Σε ύφεση βρίσκεται η σεισμική ακολουθία στην Σαντορίνη και στα υπόλοιπα νησιά.

Ο κάτοικος Σαντορίνης, Γιώργος Ρούσσος ανέφερε σχετικά με την καθημερινότητα: «έχουμε αρχίσει και συνηθίζουμε. Η ένταση των σεισμών έχει χαμηλώσει και αυτό μας προσφέρει ηρεμία. Η καθημερινότητά μας έχει αρχίσει και μπαίνει μπροστά, κατεβαίνω στην πόλη και ψωνίζω, επανέρχεται η κανονικότητα, δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει φόβος. Οι επιστήμονες αν μπορούν να μας καθησυχάσουν θα το δεχτούμε».

Ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος μίλησε στο MEGA.

«Έχουμε μια σμηνοσειρά – δηλ. πολλοί σεισμοί με παρόμοια μεγέθη -, ένα φαινόμενο που είναι συνηθισμένο και στην Ελλάδα και στον κόσμο. Η ιδιαιτερότητα αυτής της σμηνοσειράς είναι ότι έχουμε πολλούς και σχετικά μεγάλους σεισμούς. Αν και, το σύνολο της ενέργειας που μέχρι τώρα έχει εκλυθεί είναι ισοδύναμο με έναν σεισμό 6-6,1 Ρίχτερ. Κάτι αντίστοιχο με τον σεισμό της Αθήνας, όμως λόγω του ότι έγινε μέσα στον αστικό ιστό προκάλεσε τις γνωστές καταστροφές, 183 νεκρούς, 100 χιλιάδες άστεγους κτλ. Όσον αφορά στο φαινόμενο αρχίζει μια αποκλιμάκωση αυτής της σμηνοσειράς, αραιώνουν οι σεισμοί. Θα πρέπει να περάσουν 4-5 μέρες να δούμε εάν θα παγιωθεί αυτό», τόνισε.

Και συμπλήρωσε ο κ. Τάσσος: «Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει ένας 5αρης σεισμός μετά από 2-3 μήνες. Μειώνεται η συχνότητα των σεισμών αλλά δεν πέφτει το μέσο μέγεθος. Το ζητούμενο είναι άλλο: είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες ενός σεισμού και να τις μειώσουμε; Εάν αυτή η σμηνοσειρά γινόταν το καλοκαίρι στην Σαντορίνη τι θα γινόταν; Που η Σαντορίνη είναι η πιο πυκνοδομημένη περιοχή της Ελλάδας, που από 4 5άστερα ξενοδοχεία που είχαμε το 2004, τώρα έχουμε 72, και τα έχουμε δώσει όλα στον τουρισμό, τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι;»

Ο κ. Κοντογεώργης με την σειρά του μίλησε για την μέριμνα του κράτους σχετικά με τους εργαζόμενους και τον τουρισμό.

«Η κυβέρνηση ακούει, εμπιστεύεται και συνεργάζεται με την επιστημονική κοινότητα. Αυτό που μας λένε οι ειδικοί είναι ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα  φαινόμενο το οποίο έχει ιδιαιτερότητες. Επομένως, απαιτείται ψυχραιμία, όχι εφησυχασμός αλλά όχι και κινδυνολογία. Δώσαμε από την αρχή έμφαση στα θέματα που αφορούν στην Πολιτική Προστασία, με σαφείς οδηγίες στην περιοχή και με κλιμάκια που υπάρχουν ήδη. Έχουμε προχωρήσει σε κάποιες παρεμβάσεις σχετικά με ενδεχόμενες εξόδους διαφυγής, θέματα κατολισθήσεων κτλ., και σε ένα δεύτερο επίπεδο αναφορικά με την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Τα υπ. Εργασίας και Οικονομικών προχώρησαν σε μία δέσμη μέτρων που έχει να κάνει κυρίως με την αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων και με την ειδική αποζημίωση που υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις. Όμως, αυτή είναι μια πρώτη απόφαση που αφορά μέχρι την 3η Μαρτίου για το νησί της Σαντορίνης και επειδή δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο, να είμαστε νουνεχείς στον τρόπο στον οποίο λαμβάνουμε μέτρα, σίγουρα να υπάρχει υποστήριξη αλλά σε μία βδομάδα να μιλάμε – και ελπίζουμε – για ένα διαφορετικό τοπίο», υπογράμμισε.


Πηγή