Άρματα μάχης και στρατιώτες επιχειρούν από συνοικία σε συνοικία, στο κέντρο της πόλης. Άμαχοι μεταφέρουν αιμόφυρτα παιδιά στο νοσοκομείο κι εκλιπαρούν για βοήθεια.

«Ζητάω από όλους τους ηγέτες του κόσμου, από οποιονδήποτε με συνείδηση, να ανοίξουν τα σύνορα και να επιτρέψουν στα τραυματισμένα παιδιά να μεταφερθούν, εκτός Γάζας. Τι έχουν κάνει για να ζουν κάτι τέτοιο;».

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό για το θάνατο 60 αμάχων και των τραυματισμό άλλων 350, το τελευταίο 24ωρο από τον βορρά μέχρι τον νότο στη Γάζα.

«Η μητέρα και ο πατέρας μου (σκοτώθηκαν). Ό,τι πολυτιμότερο είχα στη ζωή. Έχασα ένα κομμάτι από την καρδιά μου. Τι ζητούν από εμάς οι Ισραηλινοί;».

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε πως έχει σκοτώσει 300 ενόπλους της Χαμάς στη Ράφα από τις αρχές Μαΐου και ότι έχει τον πλήρη έλεγχο των συνόρων, μήκους 14 χιλιομέτρων, ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο. Οι ισραηλινές δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο, ανακοινώνοντας πως ανακάλυψαν 20 υπόγεια τούνελ που φτάνουν στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Αίγυπτο, με εγκαταστάσεις, όπλα και πυρομαχικά της Χαμάς.

«Η Χαμάς έχτισε τα τούνελ λίγα μέτρα από τα σύνορα με την Αίγυπτο, ώστε εμείς να μην τους επιτεθούμε. Ήταν σε απόσταση 10-40 μέτρων από τα σύνορα», είπε ο εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση διέψευσε πως υπάρχουν σήραγγες κάτω από τα σύνορα, απαντώντας πως με τους ισχυρισμούς αυτούς, το Ισραήλ προσπαθεί να δικαιολογήσει την χερσαία εισβολή στην Ράφα.

Τι ζητούν οι ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε, ξανά, το Τελ Αβίβ να παρουσιάσει ένα βιώσιμο σχέδιο για τη Γάζα.

«Χωρίς σχέδιο για την επόμενη ημέρα, δε θα υπάρξει επόμενη ημέρα (στη Γάζα). Εάν δεν συμβεί, θα υπάρξει χάος, ανομία και κενό εξουσίας, που θα καλυφθεί ξανά από την Χαμάς ή ίσως από κάτι ακόμη χειρότερο, τους τζιχαντιστές».

Συνολικά, οι νεκροί στη Γάζα ξεπερνούν τις 36.000, από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών.


Πηγή