Μιλώντας στον απεσταλμένο του Mega στο Κίεβο Μαρίνο Αλειφέρη, ο στενός συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλ Ποντολιάκ περιγράφει τη σημασία της άδειας που έδωσε η Ουάσιγκτον για χρήση αμερικανικών βαλλιστικών πυραύλων για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.

«Δεν γίνεται να πολεμάμε μόνο στη δική μας επικράτεια όταν από την αντίθετη πλευρά υπάρχει μια ατελείωτη ροή ανεφοδιασμού. Πώς θα σταματήσουμε αυτή τη συνεχή ροή ανεφοδιασμού; Στο πεδίο των μαχών είναι δύσκολο επειδή χάνονται ανθρώπινες ζωές. Αλλά αν τη σταματήσουμε από απόσταση καταστρέφοντας υποδομές, μεταφορικά μέσα κλπ., είναι κάτι πολύ λογικό», δήλωσε ο Μιχαήλ Ποντολιάκ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κάποιοι από τους πυραύλους τραυμάτισαν στρατιωτικούς και προκάλεσαν ζημιές σε στρατιωτικές υποδομές καθώς και ότι ετοιμάζει αντίποινα. Ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου χαρακτήρισε τον νέο βαλλιστικό πύραυλο «Ορέσνικ» ως «όπλο της ειρήνης».

Λίγες ώρες νωρίτερα η Ουάσιγκτον παραδέχθηκε – και εκείνη – για πρώτη φορά ότι έδωσε άδεια στο Κίεβο να χρησιμοποιεί τους αμερικανικούς πυραύλους για χτυπήματα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.

«Μπορούν να χρησιμοποιούν τους πυραύλους ATACMS για αυτοάμυνα σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης και, αυτή την στιγμή, είναι απολύτως σαφές ότι αυτό συμβαίνει στην περιοχή του Κουρσκ. Αλλάξαμε τις κατευθυντήριες γραμμές και τους δώσαμε την άδεια να τους χρησιμοποιούν εναντίον στόχων συγκεκριμένου τύπου», ανέφερε ο Τζον Κίρμπι, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Λευκού Οίκου.

Την ίδια ώρα με πυρηνικό όλεθρο απείλησε τη Δύση ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ μετά από δημοσίευμα των NYT σύμφωνα με το οποίο ο Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να δώσει στην Ουκρανία πυρηνικά όπλα.

«Πρόκειται για μια εντελώς ανεύθυνη συζήτηση που γίνεται από ανθρώπους με κακή κατανόηση της πραγματικότητας, οι οποίοι δεν αισθάνονται ίχνος ευθύνης όταν διατυπώνουν τέτοιους ισχυρισμούς», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μέσω του Mega ο συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου κάλεσε τις χώρες που έχουν πυρηνικά όπλα να αποτρέψουν τη Ρωσία να εξαπολύσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

«Ακόμα και η σκέψη για χρήση πυρηνικών όπλων από την πλευρά της Ρωσίας σημαίνει κατάργηση του ταμπού του θανάτου. Υπάρχουν και άλλες πυρηνικές χώρες όπως υπάρχουν και άλλες δυνατότητες (απάντησης) σε πιθανή προσπάθεια χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία. Θεωρώ ότι οι χώρες που ανήκουν στο «κλαμπ των πυρηνικών» πρέπει να περιγράψουν με ακρίβεια ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τη Ρωσία», δήλωσε ο Μιχαήλ Ποντολιάκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, πριν από λίγες εβδομάδες η Βρετανία έστειλε δεκάδες πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow στην Ουκρανία, oι πρώτοι από τους οποίους χρησιμοποιήθηκαν σε επίθεση των Ουκρανών στην περιφέρεια του Κουρσκ.


Πηγή