Ο κ. Βλάσης μίλησε για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, αλλά και για το κατά πόσο το ελληνικό Λιμενικό είχε ευθύνες όσον αφορά στην διαχείριση της κατάστασης.

«Το νέο περιστατικό αναδεικνύει το γεγονός ότι το μεταναστευτικό εξακολουθεί να είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη και ο δυτικός κόσμος οφείλει να το αντιμετωπίσει με έναν πολύ καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο. Οι στιγμές αυτές είναι αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και δεν μπορεί κάποιος να μην νιώθει θλίψη γι΄αυτό που συνέβη. Το να προσπαθούν κάποιοι να κομματοποιούν ή να βρίσκουν μικρά κομματικά οφέλη από ένα τέτοιο τραγικό γεγονός δεν οδηγεί πουθενά», ανέφερε αρχικά.

«Σαφώς το Λιμενικό δεν έχει καμία ευθύνη. Είναι ένα περιστατικό που συνέβη σε διεθνή ύδατα, το Λιμενικό βρέθηκε εκεί, ήταν αυτό που διέσωσε όσους μπορούσαν να διασωθούν.  Όταν κάτι γίνεται σε διεθνή ύδατα, δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης. Δεν μπορείς χωρίς να υπάρχει αίτημα να παρέμβεις σε ένα πλοίο. Αυτή τη στιγμή χωρίς αίτημα και χωρίς αίτημα από την Frontex να παρέμβεις, δεν μπορείς να το κάνεις. Η Frontex έχει κυρίαρχο ρόλο. Σε ένα πλοίο που με το παραμικρό μπορούσε να βουλιάξει, εάν πήγαινε το Λιμενικό με δική του πρωτοβουλία, και το πλοίο αναποδογύριζε, θα λέγαμε σήμερα για τις τεράστιες ευθύνες του Λιμενικού που παρενέβη χωρίς να έχει τη δικαιοδοσία να το κάνει», πρόσθεσε ο κ. Βλάσης.

Ο κ. Γιαννούλης αναφέρθηκε επίσης στο περιστατικό.

«Εδώ έχουμε την χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της ακρίβειας. Εμείς θέσαμε δημόσια ένα ερώτημα που έχουν πολλοί συμπολίτες μας: Ένα πλοίο που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα για να καταλάβεις ότι είναι κινητό φέρετρο, το παρακολουθούν Έλληνες, Ιταλοί, Frontex, γιατί δεν γίνεται αποτροπή αυτής της τραγωδίας; Και μένει να απαντηθεί από αυτούς που ξέρουν. Δεν υπάρχει καμία πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα, πρέπει να δούμε το μεταναστευτικό στην ευρεία του διάσταση, ως πολιτική για το πώς μπορούν αυτά να αποτρέπονται. Οι πληροφορίες δόθηκαν ενώπιον των Ελλήνων πολιτών από το Λιμενικό. Είναι υποχρέωση όταν υπάρχει κίνδυνος ζωής, να μπορεί να γίνει διάσωση», τόνισε από την πλευρά του.

Και συνέχισε ο κ. Γιαννούλης: «Τα πρωτόκολλα σε τέτοιες ειδικές συνθήκες, εάν θέλουμε να ζούμε στην Ευρώπη του ουμανισμού μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Εμείς θέτουμε ερωτήματα δεν ρίχνουμε ευθύνες. Η έρευνα θα γίνει προς κάθε κατεύθυνση από διεθνές δικαιοδοτικό δικαστήριο, και δεν θα αφορά μόνο στο ελληνικό Λιμενικό αλλά όλους».

Η κ. Αναστασίου τοποθετήθηκε αναφορικά με το ναυάγιο και το μεταναστευτικό.

«Δεν είναι η ώρα για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και εργαλειοποίηση. Το συγκλονιστικό είναι ότι χάθηκαν άνθρωποι που δεν θα μάθουμε ούτε το όνομά τους. και εξίσου συγκλονιστικό είναι ότι μέσα σε έναν χρόνο στη Μεσόγειο έχουν χαθεί πάνω από 3.500 άνθρωποι. Σε επίπεδο Ευρώπης δεν είναι απλώς ένα άθροισμα κρατών. Η Ευρώπη στην ιδρυτική της διακήρυξη μιλούσε για αλληλεγγύη και ανθρωπιά και αυτό πρέπει να μεταφραστεί σε μία συνεκτική μεταναστευτική πολιτική. Το μεταναστευτικό είναι ένα πολυμερές ζήτημα που επηρεάζεται και από τις περιφερειακές χώρες της ΕΕ με τα ζητήματα που έχουν και ωθούν τον κόσμο στη μετανάστευση. Το ζήτημα είναι ότι υπάρχει χρυσή τομή και θα πρέπει να βρεθεί μεταξύ της διαφύλαξης των συνόρων μας, υπάρχει ο φράχτης στον Έβρο, το Λιμενικό, η Frontex που πρέπει να υπάρχει, και την διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας χωρίς βίαιες αποτροπές. Δεν λέμε ότι συμβαίνουν αλλά λέμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συμβαίνουν», υπογράμμισε.

«Πρέπει να υπάρχουν προτάσεις και σε επίπεδο Ευρώπης, και για την μετεγκατάσταση και προτάσεις για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου. Το κοίλωμα των εμπόρων ψυχών θα πρέπει να καταπολεμηθεί με ενιαίες πολιτικές σε επίπεδο ΕΕ», σημείωσε η κ. Αναστασίου.


Πηγή