Ξυλοδαρμοί μεταξύ ανηλίκων και επικίνδυνες προκλήσεις. Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συχνά αποβαίνει τραυματική για τα παιδιά και παρά τις 11.000 αποβολές, τα κινητά τηλέφωνα δεν έχουν εξαφανιστεί από τα σχολεία.

Απόδειξη οι εικόνες τραβηγμένες ακόμη και μέσα από τις σχολικές αίθουσες.

Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει φραγή στην αλόγιστη χρήση των social media από παιδιά κάτω των 15 ετών, μέσω μίας νέας εφαρμογής, του kids wallet.

«Εξετάζουμε τη δυνατότητα δημιουργίας ενός παιδικού πορτοφολιού, μέσω του οποίου θα γίνεται ο ηλικιακός έλεγχος, αλλά αυτό το οποίο κυρίως πρέπει να γίνει δεν είναι τόσο στο κινητό του παιδιού όσο στο περιεχόμενο, το οποίο οι πάροχοι ψηφιακών υπηρεσιών στέλνουν», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Την εφαρμογή θα εγκαθιστούν οι γονείς στα τηλέφωνα των παιδιών τους και με τη δήλωση της ηλικίας τους, αυτομάτως θα είναι αδύνατη η είσοδος σε συγκεκριμένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, θα ελέγχονται και αναζητήσεις στο διαδίκτυο, που πιθανώς να μην είναι κατάλληλες για εφήβους, αλλά και οι ώρες που τα παιδιά περνούν στο κινητό.

Όπως λένε οι ανήλικοι, καθημερινά περνούν πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη του κινητού τους. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, ξεπερνούν ακόμα και τις 6 ώρες, με τις πιο συχνές αναζητήσεις να γίνονται στα social media.

Η σωστή χρήση του κινητού τηλεφώνου, μάλιστα, θα διδάσκεται και στα σχολεία.

«Θα μπει εντός μαθήματος. Θα υπάρχει ειδικό υλικό. Για το πώς τα παιδιά καταρχήν θα διαχειρίζονται τους εαυτούς τους και τις σχέσεις τους στον ψηφιακό κόσμο», τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ήδη η Αυστραλία ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει εντελώς την χρήση κοινωνικών δικτύων σε παιδιά κάτω των 16 ετών.

Στην Ευρώπη, μόνο η Γαλλία έως τώρα έχει θεσπίσει μέτρο, που προβλέπει τον γονικό έλεγχο για την πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε παιδιά κάτω των 15 ετών.


Πηγή