«Μεταρρυθμιστική & κοινωνική αντεπίθεση»

«Αν έβαζα έναν τίτλο σε ό, τι αφορά την χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού θα ήταν ‘μεταρρυθμιστική και κοινωνική αντεπίθεση’. Σε παλιότερο άρθρο μου στα «ΝΕΑ» είχα μιλήσει για την ανάγκη επανεκκίνησης. Χθες ο πρωθυπουργός πήγε πολλά βήματα παρά πέρα, κάνει μια κοινωνική και μεταρρυθμιστική αντεπίθεση σε όλα τα πεδία», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο βουλευτής της ΝΔ στη Β΄ Πειραιώς, Δημήτρης Μαρκόπουλος.

«Οι παρεμβάσεις του αφορούν την οικονομία, την αστυνόμευση, την υγεία. Βλέπουμε μια πολυεπίπεδη προσπάθεια. Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση παρέχει μια σειρά από λύσεις αύξησης του εισοδήματος, όπως η αύξηση στον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις.

»Μετά από μια σειρά απάλειψης φόρων στο παρελθόν, έχουμε εισόδημα το οποίο δίνεται άμεσα στον Έλληνα πολίτη. Ενισχύουμε το εισόδημα. Το γεγονός ότι ενισχύει δραστικά και με άμεσο τρόπο, χωρίς καθυστερήσεις, το εισόδημα, δίνει άμεσα λύση, όχι με τη λογική των επιδομάτων».

Ο ίδιος τόνισε πως:

«Δεν κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή, από τις αρχές του νέου έτους, μέσα σε 2 – 3 μήνες, θα δώσει σειρά αυξήσεων σε όλες τις κοινωνικές κατηγορίες, αποτελεί το καλύτερο PASS.

»Ο πρωθυπουργός έστειλε ένα σαφές μήνυμα κατά όσων αισχροκερδούν. Υπήρξαν πολύ μεγάλα πρόστιμα σε επώνυμες επιχειρήσεις για κακές πρακτικές που ακολούθησαν σε ό, τι αφορά τον Έλληνα καταναλωτή».

«Κατώτερος των περιστάσεων»

Από την πλευρά της η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μέλος Πολιτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ είπε:

«Δεν εμφανίστηκε απλώς κατώτερος των περιστάσεων, εμφανίστηκε σαν να μην ήταν πρωθυπουργός σε αυτήν τη χώρα 4 χρόνια, ως παρατηρητής και σχολιαστής των εξελίξεων. Ακούσαμε χθες τον κ. Μητσοτάκη να μη δείχνει καμία ενσυναίσθηση και στοιχειώδη αυτοκριτική για τη μεγάλη τραγωδία που έχει ζήσει η χώρα είτε στον Έβρο και τη Ρόδο και τώρα στη Θεσσαλία.

»Ακούσαμε έναν πρωθυπουργό να μην απολογείται που υπήρχε πλήρης έλλειψη μιας αποτελεσματικής Πολιτικής Προστασίας όταν με νόμο της ΝΔ έχει ανασταλεί το ίδιο το νομοθέτημα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε στη Βουλή.

»Ακούσαμε να μιλάει για έναν νέο φορέα για αντιπλημμυρικά έργα όταν η ίδια η κυβέρνηση και η περιφέρεια της Θεσσαλίας μόνο το 3% των κονδυλίων μετά τις καταστροφές του ‘Ιανού’, έχει πάει για αντιπλημμυρικά έργα και από το Ταμείο Ανάκαμψης μόνο το 0,3%, που αφορά την Πολιτική Προστασία, έχει εκταμιευθεί και αξιοποιηθεί.

»Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να μιλάει ότι γενικώς θα υπάρχει ένας καλύτερος συντονισμός με τον στρατό, με όλα αυτά τα ζητήματα. Θα περιμέναμε πρώτα να πει τι πήγε λάθος, γιατί ήταν ένα αδειανό πουκάμισο οποιαδήποτε πρόληψη, οποιοσδήποτε συντονισμός και οποιοδήποτε έργο υποδομής».

Σχετικά με τις οικονομικές εξαγγελίες υπογράμμισε:

«Όσον αφορά τα μέτρα, το θέμα των τριετιών είναι ένα θέμα που εμείς εδώ και χρόνια λέγαμε ότι έπρεπε να έχει προχωρήσει. Έρχεται σε μια πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και σε μια φάση όπου βλέπουμε και οι συλλογικές συμβάσεις να έχουν καταρρεύσει αλλά να καταρρέει και το 5νθημερο. Δεν άγγιξε καν το θέμα της αγοράς και της ακρίβειας».

Αναφερόμενη στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, σημείωσε:

«Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη γιατί είναι πολιτικό και κοινωνικό αίτημα, με την έννοια ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση. Όσοι πιο πολλοί προσέλθουν σήμερα, τόσο πιο ισχυρός θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα. Η ενότητα δε διακυβεύεται».

«Άλλοθι για επιτάχυνση αντιλαϊκών πολιτικών»

Εκπροσωπώντας το ΚΚΕ, η βουλευτής του κόμματος, Αφροδίτη Κτενά, σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, επισήμανε:

«Αυτό που ακούσαμε χθες από τον πρωθυπουργό ήταν μια εξειδίκευση του πώς η καταστροφή μπορεί να αξιοποιηθεί σαν ευκαιρία και άλλοθι για επιτάχυνση αντιλαϊκών πολιτικών που έχουν ήδη προσχεδιαστεί και εξαγγελθεί και προεκλογικά.

»Ακούσαμε για νέους φόρους και χαράτσια και νέα βάρη στον λαό, είτε αυτά έρχονται με την επιδρομή που σχεδιάζεται για τους αυτοαπασχολούμενους, είτε μέσα από την κατάργηση των διαφόρων επιδομάτων.

»Δεν πατάσσει τη φοροδιαφυγή και τη μεγάλη φοροαπαλλαγή. Το μεγάλο πρόβλημα σε αυτήν τη χώρα είναι οι τεράστιες φοροαπαλλαγές, η νόμιμη δηλαδή φοροδιαφυγή.

»Το ξεπάγωμα των 3τιων είναι υποκριτικό μέτρο, υπολείπεται πάρα πολύ των περιστάσεων και είναι κοροϊδία, στάχτη στα μάτια των εργαζομένων», κατέληξε.


Πηγή