Γυναίκες, μικρά παιδιά, οικογένειες ολόκληρες χωρίς νερό, χωρίς κουβέρτες, χωρίς κανόνες υγιεινής.

Κοιμούνται σε χαρτόκουτα και αυτοσχέδιες σκηνές σε πάρκα, πεζοδρόμια, έξω από το αστυνομικό τμήμα στο κέντρο της Ρόδου.

«Οι περισσότεροι επιλέγουν τα πάρκα της πόλης μέχρι να ταυτοποιηθούν και μεταφερθούν στις δομές. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ως δήμος φροντίζουμε για τη σίτιση τους», είπε ο  Αλέξανδρος Κολιάδης.

Η δομή της Λέρου γέμισε και πλέον, πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρονται στη Μαλακάσα, τα Διαβατά και τη Χίο. Η ταυτοποίηση και η μεταφορά τους  γίνονται με αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα 800 άνθρωποι από την Συρία, την Αίγυπτο και το Αφγανιστάν να διαμένουν αυτή τη στιγμή σε αντίξοες συνθήκες.

Ο Ομάρ θέλει να πάει στην Ολλανδία. Από την Συρία έφτασε στην Τουρκία, και από εκεί στη χώρα μας. Έδωσε χιλιάδες ευρώ για το ταξίδι.

Ο Δήμος δημιούργησε  χώρο φιλοξενίας  στο λιμάνι του νησιού ο οποίος ωστόσο δεν επαρκεί. Ενώ, γεμάτα είναι και τα αστυνομικά κρατητήρια.

«Φιλοξενούνται στα αστυνομικά κρατητήρια 100-150 άτομα και στο λιμεναρχείο 100 άτομα. Έχουμε εξουθενωθεί, έχω αστυνομικό που είναι 20 μέρες εν πλω για μεταγωγές», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης Μανώλης.

Το τελευταίο 3μηνο οι προσφυγικές ροές στη Ρόδο έχουν αυξηθεί. Οι διακινητές εκσυγχρονίζουν διαρκώς τον στόλο και τις μηχανές τους κάνοντας πολλά και γρήγορα δρομολόγια.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι ενέργειες για την αποσυμφόρηση της πόλης της Ρόδου ξεκίνησαν με την αποχώρηση 250 μεταναστών.


Πηγή