Η Ελλάδα γερνάει, με το δημογραφικό ζήτημα να αποτελεί μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της χώρας.
Αυτό ήταν και το αντικείμενο μελέτης και συζήτησης στο συνέδριο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πειραιά, με θέμα «Το Δημογραφικό πρόβλημα και η γήρανση του Πληθυσμού στην Ελλάδα».
Η ομάδα του πανεπιστημίου εργάστηκε για να τεκμηριώσει, βιώσιμες λύσεις, προτάσεις, δράσεις και πρακτικές που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο έχει πάρει δραματικές διαστάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι το 2022 καταγράφηκε μείωση 10,3% στις γεννήσεις, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
«Εμείς σαν Πανεπιστήμιο και με την βοήθεια της Γενικής Γραμματείας έρευνας και καινοτομίας φωτίζουμε αυτό το πρόβλημα σήμερα και προτείνουμε λύσεις νομίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό συνέδριο από το οποίο θα βγουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα», δήλωσε ο πρύτανης του ΠΑΠΕΙ.
Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, υπογράμμισε πως τα συμπεράσματα της έρευνας θα αποτελέσουν έναν οδοδείκτη στο συνολικό έργο του υπουργείου για την διαχείριση του δημογραφικού προβλήματος.
«Μια από τις βασικές λοιπόν πτυχές της μελέτης που θα παραδώσουμε στον πρωθυπουργό μετά από 4 μήνες στο εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό έχει μέσα της και την μακροχρόνιο φροντίδα. Άρα θέλω να συγχαρώ το πανεπιστήμιο και την Γενική Γραμματεία για αυτή την πρωτοβουλία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο συνέδριο διατυπώθηκαν προτάσεις, για να αποτελέσουν προτεραιότητα σε πολιτικό επίπεδο σε βάθος χρόνου έως το 2050, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της Γήρανσης του πληθυσμού.
Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, ο Καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής, ανέφερε πως, «Θέλω να ελπίζω ότι θα τα λάβουν όλοι υπόψιν γιατί αφορούν όλους μας την ύπαρξη μας».
Η γήρανση που πληθυσμού συναρτάται με οικονομικές προκλήσεις στην παραγωγικότητα και αρνητικές συνέπειες στα συστήματα κοινωνικής προστασίας της χώρας και αποτελεί μείζον ζήτημα για όλους.
Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς διοργάνωσε ένα ολοήμερο συνέδριο με ομιλίες και παρουσιάσεις με θέμα «Το Δημογραφικό Πρόβλημα και η Γήρανση του Πληθυσμού στην Ελλάδα».
Η γήρανση που πληθυσμού συναρτάται με οικονομικές προκλήσεις στην παραγωγικότητα και αρνητικές συνέπειες στα συστήματα κοινωνικής προστασίας της χώρας και αποτελεί μείζον ζήτημα για όλους.
Πηγή