Παίκτριες από την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ισπανία, τη φιναλίστ Αγγλία και άλλες τρεις χώρες μπαίνουν στην καλύτερη ενδεκάδα του ertsports.gr από το τελευταίο Μουντιάλ Γυναικών.
Η Ισπανία στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου την Κυριακή (20/8), για να ολοκληρωθεί έτσι ένα πραγματικά λαμπρό Μουντιάλ Γυναικών στα γήπεδα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.
Με “γίγαντες” όπως η Βραζιλία, η Γερμανία και ο Καναδάς να μένουν εκτός από τη φάση των ομίλων και αουτσάιντερ όπως το Μαρόκο, η Τζαμάικα και η Νότια Αφρική να περνάνε στις “16”, έκαναν τη διοργάνωση του 2023 συναρπαστική.
Υπήρχαν μερικές εξαιρετικές μεμονωμένες παραστάσεις κατά τη διάρκεια του τουρνουά, με το ertsports.gr να ξεχωρίζει και να φτιάχνει την καλύτερη εντεκάδα σε ένα επιθετικογενές και σύγχρονο 4-3-3.
Τερματοφύλακας: Μαίρη Ερπς (Αγγλία)
Η Μαίρη Ερπς έγινε η πρώτη τερματοφύλακας μετά από το 2007 που απέκρουσε πέναλτι σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών και η γενικότερη παρουσία της στο τουρνουά της χάρισαν το βραβείο Χρυσό Γάντι, παρά την ήττα της Αγγλίας από την Ισπανία στο μεγάλο ραντεβού της διοργάνωσης.
Οι “λέαινες” είχαν την Ερπς σε κορυφαία φόρμα στο Μουντιάλ, με την 30χρονη γκολκίπερ να διατηρεί τρία cleen sheets στη διοργάνωση, κάνοντας μάλιστα αρκετές εξαιρετικές αποκρούσεις που έφτασαν τις Αγγλίδες μέχρι τον τελικό.
Δεξί μπακ: Όνα Μπατλέ (Ισπανία)
Ήταν μία από τις 15 παίκτριες που αποχώρησαν από την επιλογή της εθνικής Ισπανίας, αλλά η “επιστροφή” της για το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν μια τεράστια ώθηση για τη “ρόχα”.
Αναμφισβήτητα είναι το καλύτερο δεξί μπακ στον κόσμο και η 24χρονη ήταν εξαιρετικά επιδραστική στο παιχνίδι της Ισπανίας, που έφτασε στην κατάκτηση του Μουντιάλ Γυναικών.
Καμία παίκτρια δεν έκανε περισσότερα επιτυχημένα τάκλιν από την Μπατλέ στα γήπεδα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας και μόλις δύο ολοκλήρωσαν περισσότερες πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου από την μπακ της Μπαρτσελόνα.
Στόπερ: Αμάντα Ίλεστεντ (Σουηδία)
Δεν συμβαίνει συχνά ένας κεντρικός αμυντικός να διεκδικεί το Χρυσό Παπούτσι, αλλά τα τέσσερα γκολ της Αμάντα Ίλεστεντ για λογαριασμό της Σουηδίας την έφεραν στη δεύτερη θέση των σκόρερ στο Μουντιάλ Γυναικών, μόνο ένα πίσω από την νικήτρια Χινάτα Μιγιαζάουα.
Τα τέρματά της ήταν σημαντικά. Το πρώτο, νικητήριο στο 90ο λεπτό της αναμέτρησης εναντίον της Νότιας Αφρικής, εξασφάλισε ότι η χώρα της θα ξεκινούσε με το δεξί τη διοργάνωση. Το δεύτερό της άνοιξε τον δρόμο για τη νίκη με 5:0 επί της Ιταλίας, με τη Σουηδία να δυσκολεύεται να βρει δίχτυα μέχρι την εύστοχη κεφαλιά της. Το τέταρτο, εν τω μεταξύ, έδωσε στις Σκανδιναβές το προβάδισμα στη νίκη της στον προημιτελικό επί της Ιαπωνίας, η οποία εξέπληξε πολλούς.
Ας μην ξεχάσουμε όμως τις αμυντικές αρετές της Ίλεστεντ. Η Σουηδία κράτησε τέσσερις φορές ανέπαφη την εστία της στα επτά παιχνίδια της στο Παγκόσμιο Κύπελλο, δέχτηκε μόνο τρία γκολ και η κεντρικός αμυντικός της Άρσεναλ ήταν ένας από τους βασικούς λόγους.
Στόπερ: Άλεξ Γκρίνγουντ (Αγγλία)
Μία από τις πιο εντυπωσιακές παίκτριες σε όλο το τουρνουά, η Άλεξ Γκρίνγουντ ήταν απολύτως καθοριστική για την Αγγλία, καθώς οι “λέαινες” έφτασαν στον τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία τους.
