Η Ομοσπονδία Παιδιάτρων με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητεί να επεκταθεί η δυνατότητα των παιδιάτρων να εξετάζουν και να δέχονται τους εφήβους στα ιατρεία τους μέχρι την ενηλικίωσή τους αντί για τα 16 χρόνια που είναι σήμερα το όριο.
Η πρόσφατη περιπέτεια της 19χρονης ογκολογικής ασθενούς Ραφαέλας Πιτσικάλη και η έκκλησή της μέσω των social media, να καλυφθεί θεσμικά το κενό περίθαλψης και φροντίδας της εφηβικής – πρώιμης νεαρής ηλικίας, κινητοποίησε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων. Με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΚεΣΥ η Ομοσπονδία ζητεί να επανεξεταστούν τα δεδομένα σε ό,τι αφορά αυτό το ιδιαίτερο κι ευαίσθητο πεδίο, που αφορά μία «παραμελημένη από πλευράς παροχής ιατρικών υπηρεσιών πληθυσμιακή ομάδα» όπως επισημαίνει για την ομάδα των εφήβων.
Η θεσμοθέτηση της ιατρικής εξέτασης, της συνταγογράφησης και της παρακολούθησης από τους παιδιάτρους των εφήβων μέχρι την ηλικία των 18 ετών καθώς επίσης και της δυνατότητας νοσηλείας τους σε παιδιατρικές κλινικές μέχρι την ηλικία των 18 ετών, αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των παιδιάτρων, που τα τελευταία έτη υπογραμμίζουν συνεχώς στους αρμόδιους τα προβλήματα που ανακύπτουν με την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης Αριθμ. Γ5α/Γ.Π.οικ.79678/2018 ΦΕΚ 4698/Β/19-10-2018 η οποία ορίζει ως σχετικό ηλικιακό όριο τα 16 έτη.
Ειδικότερα, και όπως αυτή προβλέπει «στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία, στα Παιδιατρικά Τμήματα/Παιδιατρικές Κλινικές, στα εξωτερικά ιατρεία φορέων του ΕΣΥ και στα ιδιωτικά ιατρεία μπορούν να εξετάζονται παιδιά ηλικίας έως δεκαέξι (16) ετών και κατ’ εξαίρεση να εξετάζονται έφηβοι έως δεκαοκτώ (18) ετών για ασθένειες χρονίων νοσημάτων που παρακολουθούνται από ειδικές μονάδες. Επιπλέον στα παραπάνω θα εξετάζονται άτομα που η βιολογική τους ωρίμανση αντιστοιχεί σε παιδική ηλικία ή εφ’ όρου ζωής ενήλικες με σπάνια σύνδρομα που έχουν ως συνέπεια δραματική καθυστέρηση σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης ταυτόχρονα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), στην εφηβεία περιλαμβάνεται η ηλικιακή ομάδα των 10-19 ετών, ενώ σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία, το ηλικιακό φάσμα της εφηβείας επεκτείνεται από τα 11 μέχρι τα 21 έτη. Στην Ευρώπη οι χώρες που τα παιδιά εξετάζονται από παιδίατρο μέχρι τα 18 τους έτη είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Φιλανδία και το Βέλγιο.
Ισχυροί λόγοι που υποστηρίζουν την αύξηση του ηλικιακού ορίου στα 18 έτη ζωής
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων αποτυπώνει στην επιστολή της έξι λόγους για τους οποίους αιτείται τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος των παιδιάτρων για κλινική εξέταση, συνταγογράφηση και ιατρική παρακολούθηση των εφήβων μέχρι και την ηλικία των 18 ετών και στις περιπτώσεις εφήβων με χρόνιο νόσημα μέχρι την ηλικία των 21 ετών. Επιπλέον, προτείνει το ίδιο ηλικιακό όριο να επεκταθεί και στα παιδιατρικά νοσοκομεία, με τη δυνατότητα νοσηλείας των εφήβων σε αυτά όπως και σε όλες τις παιδιατρικές κλινικές μέχρι την ηλικία των 21 χρόνων.
Πηγή: D news.gr