Η εμπλοκή στην εξίσωση και των χιλιάδων στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα, που είναι έτοιμοι να πολεμήσουν στο πλευρό των Ρώσων, δίνει στη σύγκρουση παγκόσμια διάσταση, αν λάβει κανείς υπόψιν του και τις προειδοποιήσεις του Πούτιν για το δικαίωμα της χώρας του να πλήξει χώρες που προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Κλιμάκωση

«Είναι απαραίτητο να καθιερωθεί η μαζική παραγωγή του (σ.σ. του πυραύλου). Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη δύναμη του όπλου, την ισχύ του, θα ενσωματωθεί στις στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις της Ρωσίας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε δηλώσεις του.

Η δήλωση έρχεται λίγες ημέρες μετά την έγκριση της Ουάσιγκτον στο Κίεβο να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη ρωσική επικράτεια.

«Θα συνεχίσουμε αυτές τις δοκιμές μεταξύ άλλων και σε συνθήκες μάχης, ανάλογα με την κατάσταση και τη φύση των απειλών που τίθενται για την ασφάλεια της Ρωσίας. Κυρίως από την στιγμή που έχουμε απόθεμα τέτοιων πυραύλων, τέτοιων συστημάτων έτοιμα για χρήση».

Η Ουκρανία επιδιώκει να αποκτήσει το αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα THAAD ή να αναβαθμίσει τα αντιβαλλιστικά αμυντικά συστήματα Patriot, σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, σύμφωνα με την οδηγία μου, συναντά ήδη εταίρους για να εξασφαλίσει προηγμένα συστήματα αεράμυνας – συστήματα ικανά να προστατεύουν ζωές από αυτές τις νέες απειλές. (…) Ο κόσμος πρέπει να απαντήσει σταθερά και αποφασιστικά, ώστε ο Πούτιν να φοβάται την επέκταση αυτού του πολέμου και να αντιμετωπίσει πραγματικές συνέπειες για τις ενέργειές του», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι.

Το όπλο που τρομάζει τη Δύση

Ειδικοί εκτιμούν πως ο πύραυλος «Ορέσνικ» είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς, που μπορεί να φέρει έξι έως οκτώ συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές. Έχει εμβέλεια από 3.000  χιλιόμετρα έως και πεντέμισι χιλιάδες. Χτυπάει τον στόχο του με ισχύ 150 κιλοτόνων, είναι δέκα φορές ταχύτερος από τον ήχο και μπορεί να πετάξει με ταχύτητα που φτάνει ή και ξεπερνά τα 12.000 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καλεί τη Δύση να λάβει σοβαρά υπόψιν όσα είπε ο Πούτιν, ότι δηλαδή η Ρωσία θα «χτυπήσει» οποιεσδήποτε στρατιωτικές εγκαταστάσεις χωρών που επιτίθενται στο ρωσικό έδαφος ή βοηθούν σε αυτό.

«Εάν η σύγκρουση συνεχίσει να κλιμακώνεται, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εμπλακεί πλήρως σε αυτήν τη σύγκρουση».

Ο διοικητής των ρωσικών στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων, Σεργκέι Καρακάεφ, ισχυρίστηκε ότι οι πύραυλοι «Ορέσνικ» μπορούν να πλήξουν στόχους σε όλη την Ευρώπη.

«Ήταν περισσότερο ένα πολιτικό μήνυμα (της Ρωσίας), παρά ένα ευθέως στρατιωτικό μήνυμα, επειδή γνωρίζουμε πως λίγο πριν την εκτόξευση, η Ρωσία ενημέρωσε τους Αμερικανούς, πως επρόκειτο να εκτοξεύσει πύραυλο».

Την ίδια ώρα, οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας αποκάλυψαν ότι η Ρωσία παρέχει αντιαεροπορικούς πυραύλους και εξοπλισμό αεράμυνας στη Πιονγιάνγκ ανταλλάσσοντάς τους με χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες που έστειλε στο πεδίο της μάχης.


Πηγή