Μετά από διαδοχικές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch είναι ο τρίτος και πλέον αυστηρότερος οίκος που δίνει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.

Ο διεθνής οίκος που λαμβάνει υπόψη του η ΕΚΤ κατατάσσει τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία BBB-.

Είναι ο δεύτερος οίκος αξιολόγησης μετά τη S&P που δίνει την επενδυτική βαθμίδα μια εξέλιξη που προέκυψε από την ευνοϊκή δυναμική του ελληνικού χρέους, τη δέσμευση στη δημοσιονομική προσαρμογή, τη ανθεκτική ανάπτυξη και η βελτίωση του τραπεζικού συστήματος.

«Η επενδυτική βαθμίδα, έπειτα από 13 χρόνια, πιστοποιείται περαιτέρω και από τη νέα αναβάθμιση της οικονομίας μας από τον οίκο Fitch. Δημιουργούνται περισσότερες και μεγαλύτερες προοπτικές χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, επενδύσεων με παράλληλη αύξηση των θέσεων εργασίας», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Με τον αέρα της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας και τις θετικές αξιολογήσεις για την Ελλάδα από τον πρώην αντιπροέδρο των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη διεθνή διάσκεψη του Ντουμπάι στην μείωση της χρήσης άνθρακα στην χώρα πάνω από 80%.

«Αναπτύσσουμε την οικονομία μας με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές ρύπων. Συνολικά, οι εκπομπές μας έχουν μειωθεί κατά 43% από το 2005, καθώς στρεφόμαστε όλο και περισσότερο προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης ου ΟΗΕ για το κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Microsoft οπουμεταξύ άλλων συζήτησαν για την πρόοδο της επένδυσης του data center στην Ελλάδα και το ρόλο της συμβουλευτικής επιτροπής για τη τεχνητή νοημοσύνη, το λεγόμενο και ΑΙ.


Πηγή