Η κ. Ωραιοζήλη – Κουτσουπιά μίλησε για την τεχνητή νοημοσύνη.

«Οποιοσδήποτε ευρωβουλευτής γνωρίζει τα θέματα μπορεί να προσφέρει την δική του άποψη και να περάσει τα συμφέροντα της δίκης του χώρας στην διεκδίκησή κάποιων πραγμάτων. Πέρασε ο πρώτος κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη και τώρα θα περάσει και η ευθύνη, αναφορικά με το ΑΙ act, με το οποίο θα μιλήσουμε για το ποιος ευθύνεται όταν θέτουμε σε χρήση ή κατασκευάζουμε ένα σύστημα ή μοντέλο AΙ. Μας ενδιαφέρει η ΑΙ στην εκπαίδευση, θα βοηθήσει πάρα πολύ. Δυστυχώς υπάρχει το deep fake που είναι η κακόβουλη χρήση της ΑΙ και ένας άλλος κανονισμός είναι υπεύθυνος γι΄αυτό, και υποχρεώνει τις πλατφόρμες να εντοπίζει το deep fake και να το κατεβάζει και κάποιος να μπορεί να κινηθεί και νομικά. Είναι πολύ εύκολο να κάνει κάποιος χρήσης του deep fake», είπε αρχικά.

«Η ΑΙ έχει πολλά θετικά και αρνητικά. Τα συστήματα που έχουμε, αντλούν την πληροφορία τους από τα δεδομένα που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Το πρόβλημα με τα δεδομένα είναι ότι μπορεί να έχουν προκατάληψη. Αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα μπορεί να έχει ένα στοιχείο προκατάληψης και έτσι να μην είναι αξιόπιστο. Εκεί έρχεται ο ανθρώπινος παράγοντας που θα είναι υπεύθυνος για την τεκμηρίωση και επαλήθευση του αποτελέσματος. Ένα ζήτημα είναι και τα αυτοματοποιημένα συστήματα πχ στα οπλικά συστήματα. Επίσης έχει εφαρμογές στην κοινωνία και την οικονομία. Είναι ένας καινούριος κόσμος», τόνισε η κ. Βενέρη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Χρυσόγονος τόνισε: «και οι νέες τεχνολογίες και όλα αυτά τα θέματα αναδεικνύουν την αξία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Είναι απαραίτητη η νομοθέτηση για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο καθένας ξεχωριστά δεν έχει την απαραίτητη τάξη μεγέθους για να το αντιμετωπίσει μεμονωμένα. Η ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών είναι η ομάδα που έχει την πιο συνεπή θέση υπέρ της προόδου της ευρωπαϊκής ενοποίησης με την προϋπόθεση ότι θα διορθωθούν κάποια στιγμή οι ασυμμετρίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Σε πολλά πράγματα δεν έχει προχωρήσει η ΕΕ πχ αναφορικά με την φορολογική πολιτική. Η ακρίβεια δεν συναρτάται κατά κύριο λόγο με την συμπροφορά των πολυεθνικών. Η επιστολή Μητσοτάκη παραβιάζει ανοιχτές πόρτες. Ευρωπαϊκή νομοθεσία υπάρχει για τον ανταγωνισμό μόνο που οι κυβερνήσεις δεν θέλησαν να την εφαρμόσουν. Υπάρχουν κράτη που είναι φορολογικοί παράδεισοι. Εμείς ως ευρωομάδα λέμε να εναρμονιστούν οι φορολογικοί συντελεστές για να σταματήσει η νομότυπη φοροαπαλλαγή των πολυεθνικών».

Αναφορικά με την αποκάλυψη του Mega για τα Τέμπη είπε πως, «υπάρχει ογκώδες ζήτημα παραβίασης της ισχύουσας ελληνικής νομοθεσίας. Ο κώδικας ποινικής δικονομίας ορίζει πως η επέμβασης σε τόπο εγκλήματος μπορεί να γίνει με διάταξη ανακριτή ή ανακριτικού υπαλλήλου. Οι υφυπουργοί που πήγαν δεν ήταν κάτι τέτοιο. Το μπάζωμα ήταν παράνομο».


Πηγή