«Αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης»

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής αλλά και τη φορολογική δικαιοσύνη.

«Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο το οποίο ουσιαστικά εμπεριέχει 11 πρωτοβουλίες για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης, η μία από αυτές ονομάζεται νέο φορολογικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός.

«Πρακτικά δεν υπάρχει αύξηση φορολογικού συντελεστή, υπάρχει ουσιαστικά ένα νέο σύστημα που βασίζεται στο τεκμαρτό εισόδημα το οποίο ισούται με τον κατώτατο μισθό. Έγιναν ήδη οι σημειακές παρεμβάσεις μέσα από τη δημόσια διαβούλευση που νομίζω όλες ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, προφανώς ο πυρήνας και η κατεύθυνση δεν άλλαξε και νομίζω ορθώς δεν άλλαξε».

Ο ίδιος λέει πως:

«Προεκλογικά είχαμε πει ότι η αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης είναι νούμερο ένα προτεραιότητα και μάλιστα την είχαμε συνδέσει με την περαιτέρω μείωση φόρων και αυτό ακριβώς κάνει το νομοσχέδιο γατί το μόνο οριζόντιο που έχει είναι η οριζόντια μείωση του τέλους επιτηδεύματος 50% για όλους τους επαγγελματίες».

Στην κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση ότι το νομοσχέδιο ήρθε αιφνιδιαστικά ενώ τα προηγούμενα 4 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ δεν έγιναν βήματα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, απαντά:

«Όταν αναλάβαμε το 2019 μειώσαμε το κενό ΦΠΑ, ήταν στο 23% τώρα είναι στο 15% και ο στόχος είναι με τη βοήθεια του νέου νομοσχεδίου να πάει στο 9%. Δεύτερον, μειώσαμε φόρους γιατί οι υψηλοί φόροι δε βοηθούν στην αύξηση φορολογικής συμμόρφωσης και συνεχίζουμε να μειώνουμε φόρους. Αυτό το νομοσχέδιο μαζεύει 3 δισ. από τις 11 πρωτοβουλίες. Δεν υπάρχει καμία οριζόντια λογική, πρώτον γιατί υπάρχουν μία σειρά εξαιρέσεων και δεύτερον γιατί όποιος θέλει να εξαιρεθεί από την τεκμαρτή λογική δήλωσης εισοδήματος, εξαιρείται και δέχεται στοχευμένο έλεγχο».

«Φορομπαμπούλας»

Από την πλευρά του ο σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης, σημειώνει:

«Θέλουμε τη φορολογική συμμόρφωση και θέλουμε την πάταξη της φοροδιαφυγής και έχουμε καταθέσει και προτάσεις. Η ένστασή μας είναι στην οριζόντια, εύκολη άλλα αναποτελεσματική και άδικη προσέγγιση του νομοσχεδίου.

»Το δεύτερο είναι προφανώς η αναντιστοιχία προεκλογικών δηλώσεων και μετεκλογικής πρακτικής και το τρίτο και σημαντικότερο είναι ότι ουσιαστικά δε δίνονται κίνητρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Βλέπουμε εργαλεία της εποχής του λίθου στη φορολογική πολιτική, όπως τεκμήρια, τα οποία απηχούν πρακτικές πολύ παλαιότερων εποχών».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Εμείς αναγνωρίζουμε ότι την περίοδο των μνημονίων υπήρξαν οριζόντιες ρυθμίσεις από όλες τις κυβερνήσεις. (…) Και έχουμε πει και μετεκλογικά, και κοιτάξτε πόσο διαστρεβλώθηκαν τόσο οι θέσεις μας όσο και αντίστοιχα οι θέσεις της ΝΔ, είχαμε πει ότι πράγματι μια κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων που ουσιαστικά υπέστησαν τη μεγαλύτερη πίεση φορολογική μέσα στα μνημόνια, επιτέλους χρειάζεται να πάρουν μια ανάσα. (…) Γιατί δεν είναι άδικη η φορολογική οριζόντια μεταχείριση και είναι λαϊκίστικο αυτό το οποίο εισηγούμαστε;».

Σύμφωνα με τον κ. Φαραντούρη:

«Πιο σημαντικό είναι αυτό που απασχολεί τον κόσμο και πράγματι είναι η αναντιστοιχία και ο αιφνιδιασμός αλλά και η οριζόντια λογική απαρχαιωμένων εργαλείων όπως τα τεκμήρια. Αντί η πολιτεία να δώσει κίνητρα και να επιστρατεύσει όλες τις, τις δυνάμεις για εκτεταμένους εκ των προτέρων φορολογικούς ελέγχους με βάση τα εργαλεία που έχει, έρχεται και λέει ο φορομπαμπούλας είναι εδώ».

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και τη νέα ΚΟ που θα δούμε στη Βουλή, λέει:

«Προφανώς θα είναι μία δύσκολη συγκυρία, άνθρωποι με τους οποίους συμπορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια να έχουν διαχωρίσει τη θέση τους μέσα στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση. Οι θέσεις που εκφράζαμε προεκλογικά, μετεκλογικά, σήμερα και στο μέλλον, με όσες προσθήκες, είναι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Φοβούμαι ότι λίγα πράγματα θα εκφραστούν διαφορετικά από τους φίλους που αποχώρησαν σε σχέση με τις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν έχουν κάνει τίποτα»

Για το θέμα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου μίλησε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη.

«Η κοινή γνώμη επιχειρήθηκε, μόλις μια βδομάδα πριν τις εκλογές, να αποπροσανατολιστεί, με την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ έρχεται με φοροεπιδρομή, γιατί το ΠΑΣΟΚ είπε τότε και επιμένει τώρα ότι πρέπει να αυξηθεί ο συντελεστής στη φορολογία των μερισμάτων, που είναι ο δεύτερος χαμηλότερος στην Ευρώπη, και ότι επίσης πρέπει να σταματήσει αυτή αδιανόητη διαγενεακή μεταφορά πλούτου με τη δυνατότητα να κάνεις γονικές παροχές με μηδενική φορολογία, δωρεές, με ποσά που μπορούν να αγγίξουν 4.800.000».

Όπως λέει η ίδια:

«Διανύουμε το 5ο έτος μιας κυβέρνησης, άρα θα περίμενε κανείς για μια κυβέρνηση που επαίρεται για την ψηφιοποιήση του κράτους, να έχει αυτά τα 5 χρόνια, σε ό,τι αφορά αυτόν τον διακηρυγμένο από όλους στόχο πάταξης της φοροδιαφυγής, έπρεπε να έχει διασυνδέσει όλα τα POS με τις ταμειακές μηχανές, έπρεπε να έχει διασυνδέσει την ΑΑΔΕ με τη διαδικασία ροής του χρήματος. Αν είχες ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, θα είχες δώσει κίνητρα στους πολίτες».

Για την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις αναφέρει:

«Υπάρχει μια θετική καταγραφή και αυτή αφορά την συνεχόμενη αύξηση και αυτό δείχνει κάτι. Ό,τι γκρεμίζεται εύκολα, χτίζεται πολύ δύσκολα και κάποιοι προσπάθησαν από το ’10 και μετά να φορτώσουν στο ΠΑΣΟΚ όλα τα δεινά της κρίσης και της χρεοκοπίας. Σήμερα 12 χρόνια μετά, έχοντας ζήσει το δεξιό και το αριστερό μνημόνιο, όλοι αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι και οι ρίζες αυτής της παράταξης φαίνεται ότι είναι πολύ βαθιές».


Πηγή