Ήταν Aύγουστος του 2014 όταν άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστό στο κοινό πως στην περιοχή της Αμφίπολης η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη βρισκόταν μπροστά σε μια παγκόσμια ανακάλυψη η οποία αναδείκνυε τον ελληνικό πολιτισμό.

Η προβολή των Σφιγγών στην είσοδο του τύμβου Καστά, αργότερα το ψηφιδωτό, οι Καρυάτιδες, το μάρμαρο Θάσου αλλά και τα σύμβολα προκάλεσαν φρενίτιδα σε ιστορικούς, ερευνητές αλλά και στην παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα η οποία περίμενε με ανυπομονησία για το τι άλλο θα μπορούσε να βρεθεί εκεί αλλά και για ποιον φτιάχτηκε τελικά όλο αυτό το επιβλητικό ταφικό μνημείο. Το 2015 έγιναν οι  πρώτες ανακοινώσεις από την ομάδα της αρχαιολόγου ενώ μέχρι και σήμερα, 9 χρόνια μετά ο επιστημονικός διάλογος συνεχίζεται.

Τον Απρίλιο του 2023 αποφασίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού πως το ταφικό μνημείο του τύμβου Καστά είναι επισκέψιμο μόνο για συγκεκριμένες ομάδες κοινού. Κανονικά επισκέψιμο για όλο το κοινό θα είναι το 2027. Η κάμερα της «Ζούγκλας» ταξίδεψε στην Αμφίπολη προκειμένου να καταγράψει από κοντά το εσωτερικό του μνημείου. Εκεί, τη δημοσιογραφική αποστολή υποδέχθηκε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Δήμητρα Μαλαμίδου. Πρώτη μας στάση το μουσείο της Αμφίπολης και στη συνέχεια ο τύμβος Καστά.

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης,  Κάμερα: Νίκος Χριστοφάκης – Γιώργος Δαγαλάκης
Παραγωγή: Zougla.gr WebTV 2023


agrinio24.gr