Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου.

Αρχικά, η πρόταση των Ισπανών ήταν να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στις 30 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της περίφημης εκπομπής του Όρσον Γουέλς το 1938, που έμεινε στην ιστορία ως ο «Πόλεμος των Κόσμων». Η UNESCO, όμως, αποφάσισε διαφορετικά και πρόκρινε τη 13η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Παρασκήνιο – Ραδιοφωνικά σίριαλ».

H εκπομπή, που προβλήθηκε στην ΕΡΤ στις 19 Νοεμβρίου 1980, είναι αφιερωμένη στα ραδιοφωνικά σίριαλ, που έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στην Ελλάδα το 1953. Οι συγγραφείς μεγάλων ραδιοφωνικών επιτυχιών, Βαγγέλης Γκούφας και Γιάννης Φίλιππας, αποκαλύπτουν πώς δημιουργούνται, πού απευθύνονται και τι σκοπό εξυπηρετούν τα συγκεκριμένα προσφερόμενα διαφημιστικά προγράμματα.

Ο Βαγγέλης Γκούφας αναφέρεται στο πρώτο ραδιοφωνικό σίριαλ του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, «Οικογένεια Παπαδοπούλου», το οποίο υπέγραφε ο ίδιος, με πρωταγωνιστές τον Στέφανο Ληναίο και την Έλλη Φωτίου. Η σειρά, που ήταν 15άλεπτη, μεταδίδονταν καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής για τριάμισι χρόνια και είχε αγαπηθεί πολύ από τους ακροατές. Αναφέρεται επίσης, στην επόμενη μεγάλη του επιτυχία στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, η οποία είχε τον τίτλο «Πικρή, μικρή μου αγάπη». Οι πρωταγωνιστές ήταν οι ίδιοι, ενώ όπως αποκαλύπτει: «Είχε τέτοια απήχηση, ώστε από ένα σημείο και μετά δεν τολμούσαμε να τη διακόψουμε».

Ο συγγραφέας Γιάννης Φίλιππας, δημιουργός των επιτυχιών «Μοιραία συνάντηση», «Ιστορίες στα χρόνια της Κατοχής» και «Αργά το βράδυ», οι οποίες μεταδίδονταν από το Ραδιόφωνο της ΥΕΝΕΔ, μιλά επίσης για τα ραδιοφωνικά σίριαλ, τονίζοντας: «Για μένα το ραδιόφωνο είναι πιο δημοκρατικό από την τηλεόραση. Στην τηλεόραση, ο σκηνοθέτης σού επιβάλλει όπως θέλει αυτός τους ήρωες και τους χώρους. Το ραδιόφωνο αφήνει τη φαντασία ελεύθερη. Μπορείς να φανταστείς όπως θέλεις τον πρωταγωνιστή, να του φορέσεις ό,τι θέλεις, να τον τοποθετήσεις σε όποιον χώρο θέλεις».

Tέλος, παρακολουθούμε τους ηθοποιούς Ανδρέα Μπάρκουλη, Σοφία Μυρμηγκίδου και Πέτρο Ζαρκάδη την ώρα της ηχογράφησης της σειράς «Αργά το βράδυ» στο Στούντιο Αθηνών, ενώ ακούγονται αποσπάσματα και από άλλες μεγάλες ραδιοφωνικές επιτυχίες.

θέμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι «Διάλογος, Ανοχή και Ειρήνη». Το ραδιόφωνο ενημερώνει, μεταμορφώνει και μας ενώνει. Φέρνει κοντά ανθρώπους και κοινότητες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, προωθώντας και ενισχύοντας την αλλαγή μέσα από ένα θετικό διάλογο.

Πηγή:zougla.gr