Την εκτίμηση πως δεν είναι πιθανός ένας σεισμός μεγέθους 8,5 βαθμών Ρίχτερ στην Ελλάδα, εξέφρασε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ την Πέμπτη (9/2).

Ειδικότερα, ο καθηγητής σεισμολογίας, αναφερόμενος στην πρόγνωση του καθηγητή φυσικών καταστροφών, Κωνσταντίνου Συνολάκη, για την πιθανότητα σεισμού της τάξης των 8,5 Ρίχτερ δήλωσε ότι η εκτίμηση αυτή δεν έχει επιστημονική βάση.

Ο κ. Σκορδίλης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «στην Ελλάδα ξέρουμε ότι το μεγαλύτερο μέγεθος σεισμού που έχει καταγραφεί ποτέ εκτιμάται στα 8,3 Ρίχτερ και αφορά ένα σεισμό που έγινε το 365 μετά Χριστόν δυτικά της Κρήτης. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μέγεθος που εικάζεται ότι έχει γίνει στον ελληνικό χώρο ποτέ. Συνήθως τέτοιοι σεισμοί έχουν πολύ πολύ μεγάλες περιόδους επανάληψης. Απόδειξη είναι ότι δεν έχουμε ιστορικά ή ενόργανα στοιχεία που να δείχνουν ότι στην Τουρκία προηγήθηκε κάποιος τέτοιος σεισμός στο παρελθόν, που σημαίνει ότι προφανώς έχει ξαναγίνει, αλλά σε μεγάλο χρονικό διάστημα πίσω».


Πηγή