Σε μια κίνηση με απρόβλεπτες συνέπειες για τη συνοχή και το μέλλον της Ευρωπαικής Ένωσης προχώρησε η Γερμανία, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις από όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης.

Επίσημα η Γερμανία λέει ότι με αυτή την κίνηση θα βοηθήσει να μειωθεί η παράνομη μετανάστευση στην χώρα. Πρακτικά όμως είναι γνωστό πως, γίνεται για πολιτικούς λόγους καθώς στην Γερμανία η ακροδεξιά «καλπάζει» σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αντιδρούν, όπως και οι χώρες που συνορεύουν με την Γερμανία. Η Πολωνία συγκεκριμένα, ανέφερε πως θα αναλάβει δράσεις με άλλες χώρες που γειτνιάζουν με την Γερμανία, θα απευθυνθούν στις Βρυξέλλες και θα ζητήσουν να παρέμβουν εναντίον της Γερμανίας.

Η ελεύθερη μετακίνηση στην Ευρώπη, η ζώνη Σένγκεν που είχε επιβληθεί στην Ευρώπη από το 1995 τίθεται αμφιβόλω.

Μάλιστα, οι δυνητικές οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης αυτής δεν θα πρέπει να αγνοηθούν ειδικά δε αναφορικά με τις μεταφορές στην κεντρική Ευρώπη και στις τεράστιες καθυστερήσεις που θα υπάρξουν στα σύνορα.

Μεγάλο το βάρος σε Ελλάδα και Ιταλία

Άλλος ένας «πονοκέφαλος» είναι και οι επιπτώσεις στις χώρες υποδοχής μεταναστών μεταξύ αυτών και της Ελλάδας.

Πέραν των ελέγχων στα σύνορά της η Γερμανία θέλει να αρνείται και την είσοδο των μεταναστών. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι μετανάστες αυτοί θα στέλνονται πίσω στις χώρες υποδοχής, πχ Ελλάδα και Ιταλία και θα αυξήσει την ήδη υψηλή πίεση στο μεταναστευτικό.

Παράλληλα δημιουργείται «σύγχυση» σε πολιτικό επίπεδο καθώς, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθεί ότι κάποιος μετανάστης μπήκε από την Ελλάδα ή την Ιταλία. Με λίγα λόγια η Γερμανία δημιουργεί μια επικίνδυνη κατάσταση και είναι εξαιρετικά περίπλοκο η Ευρώπη να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση.

Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη στην Γερμανία για το μεταναστευτικό

Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από 24 ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα στο Βερολίνο για το μεταναστευτικό.

Αρχικά χθες στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον Καγκελάριο της Αυστρίας στη Βιέννη και στη συνέχεια σήμερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τόνισε ότι η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν.

«Δεν μπορεί να είναι απάντηση να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες της πρώτης εισόδου», τόνισε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια ακολουθήσαμε αυστηρή και δίκαιη πολιτική που έχει αποδώσει και στείλαμε μήνυμα στους διακινητές ότι δεν θα κάνουν εκείνοι κουμάντο για το ποιος θα μπει στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός επιμένει στην εφαρμογή του συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου και μιλά για την ανάγκη να αυξηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι που παίρνει η Ελλάδα.

«Δεν είναι κάτι το οποίο εύκολα μπορεί να γίνει ανεκτό. Γι’ αυτό βλέπετε ότι υπήρχε και πολύ μεγάλη αντίδραση από τις χώρες που έχουν χερσαία σύνορα με τη Γερμανία. Η απάντηση ποια μπορεί να είναι; Η εφαρμογή του συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, θα έλεγα ένας δίκαιος συμβιβασμός ανάμεσα σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη που αναγνωρίζει τη μεγάλη σημασία που πρέπει να δίνουμε στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων, χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για να μπορούμε να επιτελούμε αυτή την αποστολή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.


Πηγή