Ένας πλημμελώς φωτισμένος δρόμος, ένας άδειος συρμός του μετρό ή γεμάτος με φιλάθλους κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα φιλοξενηθούν αυτό το καλοκαίρι στο Παρίσι, είναι μερικές από τις εικόνες που εν δυνάμει, σκιαγραφούν την γαλλική πρωτεύουσα εκείνη την περίοδο.
Και ορισμένες εφαρμογές, βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης, προκειμένου να βοηθήσουν τις γυναίκες να αισθάνονται λιγότερο απομονωμένες, αλλά και να διευκολύνουν την πιθανή επέμβαση της αστυνομίας.
Στο Παρίσι, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου – 11 Αυγούστου), «ξέρουμε ότι θα υπάρχει περισσότερος κόσμος στους δρόμους και στα μέσα μεταφοράς, με αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ», εξηγεί η Πρισίλα Ρουτιέ Τριγιάρ, ιδρύτρια του «The Sorority».
Αυτή η δωρεάν εφαρμογή που δημιουργήθηκε το 2020, αποκλειστικά για το γυναικείο κοινό, επιτρέπει «σε όσες αισθάνονται ανασφάλεια να ειδοποιήσουν τα 50 πιο κοντινά άτομα χρησιμοποιώντας την θέση GPS του κινητού τηλεφώνου».
Οι γυναίκες που διαθέτουν την ίδια εφαρμογή λαμβάνουν μια ειδοποίηση στο smartphone τους όταν βρίσκονται στην περιοχή όπου ενεργοποιείται η ειδοποίηση. «Μπορούν τότε, είτε να στείλουν ένα μήνυμα στο άτομο που ζητά βοήθεια, είτε να τους καλέσουν, είτε να επικοινωνήσουν μαζί τους και στην χειρότερη περίπτωση να ειδοποιήσουν την αστυνομία», επισημαίνει η Τριγιάρ.
Η 18χρονη Μάγια, το χρησιμοποίησε αφού αντελήφθη ότι την παρακολουθούν στον δρόμο: «Μόλις πάτησα το κουμπί ειδοποίησης, έλαβα περίπου δέκα μηνύματα κειμένου και κλήσεις. Τελικά ένα μέλος, μού είπε ότι έρχεται στο σημείο και με πήγε πίσω με το αυτοκίνητο του».
Η Εμμα, 25, εγγράφηκε μετά από επίθεση σε τραμ στην Χάβρη, στην βορειοδυτική Γαλλία: «Ήμουν αποσβολωμένη, δεν μπορούσα να κάνω τίποτε», θυμάται λυπημένη, ωστόσο από τότε, ετοιμάζει τις μετακινήσεις της και ελέγχει εάν υπάρχουν μέλη αυτής της εφαρμογής στις πόλεις που πηγαίνει.
Το Sorority με περίπου 90.000 μέλη, με προφίλ εξονυχιστικά, συνεργάζεται τώρα με την αστυνομία, όπως ανακοίνωσε στις 8 Μαρτίου ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν.
«Τα μέλη μας θα μπορούν να επικοινωνήσουν με την αστυνομία ή την χωροφυλακή όταν λάβουν ειδοποίηση», διευκρινίζει η Τριγιάρ και προσθέτει: «Ο στόχος αυτής της συνεργασίας είναι οι αστυνομικοί και οι χωροφύλακες να μπορούν «να αναγνωρίζουν καλύτερα τις κλήσεις από μέλη» και να «επεμβαίνουν γρήγορα, βοηθούμενοι από όλες τις λεπτομέρειες που θα τους δοθούν».
Παράλληλα, το Umay, μια άλλη δωρεάν εφαρμογή, συνεργάζεται επίσης με τις αρχές επιβολής του νόμου. Από το 2019, απαριθμεί 3.200 χωροφύλακες, 600 αστυνομικά τμήματα και 6.000 άλλες εγκαταστάσεις, όπως μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα και ιδρύματα, όπου μπορούν να καταφύγουν άνθρωποι που αισθάνονται ότι απειλούνται (σ.σ. άνδρες και γυναίκες).
«Ήταν ανακούφιση που ήξερα ότι υπήρχε και ότι δεν θα ήμουν ποτέ ξανά εντελώς μόνη», εξηγεί η 18χρονη Αναέλ, η οποία ανακάλυψε ένα από αυτά τα μέρη τυχαία χάρη, σε ένα αυτοκόλλητο σε ένα παράθυρο.
Από τότε, η φοιτήτρια ψυχολογίας, που ζει στην περιοχή των Παρισίων, λέει ότι νιώθει πιο καθησυχασμένη. Όπως ακριβώς και οι γονείς της: «Το κατέβασαν και, χάρη σε αυτό, βλέπουν πού είμαι και με αφήνουν να βγω πιο εύκολα το βράδυ».
«Μπορούμε να φαντασθούμε ότι κατά την διάρκεια ενός γεγονότος, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, γινόμαστε μάρτυρες πρόσθετης αποκλίνουσας συμπεριφοράς, που ευνοείται από την εορταστική διάσταση, την κατανάλωση αλκοόλ και ίσως και ψυχοφαρμάκων», εκτιμά ο Γουίλιαμς Νούϊτενς, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λιεβέν, στο βόρειο τμήμα της Γαλλίας, ο οποίος ειδικεύεται στον αθλητισμό, στην βία και στους ευάλωτους πληθυσμούς.
Τα θύματα των σεξιστικών επιθέσεων είναι κατά 91% γυναίκες και οι δράστες κατά 97% άνδρες, υπενθυμίζει σε πρόσφατη τοποθέτηση, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισότητα των Φύλων σχετικά με την κατάσταση του σεξισμού στη Γαλλία, οκτώ στις δέκα γυναίκες φοβούνται να πάνε μόνες στο σπίτι το βράδυ και εννέα στις δέκα, υιοθετούν συμπεριφορές αποφυγής για να ξεφύγουν από σεξιστικά σχόλια.
Η Umay συνεργάζεται επίσης με την Ολυμπιακή Οργανωτική Επιτροπή και τους χιλιάδες εθελοντές της, που στρατολογήθηκαν για να καλωσορίσουν τους επισκέπτες, παρέχοντας «εκπαίδευση για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την διαχείριση καταστάσεων επιθετικότητας και ειδικότερα σεξιστικής και σεξουαλικής βίας», υπογραμμίζει ο Φρανσουά Μοριβάλ, συνιδρυτής και γενικός διευθυντής της εφαρμογής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγη