Η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής ΝΔ, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», αναφέρθηκε στην ακρίβεια, λέγοντας πως και το 2024 θα είναι μία χρονιά που θα έρθουμε αντιμέτωποι με την ακρίβεια, όμως, όπως όλα δείχνουν η οικονομία μας είναι ανθεκτική.

«Ο Econiomist μας κατέλεξε ως τη χώρα της χρονιάς και αυτό είναι σημαντικό. Το γεγονός πως έχουμε μία θετική οικονομία δίνουν τη δυνατότητα να έρθουμε περισσότεροι αντιμέτωποι με την ακρίβεια και να την αντιμετωπίσουμε. Η κυβέρνηση δίνει μέτρα στήριξης του εισοδήματος, ξεπάγωνα τριετιών, ξεπάγωνα των συντάξεων κ.α. Εμείς προσπαθούμε και όσος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει τον επιστρέφουμε στην κοινωνία. Επίσης, υπάρχει στοχευμένος έλεγχος και πρόστιμα».

Με τη σειρά της, η Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια καλά κρατεί αφού η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει το ΦΠΑ.

«Ας δούμε σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, που μειώθηκε και μειώθηκε και ο πληθωρισμός. Στην Ελλάδα είμαστε πρώτοι στον πληθωρισμό. Ένας στους δύο πολίτες κάνουν περικοπές ακόμα και στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Οι τιμές είναι 20% πάνω από πέρσι με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός της οικογένειας να εκτιναχτεί».

Ενώ συνέχισε αναφερόμενη στα ποσοστά που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

«Διαβάζω έρευνες που λένε πως οι πολίτες στην Ελλάδα είναι δυσαρεστημένοι με την ποιότητα της Δημοκρατίας. Επίσης, υπάρχει άνοδος της ακροδεξιάς, άρα υπάρχει πρόβλημα σε όλο τον προοδευτικό χώρο, έτσι και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ερχόμαστε μετά από μία δύσκολη κατάσταση και προχωράμε και στις συνεδριακές μας διαδικασίες. Εκτιμώ πως οι ανάγκες των πολιτών είναι τόσο σημαντικές που θα πρέπει το σύνολο του προοδευτικού χώρου να φέρει προτάσεις στη κοινωνία. Η συνεργασία δεν εξαρτάται από έναν μόνο χώρο αλλά πρέπει να αναλάβει όλος ο προοδευτικός χώρος».

Ο Απόστολος Πάνας, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., είπε πως οι ευρωεκλογές είναι ένας στόχος του ΠΑΣΟΚ και να ανεβάσει τα ποσοστό και να γίνει αντίπαλος της κυβέρνησης.

«Από εκεί και πέρα αυτό γίνεται μετά από προτάσεις για την κοινωνία. Όλο αυτό το διάστημα το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει προτάσεις και για την ακρίβεια. Ήμασταν οι πρώτοι που είπαμε για τις τράπεζες και αυτό που έλεγαν από την κυβέρνηση είναι πως δεν υπήρχε πρόβλημα μέχρι που ήρθε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ πρώτοι το καταθέσαμε, αλλά θα δείτε τι θα γίνει με τα τιμολόγια, όπου θα αποτελέσουν ένα ‘’Βατερλό’’. Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο μέχρι να αντιληφθεί τα προβλήματα και τώρα υπάρχει κόπωση στους από τους πολίτες».

Αντιπαράθεση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Αναφερόμενη στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η Άννα Ευθυμίου είπε:

«Στόχος μας είναι να λειτουργήσει ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των πανεπιστήμιών και την ενίσχυση των κρατικών πανεπιστήμιών. Το νομοσχέδιο θα βγει στη διαβούλευση άρα τις ασφαλιστικές δικλείδες δεν μπορώ να τις πω. Όμως, επειδή είμαι μητέρα αισθάνομαι ασφάλεια να νιώθω πως το παιδί μου δεν χρειάζεται να βγει έξω εάν αποτύχει τις εξετάσεις. Στόχος είναι τα παιδιά αντί να φύγουν στο εξωτερικό, να μείνουν εδώ».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου δήλωσε πως στον ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ ενός αξιόπιστο πανεπιστήμιου, «αυτό που επέτρεψε όλα τα προηγούμενα χρόνια να δημιουργηθούν πολύ καλοί επιστήμονες», είπε χαρακτηριστικά.

«Ήμασταν απέναντι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δημιουργούν εργαζόμενους δύο ταχυτήτων. Αυτός που έχει θα μπαίνει στα ιδιωτικό. εμείς είχαμε προβλέψει μια μεταρρύθμιση και για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Υπολείπεται η χρηματοδότηση στα δημόσια πανεπιστήμια σε σχέση με το εξωτερικό με απόφαση Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης, η απόφαση αυτή παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει τη σύσταση ιδιωτικών πανεπιστημιών. Το Σύνταγμα είναι κόκκινη γραμμή και δεν μπορεί κάθε τρεις και λίγο η κυβέρνηση να το παραβιάζει».

Τέλος, ο Απόστολος Πάνας είπε πως στο ΠΑΣΟΚ θα ήθελαν να υπάρχει ένα νομοσχέδιο που να έχει συνολικό εθνικό σχέδιο για την Παιδεία.

«Εμείς θέλουμε συνολικά να υπάρχει δημόσια παιδεία ενισχυμένη. Όχι, το 2,8 που συμβαίνει μέχρι τώρα. Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη άρα εμείς θέλουμε να δούμε πώς θα διασφαλιστεί ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας μέσα από το νομοσχέδιο. Θέλουμε να βάλουμε μία σειρά από ερωτήματα. Ποιοι καθηγητές θα είναι, κ.α. Υπάρχει μία σειρά από κριτήρια που θα τα δούμε κατά τη διαβούλευση και θα αποφασίσουμε».


Πηγή