Πνιγμένος στη Λάρισα, αλλά αγνοούμενος στην Αργεντινή. Παρότι πέρασαν 49 χρόνια από την εξαφάνιση του Γκιγιέρμο Ντάους, η υπόθεσή του εξακολουθεί να είναι το πιο απίθανο σενάριο που έχει προκύψει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Στις 20 Ιουλίου 1974, τη «μαύρη ημέρα» της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο, ο Ντάους πνίγηκε στον Αγιόκαμπο της Λάρισας. Αυτό προκύπτει από τα αρχεία της Αστυνομίας. Αν και έγιναν εκτεταμένες έρευνες, ο άτυχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ δε βρέθηκε ποτέ, γεγονός που μπέρδεψε την οικογένειά του και παρέσυρε τους συμπατριώτες του σε ακραία συμπεράσματα (ότι συνελήφθη από τους Τούρκους τη βραδιά της εισβολής). Για τους Αργεντινούς ο Ντάους παραμένει αγνοούμενος!!!
Ο Όσκαρ Γκιγιέρμο Ντάους βρέθηκε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1972 που και η ΑΕΛ ακολούθησε τη μόδα της εποχής, αποκτώντας έξι ποδοσφαιριστές από την Αργεντινή. Με στόχο την άνοδο στην Α΄ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Νωρίτερα είχε αγωνιστεί στην Αρτζεντίνος Τζούνιορς, στην Ολντ Μπόις και στην Εξκουρσιονίστας όπου ήταν συμπαίκτης με τον σπουδαίο Ρενέ Χάουσμαν. Τον ηγέτη της Αργεντινής στο Μουντιάλ 1974…
Ο Οράσιο Μοράλες, ο Ενρίκο Καβόλι, ο Χόρχε Βαγιέχο, ο Όσκαρ Γκιγιέρμο Ντάους και ο Κάρλος Λας Πάλμας (δεν απέκτησε δικαίωμα συμμετοχής) ήταν οι ποδοσφαιριστές από την Αργεντινή που απέκτησε η ΑΕΛ, ενώ τον Δεκέμβριο του 1972 στην ομάδα εντάχθηκε και ο Ντάνιελ Χιλ.
Οι «βυσσινί» κατέκτησαν το Πρωτάθλημα με 9 βαθμούς διαφορά από την Αναγέννηση Καρδίτσας και βρέθηκαν στην Α΄ Εθνική, με τον Ντάους να έχει σημαντική συμβολή στην άνοδο (πέτυχε το γκολ της νίκης στον Ασπρόπυργο).
Στις 20 Ιουλίου 1974 την ημέρα της εισβολής στην Κύπρο ο Ντάους βρέθηκε με ποδοσφαιρική παρέα στον Αγιόκαμπο για μπάνιο. Με τη βάρκα του φροντιστή της ΑΕΛ Μίλτου Παπαγιάννη ξεκίνησαν τη μοιραία βόλτα στο Αιγαίο. Μαζί τους ήταν και τα δύο παιδιά του Παπαγιάννη.
Ενώ είχαν απομακρυνθεί από την ακτή, ο δυνατός άνεμος αναποδογύρισε τη βάρκα. Ο Μίλτος Παπαγιάννης και η κόρη του μπόρεσαν κολυμπώντας να βγουν στη στεριά. Ο Ντάους και ο 15χρονος Νίκος Παπαγιάννης (ποδοσφαιριστής στην εφηβική ομάδα της ΑΕΛ) δεν τα κατάφεραν.
Το θλιβερό συμβάν πέρασε στα… ψιλά καθώς όπως ήταν λογικό όλοι είχαν στρέψει την προσοχή τους στο δράμα της Κύπρου. Παρότι οι έρευνες για τον εντοπισμό τους συνεχίστηκαν, αποτέλεσμα δεν υπήρξε…
Κάπως έτσι ξεκίνησαν τα απίθανα σενάρια. Πνίγηκε και… αναστήθηκε στην Κύπρο. Η οικογένειά του που δεν είχε καμία ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές, ξεκίνησε έρευνα. Η πληροφορία ότι ο Ντάους είχε αποφασίσει να συνεχίσει την καριέρα του στην Κύπρο μαζί με τον Γκιγιέρμο Κιρόγα (έπαιξε στον Εθνικό το 1973), μπέρδεψε ακόμη περισσότερο την υπόθεση, σε συνδυασμό και με την εισβολή των Τούρκων στη μεγαλόνησο.
Μία φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στον τύπο της Αργεντινής προκάλεσε αναστάτωση. Ένας αιχμάλωτος στην Κύπρο έμοιαζε με τον Ντάους, με επακόλουθο η οικογένειά του να ξεσηκωθεί, θεωρώντας ότι ο Γκιγιέρμο είχε πάει στην Κύπρο για να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του και εκεί είχε συλληφθεί από τους Τούρκους.
Το 1977 ο τηλεοπτικός ρεπόρτερ Λέο Γκλέιζερ έκανε εκπομπές – έρευνα για τον Ντάους, κρίνοντας ότι ο συμπατριώτης του ποδοσφαιριστής ήταν θύμα της επιχείρησης «Αττίλας».
Τρελό σενάριο; Ποτέ δε θα μάθουμε αν ισχύει. Για τους Αργεντινούς που δεν πίστεψαν ότι πνίγηκε στον Αγιόκαμπο (το πτώμα του δε βρέθηκε ποτέ), ο Ντάους παραμένει αγνοούμενος!!!
Πηγη