Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet Neurology, η επιβάρυνση του παγκόσμιου πληθυσμού από νευρολογικές ασθένειες είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε κατανοηθεί προηγουμένως, με το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή περίπου 3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, να πλήττονται μέχρι το 2021.
Τα νευρολογικά νοσήματα εκτιμάται ότι ήταν υπεύθυνα για 443 εκατομμύρια χρόνια υγιούς ζωής που χάθηκαν λόγω ασθένειας, αναπηρίας και πρόωρου θανάτου το 2021, ξεπερνώντας τα καρδιαγγειακά νοσήματα ως η κύρια αιτία της παγκόσμιας επιβάρυνσης από ασθένειες.
Πράγματι, ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια λόγω της γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού και της αυξημένης έκθεσης σε περιβαλλοντικούς, μεταβολικούς και παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.
Το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νεογνική εγκεφαλοπάθεια, η ημικρανία, η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, η διαβητική νευροπάθεια, η μηνιγγίτιδα, η επιληψία, οι νευρολογικές επιπλοκές από πρόωρο τοκετό, οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού και ο καρκίνος του νευρικού συστήματος αποτελούν τις κύριες αιτίες απώλειας νευρολογικής υγείας παγκοσμίως.
Ο νευρολογικός αντίκτυπος του Covid-19 κατατάσσεται στην 20η θέση, με 2,48 εκατομμύρια χρόνια υγιούς ζωής να χάνονται το 2021. Οι πιο διαδεδομένες νευρολογικές ασθένειες το 2021 ήταν ο πονοκέφαλος τύπου τάσης και η ημικρανία. Η διαβητική νευροπάθεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη από όλες τις νευρολογικές νόσους, με τον αριθμό των περιπτώσεων αυτής της νόσου να υπερτριπλασιάζεται παγκοσμίως μεταξύ 1990 και 2021.
Συνολικά, οι νευροαναπτυξιακές και παιδικές ασθένειες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα πέμπτο της παγκόσμιας νευρολογικής επιβάρυνσης, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2021 χάθηκαν 80 εκατομμύρια χρόνια υγιούς ζωής.
Οι συγγραφείς υπογραμμίζουν ότι, σύμφωνα με στοιχεία του 2017, μόνο το ένα τέταρτο των χωρών του κόσμου διαθέτει ξεχωριστό προϋπολογισμό για τις νευρολογικές παθήσεις και μόνο οι μισές περίπου διαθέτουν κλινικές κατευθυντήριες γραμμές. Επιπλέον, το ιατρικό προσωπικό που φροντίζει τους ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα είναι άνισα κατανεμημένο σε όλο τον κόσμο, με τις χώρες υψηλού εισοδήματος να διαθέτουν 70 φορές περισσότερους εξειδικευμένους νευρολόγους ανά 100.000 κατοίκους από ό,τι οι χώρες χαμηλού εισοδήματος – οι περιοχές με την υψηλότερη νευρολογική επιβάρυνση το 2021 ήταν η κεντρική και η δυτική υποσαχάρια Αφρική, ενώ χαμηλότερη επιβάρυνση σημειώθηκε ότι έχουν η Ασία και η Αυστραλία.
Τέλος, προτάθηκε ότι η βελτίωση 18 παραγόντων κινδύνου, ιδίως της υψηλής συστολικής αρτηριακής πίεσης, σε όλη τη διάρκεια της ζωής θα μπορούσε να αποτρέψει το 84% των ετών που χάνονται από την άνοια παγκοσμίως. Ο έλεγχος της έκθεσης σε μόλυβδο μπορεί επίσης να μειώσει το φορτίο της γνωστικής εξασθένησης κατά 63% και η μείωση της υψηλής γλυκόζης αίματος νηστείας σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να μειώσει το φορτίο της άνοιας κατά περίπου 15%.
govastileto.gr