Καμία παίκτρια στα γήπεδα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας δεν ολοκλήρωσε περισσότερες πάσες από την Αγγλίδα στόπερ, της οποίας οι ικανότητες στο παιχνίδι με την μπάλα και οι στημένες φάσεις την έκαναν επίσης τη δεύτερη πιο δημιουργική ποδοσφαιρίστρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, παρά τη θέση της.
Η Αγγλία κράτησε τρεις φορές ανέπαφη την εστία της σε επτά παιχνίδια, δεχόμενη μόνο τέσσερα γκολ και η ανάγνωση του παιχνιδιού από τον Γκρίνγουντ, τα καλά συγχρονισμένα τάκλιν της και τα εξαιρετικά της μπλοκ ήταν ένα μεγάλο μέρος αυτής της αμυντικής λειτουργίας.
Αριστερό μπακ: Στεφ Κάτλεϊ (Αυστραλία)
Η επιλογή για το αριστερό άκρο της άμυνας ήταν δύσκολη, με την Τζουν Έντο από την Ιαπωνία, την Ολλανδή Έσμε Μπρουγκτς, τη Σουηδή Γιόνα Άντερσον και την Στεφ Κάτλεϊ από την Αυστραλία να λάμπουν. Τελικά, η τελευταία κέρδισε στο νήμα τη θέση της στην καλύτερη εντεκάδα του ertsports.gr.
Μπορούμε να μιλήσουμε πολύ για τις επιδόσεις της στον αγωνιστικό χώρο, τα ατσάλινα νεύρα της όταν σημείωσε το γκολ που οδήγησε σε τέλειο ξεκίνημα την εκστρατεία της Αυστραλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, την απίστευτη σύνδεσή της με την Κέιτλιν Φουρντ στην αριστερή πλευρά και τη σταθερά λαμπρή αμυντική της δουλειά.
Να αναφέρουμε όμως και τα ηγετικά της χαρακτηριστικά. Η Στεφ Κάτλεϊ είχε διπλό ρόλο σε αυτό το τουρνουά, όταν και πήρε το περιβραχιόνιο της αρχηγού μετά την απουσία της Σαμάνθα Κερ και έκανε μια πραγματικά υπέροχη δουλειά για να οδηγήσει τις “Matildas” για πρώτη φορά στην ιστορία τους στα ημιτελικά ενός Παγκόσμιου Κυπέλλου Γυναικών.
Xαφ: Τερέσα Αμπελέιρα (Ισπανία)
Η Τερέσα Αμπελέιρα δεν παίζει στην αρχική ενδεκάδα της Ρεάλ Μαδρίτης. Ήταν στη σύνθεσή της “Βασίλισσας” μόλις 13 φορές σε 23 συμμετοχές της στο πρωτάθλημα την περασμένη σεζόν. Ωστόσο, οι επιδόσεις της σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν απολύτως εξαιρετικές.
Έχοντας ως αποστολή να μπει σε μια μεσαία γραμμή που θα “γέμιζε” τα παπούτσια της Πατρίθια Γκιχάρο, την καλύτερη παίκτρια στον τελικό του Champions League Γυναικών, η οποία δεν ακολούθησε τη “ρόχα” στα γήπεδα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, η Αμπελέιρα ήταν από τις κορυφαίες της Ισπανίας στον δρόμο προς την κορυφή του κόσμου.
Καμία παίκτρια δεν δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες στο Παγκόσμιο Κύπελλο από την 23χρονη και μόνο μία κέρδισε περισσότερες μονομαχίες, με αυτά τα δύο στατιστικά στοιχεία να συμπυκνώνουν τέλεια το υπέροχο παιχνίδι της στο Μουντιάλ.
Χαφ: Τζόρτζια Στάνγουεϊ (Αγγλία)
Οι εμφανίσεις της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο είχαν σκαμπανεβάσματα, ακόμα κι αν έφτασε μέχρι τον τελικό. Αλλά η Τζόρτζια Στάνγουεϊ ήταν μια από τις πιο σταθερές παίκτριες για τις “λέαινες” στα συστήματα 4-3-3 και 3-5-2 που χρησιμοποίησε η Σαρίνα Βίγκμαν.
Ήταν το πέναλτι της που οδήγησε την Αγγλία στο νικηφόρο ξεκίνημα απέναντι στην Αϊτή και η πάσα της στην Αλέσια Ρούσο που πέτυχε το γκολ το οποίο έστειλε τις “λέαινες” στα ημιτελικά.
Μερικές φορές έπαιζε έναν ρόλο πιο “box-to-box” και άλλες χρειάστηκε να καθίσει πιο πίσω στο γήπεδο, η Στάνγουεϊ όμως πάντα πάλευε σκληρά, συνείσφερε πολλά στην κατοχή και έδωσε δημιουργικές “νότες” καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά στην Αγγλία.
