Τα αίτια και οι συνθήκες του τραγικού ναυαγίου με 78 νεκρούς ανοιχτά της Πύλου ανεβάζουν την πολιτική αντιπαράθεση στο κόκκινο με τη ΝΔ να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματική εκμετάλλευση και την Κουμουνδούρου να θέτει ερωτήματα για τους χειρισμούς των ελληνικών αρχών.

«Η ιδέα ότι στα αμπάρια ήταν παιδιά και γυναίκες είναι αδιανόητος. Είναι όμως αυτός ένας λόγος για να κατηγορήσουμε την Ελλάδα; Όχι. Αν πας και σπρώξεις ένα πλοίο με 750 ανθρώπους που χωράει κανονικά 50 και αναποδογυρίσει είσαι ένοχος εγκλήματος;», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την τραγωδία ως αποτυχία της Ελλάδας και της ΕΕ να προωθήσουν μια συγκροτημένη προσφυγική/μεταναστευτική πολιτική με προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

«Αποτελεί μέγιστη υποκρισία να μετράμε εκατοντάδες νεκρούς άντρες, γυναίκες και παιδιά στο βάθος της Μεσογείου και κάποιοι στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα, στη Βουδαπέστη ή στο Βερολίνο να θεωρούν το διεθνές δίκαιο “πολυτέλεια” ή “ξεπερασμένο” και να μας λένε ότι το μόνο που έχουμε να συζητήσουμε είναι πόσα ευρώ θα δοθούν στις χώρες υποδοχής για να φιλοξενήσουν εκεί πρόσφυγες».

Στη σκιά του έντονου διαλόγου με τον Ευάγγελο Τουρνά στο κέντρο φιλοξενίας στην Καλαμάτα ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει σειρά ερωτημάτων προς τον υπηρεσιακό υπουργό Πολιτικής Προστασίας, αλλά και τον υπηρεσιακό υπουργό Ναυτιλίας σχετικά με τις συνθήκες του ναυαγίου πλοίο καθώς και για το αν έγινε ή όχι επιχείρηση διάσωσης.

Β. Κατριβάνου: Δεν θα πνίξω άνθρωπο στη θάλασσα, θα το κάνει η κυβέρνηση η προηγούμενη.

Ι. Γκελεστάθη: Δεν ντρέπεστε; Δεν ντρέπεστε;

Β. Κατριβάνου: Ναι γιατί έχετε πνίξει άπειρους.

Ι. Γκελεστάθη: Δεν ντρέπεστε; Δεν ντρέπεστε;

Διευκρινήσεις από την υπηρεσιακή κυβέρνηση για τον χειρισμό του τραγικού ναυαγίου από τις αρχές ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Μιλάμε για μία ανείπωτη τραγωδία τεραστίων διαστάσεων, από τις μεγαλύτερες που έχουν συμβεί στη Μεσόγειο. Πρέπει ο υπουργός ο αρμόδιος της υπηρεσιακής κυβέρνησης να πει τι έκανε ακριβώς η χώρα μας για να αποτρέψει αυτήν την τραγωδία, ώστε να μην υπάρχουν σκιές», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τα αίτια της τραγωδίας προκαλούν πολιτικές συγκρούσεις

«Η πρώτη εικόνα και η πρώτη εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει ευθύνη της Ελλάδας. Το να προσπαθεί κανείς να κερδίσει μικροκομματικά οφέλη σε μια τραγωδία που αφορά σε ανθρώπινες ζωές είναι μια επιστροφή σε έναν λαϊκισμό», σημείωσε ο Κώστας Τσιάρας.

Ενώ ο Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε: «Σε κεντρικά πολιτικά ζήτημα όπως είναι αυτό ακολουθείται η γραμμή της κυβέρνησης της ΝΔ. Η Ελλάδα έχει την ίδια ευθύνη που έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».

«Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να δούνε τι δεδομένο είχαν οι ελληνικές αρχές το ελληνικό λιμενικό, η FRONTEX τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα», τόνισε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς πραγματοποίησε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τους διασωθέντες ναυαγούς ζητώντας τον σεβασμό της προσωπικής και οικογενειακής ζωής τους καθώς και να τους δοθούν τα απαραίτητα μέσα επικοινωνίας με τις οικογένειές τους.

«Και η νέα αυτή τραγωδία έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και της πολιτικής της την οποία υλοποίησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματά τους και οδηγεί σε τέτοια τραγικά ναυάγια», σχολίασε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της ΕΛ.ΛΥ. ανέφερε: «Τους λέμε, αντί να αντιδικούν, να φιλοξενήσουν ο καθένας απ’ αυτούς από ένα ναυαγό στο δικό τους σπίτι».

O εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ανέθεσε σε αντιεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου την εποπτεία των ερευνών του τραγικού ναυαγίου.


Πηγή