Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στις καταγγελίες για παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου για ψήφους σε υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Σωστά έχει κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έχει στείλει μία σειρά από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και προς τον κ. Τσίπρα, σχετικά με την λειτουργία του τουρκικού προξενείου και τις δηλώσεις των δύο βουλευτών που εξελέγησαν σε Ροδόπη και Κομοτηνή με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν δέχονται την Συνθήκη της Λοζάνης ότι υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αλλά δέχονται ότι υπάρχει μία τουρκική μειονότητα, το οποίο και αποτελεί πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο για χρόνια τώρα είναι ουσιαστικά κάτι για το οποίο μάχεται το ελληνικό κράτος. Πρώτον γιατί δεν θέλουμε να θεωρήσουμε ότι όλοι οι μουσουλμάνοι της Θράκης έχουν εθνική ταυτότητα αλλά έχουν θρησκευτική ταυτότητα. Τώρα έχουμε πρώτη φορά που κάποιος βουλευτής μιλά για τουρκική μειονότητα. Το θέμα είναι ποιος εκπροσωπεί και με ποιες απόψεις. Αυτό μα προβληματίζει και θα πρέπει να προβληματίζει και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά.
Για το ίδιο θέμα μίλησε ο κ. Χατζηγιαννάκης.
«Ο Ζεϊμπέκ ήταν και στην προηγουμένη Βουλή και πίστευε τα ίδια. Παλιότερα, γιατί δεν ασχολήθηκε η ΝΔ με τη συμπεριφορά της μουσουλμανικής μειονότητας; Το ότι έχουν βγει κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και λένε ό,τι λένε για εσωκομματικούς λόγους, ήταν γιατί είδαν έναν ανθυποψήφιό τους να πηγαίνει πολύ ψηλά. Είναι λογικό μία μειονότητα να πηγαίνει σε συγκεκριμένους υποψηφίου που τους θεωρεί «δικούς» της. εάν η κυβέρνηση ήξερε ότι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη έκανε υπόγεια δουλειά με το τουρκικό προξενείο, τι έκανε 4 χρόνια;», σχολίασε.
Ο κ. Μάντζος τοποθετήθηκε, επίσης, επί του ζητήματος με την επιρροή του τουρκικού προξενείου.
«Στα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας της δυτικής Θράκης, και γενικά στα ζητήματα δημοκρατίας που έχουν πτυχές εξωτερικής πολιτικής, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τοποθετούμαστε στον δημόσιο λόγο με φειδώ και περίσκεψη. Οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης οποιασδήποτε τρίτης χώρας στην δημοκρατία μας προφανώς πρέπει να αποκρούεται, είναι εκ προοιμίου απαράδεκτη και προσβάλει την λειτουργία της δημοκρατίας μας. αυτό είναι μία θέσης Αρχής. Όταν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της μουσουλμανικής μειονότητας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Πολλοί μουσουλμάνοι Έλληνες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του τουρκικού προξενείου κατά το παρελθόν. Εάν θέλει κάποιος να χτυπήσει το ΠΑΣΟΚ σε αυτή την υπόθεση δεν μπορεί. Είναι σεβαστά όλα τα ζητήματα που αφορούν Διεθνείς Συνθήκες και Συμβάσεις και προφανέστατα πρέπει να ερευνάται ό,τι καταγγέλεται. Το ζήτημα της Θράκης είναι πολιτικό και αναπτυξιακό», υπογράμμισε.
«Μετά τη συνθήκη της Λοζάνης η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αναπτύχθηκε πληθυσμιακά, σε αντίθεση με τις ελληνικές μειονότητες στην Κωνσταντινούπολη και στην Ίμβρο και Τένεδο που μειώθηκαν. Έχουμε δεχθεί ακόμα και το γεγονός ότι υπάρχει διαφορετικό καθεστώς επίλυσης οικογενειακών διαφορών. Αυτό δε δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να έρχεται και να υιοθετεί την τουρκική προπαγάνδα που λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι τουρκική μειονότητα», παρατήρησε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Πηγή