Χαφ: Αϊτάνα Μπονμάτι (Ισπανία)
Θα ήταν έγκλημα αν η Αϊτάνα Μπονμάτι δεν πάρει την Χρυσή Μπάλα σε λίγους μήνες. Μετά από μια απίστευτη σεζόν με την Μπαρτσελόνα, η 25χρονη χαφ ήταν εξαιρετική για την Ισπανία και στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια.
Παρά το γεγονός ότι είναι μία παίκτρια που οι αντίπαλες ομάδες προσπαθούν συχνά να την βγάλουν εκτός παιχνιδιού, η Μπονμάτι μπόρεσε να σκορπίσει τη μαγεία της σε αυτό το τουρνουά, πετυχαίνοντας μάλιστα ένα θεαματικό γκολ εναντίον της Κόστα Ρίκα στο πρώτο παιχνίδι της “ροχα”.
Η εμφάνισή της κόντρα στην Ελβετία στις “16” ήταν απλά συγκλονιστική, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με δύο γκολ και δύο ασίστ στη νίκη της Ισπανίας με 5:1, αλλά οι ολόπλευρες ικανότητές της ήταν κρίσιμες για την ιστορική εκστρατεία της “ρόχα” στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Μία άξια νικήτρια της καλύτερης παίκτριας του Μουντιάλ Γυναικών για το 2023.
Δεξί εξτρέμ: Χινάτα Μιγιαζάουα (Ιαπωνία)
Μετά από μια εξαιρετική φάση ομίλων που ολοκληρώθηκε με το εμφατικό 4:0 επί της Ισπανίας, η Ιαπωνία ήταν ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση αυτού του Μουντιάλ. Το εντυπωσιακό της στυλ δεν ήταν απλώς διασκεδαστικό να το βλέπεις, αλλά ήταν επίσης εξαιρετικά αποτελεσματικό, καθώς οι Ασιάτισσες πέτυχαν 14 γκολ και δέχτηκαν μόλις ένα μέχρι τα προημιτελικά.
Στις “8” ηττήθηκαν με 2:1 από την Σουηδία, αλλά αυτό δεν πρέπει να αφαιρεί από το πόσο καλή ήταν η Ιαπωνία σε αυτό το τουρνουά – ή πόσο καλή ήταν η Χινάτα Μιγιαζάουα.
Η 23χρονη εξτρέμ πέτυχε πέντε γκολ και έδωσε μια ασίστ σε μόλις πέντε αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο, για να κερδίσει το Χρυσό Παπούτσι του τουρνουά.
Αριστερό εξτρέμ: Κέιτλιν Φουρντ (Αυστραλία)
Άλλη μία παίκτρια που έπρεπε να αλλάξει ρόλο σε αυτό το τουρνουά, καθώς η Κέιτλιν Φουρντ είναι συνήθως το δημιουργικό Νο.10 που παίζει ακριβώς πίσω από την Σαμάνθα Κερ, αλλά ένας τραυματισμός της αρχηγού της Αυστραλίας άλλαξε τα πάντα.
Αρχικά, έπαιξε -αναγκαστικά- σε ρόλο επιθετικού, αργότερα όμως η Φουρντ μεταφέρθηκε στην αριστερή πτέρυγα και εκεί προκάλεσε πραγματικά… πανικό. Η απόδοσή της στη σύγκρουση των “Matildas” με τον Καναδά, που έληξε με 4:0, ήταν μαγική και ήταν σε κορυφαία φόρμα και στις “16”, ανοίγοντας το σκορ κόντρα στη Δανία στο τελικό 2:0.
Η Αυστραλία χρειαζόταν παίκτριες να βγουν μπροστά σε αυτό το τουρνουά και η Φουρντ ήταν αυτή που το έκανε περισσότερο από τις υπόλοιπες, με τη συνεισφορά της να είναι συγκινητική οδηγώντας τη χώρα της για πρώτη φορά στην ιστορία στα ημιτελικά ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών.
Επιθετικός: Λόρεν Χεμπ (Αγγλία)
Η αλλαγή συστήματος της Αγγλίας σε 3-5-2 ωφέλησε αρκετές παίκτριες και ακριβώς στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκεται η Λόρεν Χεμπ. Περνώντας από το αριστερό άκρο της επίθεσης στην κορυφή, έλαμψε.
Και τα τρία τέρματα της σταρ της Μάντσεστερ Σίτι ήρθαν στη νέα της θέση, με το ένστικτό της για γκολ να κάνει την εμφάνισή της κόντρα στην Κολομβία στα προημιτελικά και απέναντι στην Αυστραλία στα ημιτελικά.
Η ασίστ της Χεμπ στην Ρούσο στον νικηφόρο ημιτελικό κόντρα στην Αυστραλία έδειξε την ικανότητά της σε υψηλό επίπεδο και την αυτοπεποίθηση με την οποία έπαιζε καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά.//Λ.
Πηγη