Έλεγχοι από νωρίς το πρωί σε παραλίες και beach bar στον Λογαρά της Πάρου.
Με μεζούρες κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ξεκίνησαν σαρωτικούς ελέγχους σε παραλίες του νησιού. Μετρούν την απόσταση ξαπλώστρας και ομπρέλας από τον αιγιαλό.
Η διαδικασία επαναλαμβάνεται και στην παραλία Χρυσή Ακτή.
Οι ελεγκτές περνούν από κόσκινο και όλα τα στοιχεία των επιχειρήσεων και τις αποδείξεις που έχουν κοπεί στα τραπέζια.
Μόνιμες κατασκευές στο νερό
Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Η εικόνα σοκάρει. Ξαπλώστρες, ομπρέλες, τραπέζια, πολυθρόνες, ξύλινες και τσιμεντένιες κατασκευές μέσα στη θάλασσα. Μόνιμες κατασκευές πάνω στο κύμα.ς
«Δεν μπορούμε να μπούμε και να βγάλουμε πακτωμένες με τσιμέντα ομπρέλες όταν αυτές θεωρούνται μόνιμες κατασκευές και πρέπει να βγει πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής», δήλωσε η Αναστασία Χαλκιά, δήμαρχος Κασσάνδρας.
Όπως λέει στο MEGA η δήμαρχος Κασσάνδρας, στην κτηματική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τους ελέγχους στα παραλιακά καταστήματα εργάζονται μόνο τρεις υπάλληλοι κι επομένως είναι αδύνατον να ελέγξουν όλη την Χαλκιδική.
Από την παραλία στο… νοσοκομείο
Την ώρα που το κίνημα για ελεύθερες παραλίες σε όλη τη χώρα φουντώνει, 35χρονος ξεναγός από την Κρήτη καταγγέλλει ότι κατέληξε στο νοσοκομείο μετα την άγρια επίθεση που δέχτηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής από υπάλληλο ασφαλείας ξενοδοχείου, όταν προσπάθησε με Γερμανίδες τουρίστριες να διασχίσει μονοπάτι μπροστά από το ξενοδοχείο.
«Φώναζε δυνατά ότι δεν επιτρέπεται, να φύγουμε. Και εγώ του εξήγησα κανονικά, χωρίς να φωνάζω, ότι οι παραλίες είναι δημόσιες. Μετά από δέκα μέτρα, ο σεκιούριτι με έβρισε, τον έβρισα πίσω, και αυτός έτρεξε στα δέκα μέτρα μου έδωσε μια μπουνιά και εγώ έπεσα στο πάτωμα το πέτρινο, λιποθύμησα», δήλωσε.
Ο ξεναγός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Μετά τη μήνυση που υπέβαλλε, ο υπάλληλος φύλαξης του ξενοδοχείου συνελήφθη. Μήνυση ωστόσο υπέβαλε και ο υπάλληλος ασφαλειας στον ξεναγό, για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση.
Ξαπλώστρες σε τιμή… γεύματος
Στην Κάρπαθο τουρίστες κατήγγειλαν ότι χρεώθηκαν 50 ευρώ για ένα σετ με δυο ξαπλώστρες. Όταν ζήτησαν να πληρώσουν με κάρτα, ο επιχειρηματίας δυσανασχέτησε. Τελικά η απόδειξη εκδόθηκε με POS, ωστόσο χρεώθηκε ως… γεύμα που οι τουρίστες δεν κατανάλωσαν ποτέ.
Στην Νάξο, επχειρηματίες συνεχίζουν να απομακρύνουν παράνομες ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ στην Κάτω Αχαΐα συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι καταστημάτων για παράνομη κατάληψη του αιγιαλού με ξαπλώστρες και ομπρέλες.
Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο υπουργός επικρατείας Άκης Σκέρτσος προαναγγέλλει ενοποίηση των υπηρεσιών για τους ελέγχους καθώς και ένα νέο σύστημα που θα εντοπιζει αυθαιρεσίες με αεροφωτογραφίες και διασταυρώσεις μέσω τεχνητής νοημοσύνης.
Το «κίνημα της πετσέτας» έφτασε και στην Χαλκιδική
Μετά την Πάρο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου, το «κίνημα της πετσέτας» εξαπλώνεται και στη Χαλκιδική.
Αγανακτισμένοι πολίτες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στις περιοχές Ποτίδαια και Νικήτη, με τις καταγγελίες να κάνουν λόγο για παραβάσεις από επιχειρηματίες beach bar και ξενοδοχείων.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν τοποθετήσει ομπρέλες και ξαπλώστρες στη θάλασσα, ενώ έχουν κάνει παράνομες κατασκευές και έχουν κλείσει τις διόδους στον αιγιαλό.
Πηγή