Για το δυστύχημα στα Τέμπη μίλησε αρχικά ο κ. Λακαφώσης, ο οποίος εκπροσωπεί κάποιες εκ των οικογενειών που έχουν χάσει συγγενείς τους.
«Το σημαντικό που έγινε αυτή την βδομάδα ήταν η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, το πολιτικό σκέλος δεν θα το θίξω. Είχαμε πει στην εκπομπής σας στις 4 Μαρτίου ότι αναζητούσαμε ένα καύσιμο το οποίο το εκτιμούσαμε τότε στα 2 χιλιάδες κιλά. Το «λαθραίο» είναι ένα συμπέρασμα στο οποίο έχουμε φτάσει διά της ατόπου απαγωγής. Ένα σημείο που έχουμε φτάσει είναι στο ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε καύση χωρίς να έχουμε καύσιμη ύλη. Σε αυτό που βλέπουμε στο βίντεο η ποσότητα δεν είναι μεγάλη, και ψάχνουμε κάτι που μπορεί να συντηρήσει το φαινόμενο που βλέπουμε, δηλαδή το φαινόμενο μίας πυρόσφαιρας διαμέτρου 80 μέτρων και περίπου 10 δευτερολέπτων σε διάρκεια. Αυτό απαιτεί καύσιμη ύλη. Αυτή την καύσιμη ύλη δεν μπορούμε να την βρούμε στο τρένο σε αυτά που κανονικά έχει – με τη Hellenic train να επαναλαμβάνει τι είχε η εμπορική. Υπάρχει το ζήτημα της ασφάλειας του τρένου σχετικά με το τι μπαίνει και πώς. Υπάρχει operator γι΄αυτό», είπε αρχικά.
«Πρώτα από όλα υπάρχει ένα σύστημα ασφαλείας το οποίο διαχειρίζεται ο ΟΣΕ και είναι οι κάμερες που είναι σύστημα ασφάλειας επίσημο με συγκεκριμένες υποχρεώσεις από τον ΟΣΕ, που έχει και την ευθύνη σύμφωνα με τον νόμο. Έχει ζητηθεί έρευνες για τα βίντεο που δεν υπάρχουν και δείχνουν τι μετέφερε η εμπορική. Ο πρωθυπουργό στην ομιλία του έστειλε ένα μήνυμα, το οποίο κάποιοι δεν το έλαβαν. Είπε: «έχουμε πολλές πραγματογνωμοσύνες ενίοτε λένε αντικρουόμενα πράγματα». αυτό ήταν μήνυμα, κάποιοι που έπρεπε να το λάβουν, φαίνεται πως δεν το έλαβαν. Η αμφιβολία είναι το όπλο του δυνάμει κατηγορούμενου. δεν υπάρχουν άλαλες «επικίνδυνες ουσίες» αλλά υπάρχουν επικίνδυνες πραγματογνωμοσύνες», συμπλήρωσε ο κ. Λακαφώσης.
Ο κ. Θεοχάρης από την πλευρά της ΝΔ με την σειρά του τόνισε: «ο πρωθυπουργός αυτό που έκανε ήταν το εξής: με τον συναισθηματισμό της στιγμής (σ.σ. για την συνέντευξη 21 μέρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη), είπε και έδωσε την πληροφόρηση που του είχαν δώσει και την είπε δημόσια στον ελληνικό λαό. Προφανώς από τότε μέχρι τώρα φαίνεται πως έχουμε περισσότερα στοιχεία, και γνώμες για το τι έχει συμβεί. Τα Τέμπη είναι ένα τεράστιο «εθνικό τραύμα», όπως είπε και ο πρωθυπουργός. Το αίτημα της αντιπολίτευσης που εργαλειοποιεί τα Τέμπη είναι να φύγει ο Μητσοτάκης. Εργαλειοποιεί την κατάσταση πως αυτή την κατεύθυνση. Όταν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν τους βολεύουν, υπάρχει συγκάλυψη, – και δεν έχει σχέση με τον κόσμο αλλά με την αντιπολίτευση – όταν οι αποφάσεις τους συμφέρουν υπάρχει ενοχή της κυβέρνησης».
Ο Λευτέρης Καρχιμάκης είπε: «όταν μιλάμε για συγκάλυψη, το βασικό μας άγχος είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Δεν ήμασταν ποτέ μαζί με την ΝΔ σε αυτό γιατί φέρει πολιτικές ευθύνες και θέλει να τις καλύψει και σύμφωνα με την ευρ. εισαγγελέα και ποινικές ευθύνες για κάποια μέλη της. Δέκα μήνες πριν το δυστύχημα έχουμε τον υπεύθυνο του EΤCS, ο οποίος λέει ότι όχι απλά δεν έχει εγκατασταθεί η τηλεδιοίκηση αλλά ξηλώνουν και τα υπάρχοντα συστήματα. Οι ράγες δεν έχουν ελεγχθεί και αμφισβητεί το κατά πόσο είναι τεχνοκρατικά επαρκής ο άνθρωπος που ελέγχει το δίκτυο. Δώδεκα μέρες μετά το δυστύχημα και κατηγορούν την αντιπολίτευση ότι θέλει ζητήματα για την ασφάλεια στους σιδηροδρόμους. Και φτάνουμε στην συνέντευξη του πρωθυπουργού που μας λέει ότι φταίνε όλοι εκτός από τον ίδιο. έχουμε μια κυβέρνηση που είναι σε δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα».
Ο κ. Κόκκαλης τόνισε: «Μετά την τραγωδία όλοι θα έπρεπε να είμαστε στην ίδια πλευρά, δηλαδή στην αναζήτηση της αλήθειας. Μόλις άρχισαν οι πρώτες καταγγελίες για το μπάζωμα ο υπουργός Δικαιοσύνης κατήγγειλε ότι όσοι ασχολούνται με το μπάζωμα «είναι για τα μπάζα». Μετά ήρθε η εισαγγελέας και το διέψευσε. Μόλις αρχίσαμε να θέτουμε θέματα για την έκρηξη μας έλεγαν συνωμοσιολόγους και τοξικολόγους και λασπολόγους. Η Εξεταστική έκλεισε άρον άρον, δεν δέχθηκε ουσιώδεις μάρτυρες, μεταξύ αυτών και ο κ. Λακαφώσης, που θα μπορούσε να διαφωτίσει από τότε την κοινωνία. Και έρχεται τώρα η κυβέρνηση και λέει ότι εργαλειοποιούμε. Δηλαδή να μην μιλάμε καθόλου; Τι θέλει η κυβέρνηση να ελέγχει αυτά που λέμε; Είχαμε εγκληματικές παραλείψεις και ενδεχομένως να υπάρχουν και ποινικές ευθύνες. Δεν θα χρησιμοποιούσα την φράση «κυβέρνηση δολοφονών», αυτό δεν σημαίνει ότι κάποια πολιτικά πρόσωπα δεν έχουν ευθύνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει πρόταση μομφής».
Πηγή