Τον… διεκδίκησαν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, αλλά ο μεγιστάνας του πλούτου Αριστοτέλης Ωνάσης, έμεινε πιστός στη Σμύρνη και τον Πανιώνιο!!!

Για τον διασημότερο Έλληνα εφοπλιστή όλων των εποχών, το ποδόσφαιρο δεν υπήρξε ποτέ μεγάλο πάθος. Αυτό είναι γνωστό και αποδεδειγμένο. Στη ζωή του υπήρχαν άλλες προτεραιότητες, όμως δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που ο Σμυρνιός «κροίσος» ενίσχυσε οικονομικά ποδοσφαιρικούς συλλόγους, αλλά και την Εθνική ομάδα που ταξίδευε επί σειρά ετών, απολαμβάνοντας τα προνόμια της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Αρκετοί ρωτούν ακόμη και σήμερα αν ο Ωνάσης συμπαθούσε ή υποστήριζε τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό. Οι σχέσεις του με τους Πειραιώτες αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1950 και με τους Αθηναίους τη σεζόν του Γουέμπλεϊ το 1971, αλλά για τον Ωνάση η πρώτη αγάπη (Σμύρνη) ήταν και η παντοτινή.

Στα εφηβικά του χρόνια ο Ωνάσης ήταν αθλητής του τμήματος υδατοσφαίρισης του Πανιωνίου. Πολύ πριν αρχίζει να δημιουργεί την αυτοκρατορία που τον έκανε ξεχωριστό παγκοσμίως. Η μικρασιατική καταστροφή και ο ξεριζωμός από την αγαπημένη του Σμύρνη, ήταν ο μεγάλος καημός του και αποτέλεσε τον βασικό λόγο που αργότερα ενίσχυε με δυναμικό τρόπο τις προσπάθειες των προσφύγων στη Νέα Σμύρνη. Με προσφορές μεγάλων ποσών για εκπαιδευτικά ιδρύματα, ναούς και πολιτιστικές – αθλητικές εκδηλώσεις.

Για τον ιστορικό Πανιώνιο η οικογένεια Ωνάση υπήρξε μεγάλο στήριγμα. Και αν το φθινόπωρο του 1972 είχε εφαρμοστεί το σχέδιο αγοράς της ομάδας από τον Αλέξανδρο Ωνάση, οι «κυανέρυθροι» θα άλλαζαν επίπεδο και θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δυστυχώς το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που στέρησε τη ζωή του μοναχογιού του Αριστοτέλη Ωνάση τον Ιανουάριο του 1973 (σε ηλικία μόλις 25 ετών), υποχρέωσε τον Πανιώνιο να μείνει με τη «μεγάλη χαμένη ευκαιρία».

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης είχε πάρει τις αποφάσεις του από το 1970. Παρακολουθούσε συχνά αγώνες του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη, ενίσχυε οικονομικά σε τακτά χρονικά διαστήματα την ομάδα και με τη σύμφωνη γνώμη του… αρχηγού της δυναστείας, ήταν έτοιμος να ασχοληθεί με τα διοικητικά του ποδοσφαίρου. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Νίκου Γουλανδρή, που ήταν ήδη επικεφαλής στον Ολυμπιακό.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε πάντως εξαιρετικές σχέσεις και με τον Ολυμπιακό. Ειδικά τη δεκαετία του 1950 που οι «ερυθρόλευκοι» εμφάνισαν τη σπουδαία ομάδα που πήρε έξι συνεχόμενα Πρωταθλήματα. Την περίοδο που ο Ωνάσης επιχειρούσε να ενισχύσει τη θέση του και εντός των συνόρων, με την αγορά της Τ.Α.Ε. που μετέτρεψε το 1957 στην Ολυμπιακή Αεροπορία. Η ονομασία της νέας εταιρείας σε συνδυασμό με τα ονόματα που έδωσε σε πετρελαιοφόρα του (OLYMPIC) οδήγησε αρκετούς στο συμπέρασμα ότι ο Ωνάσης ήταν οπαδός του Ολυμπιακού. Αυτό φυσικά δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ και με το πέρασμα των χρόνων διαπιστώθηκε ότι η συνήθειά του ήταν να βρίσκεται κοντά ή να ενισχύει, την ομάδα που κατά καιρούς είχε επιτυχίες. Κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα και το 1971…

Στην ιστορική πορεία του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης ο Ωνάσης ήταν… παρών. Βρέθηκε στο γήπεδο της «Λεωφόρου» στον αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα. Απολάμβανε τη μεγαλειώδη πορεία προς τον τελικό του «Γουέμπλεϊ» και ποτέ δε διέψευσε τα σενάρια που τον ήθελαν να στηρίζει οικονομικά το «τριφύλλι».

Ο Σταμάτης Κόκοτας ήταν εκείνος που τον έφερε πολύ κοντά στους «πράσινους». Ο Κόκοτας που λάτρευε τον Παναθηναϊκό, ήταν ο αγαπημένος τραγουδιστής του Ωνάση. Η τότε διοίκηση του «τριφυλλιού» προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία. Διατήρησε επαφές με τον μεγιστάνα και λίγους μήνες αργότερα επιχείρησε να τον πείσει να εγγραφεί μέλος του συλλόγου.

Ο αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος Μιχάλης Πολέμης, είχε αναλάβει την «υπόθεση Ωνάση». Το δημοσίευμα της Αθλητικής Ηχούς ξεσήκωσε τους φίλους των «πράσινων». Ο Ωνάσης εμφανιζόταν ως η ιδανική επιλογή για να ηγηθεί διοικητικά και να απογειώσει τον Παναθηναϊκό. Στην αρχική συζήτηση των δύο αντρών στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης «Νεράιδα» ο εφοπλιστής υποστήριξε ότι η έλλειψη χρόνου δεν του το επιτρέπει, αλλά στη συνέχεια φάνηκε να πείθεται. Η αίτησή του όμως για την εγγραφή του στον Παναθηναϊκό, δεν έφτασε ποτέ στα γραφεία του συλλόγου…

* Στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ θα υπάρχει κέρινο ομοίωμα του Ωνάση, στο μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού.//

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Πηγη