Ο υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης, βρίσκεται στη Χίο ώστε να συζητήσει με θεσμικούς φορείς και την τοπική διοίκηση για τον τουρισμό.
«Το απόγευμα θα έχω συνάντηση με τα Εργατικό Κέντρο της Χίου ώστε να ακούσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητάς του».
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος σχολίασε πως επειδή οι εργαζόμενοι σε όλη την τουριστική περίοδο βιώνουν δύσκολες συνθήκες, δεν πρέπει να υποτιμάται το θέμα των ελέγχων.
«Έλεγχοι πρέπει να γίνουν παντού. Το λέω αυτό γιατί θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας».
Ο Νίκος Μήλης σχολίασε πως είναι σημαντικό να θωρακίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και πόσο μάλλον στον κλάδο του τουρισμού.
«Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τα εργασιακά ζητήματα αλλά υπάρχει ένα συνολικό πλέγμα επιλογών της κυβέρνησης όπου έχει οδηγήσει το εργασιακό περιβάλλον σε πιο δυσμενείς συνθήκες προβλήματα. Υπάρχει η 6ημερη εργασία και τις αυξημένες ώρες εργασίες. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη στην Ευρώπη στις περισσότερες ώρες εργασίας και δεύτερη από το τέλος σε αγοραστική δύναμη. Τέτοια ζητήματα πρέπει να λυθούνε».
Ο Κώστας Καραγκούνης απάντησε πως οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί.
«Έχουμε μεταφέρει τους ελέγχους στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας και πια δεν επεμβαίνει το κράτος αλλά είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το έργο τους. Οι έλεγχοι ήταν 56.000 το 2023 και έχουν εισπραχθεί τα ποσά. Η κ. Κεραμέως έχει ζητήσει περισσότερο προσωπικό και είμαστε εδώ για να στηρίζουμε τους εργαζομένους. Για πρώτη φορά η Ελλάδα μετά το 2009 μείωσε κατά 10% την ανεργία. Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια και ήδη ανακοινώθηκαν 200 επιπλέον γιατροί για τα ΚΕ.ΠΑ.».
Σε σχέση με τις ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, και το γεγονός πως οι επιχειρήσεις δεν θα επιδοτηθούν, ο κ. Καραγκούνης σχολίασε πως η κυβέρνηση κάθε φορά έμπαινε μπροστά στο πρόβλημα.
«Μπορεί όντως να μην έχουν δοθεί επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις, αλλά η τιμή για τους επαγγελματίες τον Αύγουστο του 2024 είναι στα 18,3 λεπτά ενώ τον Δεκέμβρη του 2023 ήταν στα 21,9 λεπτά, δηλαδή έχει αποκλιμακωθεί η τιμή στο ρεύμα. Η μείωση είναι πάνω από 16%».
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ανέφερε πως υπάρχει τεράστια αύξηση του κόστους και μείωση της αγοραστικής δύναμης.
«Η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές, είχε βάλει οριζόντιο φόρο ανεξαρτήτως αν φοροδιαφεύγουν. Αντί να καταπολεμήσει την αισχροκέρδεια στην πηγή της, έρχεται εκ των υστέρων να μην μπορέσει να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τα μετά που θέτει. Το Ταμείο Ανάκαμψης, αντί να αξιοποιηθεί προς όφελος των μικρομεσαίων, έχει γίνει για ελάχιστες επιχειρήσεις. Αυτή η κατάσταση οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά των λίγων».
Ο Νίκος Μήλης είπε πως δεν μπορούμε να λένε πως έχουμε μειώσει τους δείκτες ανεργίας και δεν επεμβαίνουμε στα ποιοτικά θέματα, για να δούμε πόσο μένει στο τέλος στον εργαζόμενο από το εισόδημα.
«Πάμε σε μία φτωχοποίηση. Όσον αφορά τα ενεργειακά, θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει μεριμνήσει και να υπήρχε ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την αποκλιμάκωση των τιμών. Εμείς εδώ και τρία χρόνια λέμε για πλαφόν στην λιανική τιμή αγοράς, έναν μόνιμο μηχανισμό φορολόγησης των κερδών των παροχών ενέργειας».
Ο Κώστας Καραγκούνης είπε πως έχουμε τις πιο μειωμένες τιμές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των υποκλοπών λέγοντας πως αντί για κάθαρση έχουμε συγκάλυψη και υπονομεύεται το κράτος δικαίου.
Ο Νίκος Μήλης κατέληξε πως πρόκειται για ένα σκάνδαλο που κλιμακώνεται σε σκάνδαλο συγκάλυψης.
Ο Κώστας Καραγκούνης σχολίασε πως τα κόμματα πρέπει να αποφασίσουν εάν σεβόμαστε ή όχι τη Δικαιοσύνη.
Πηγή