Η ελληνική κυβέρνηση αναλύει κάθε σενάριο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και είναι αποφασισμένη να προβάλει την Ελλάδα ως «δύναμη λύσης».

Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες προτεραιότητες: την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κρίσης, την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους ανθρώπους στη Γάζα και την κατηγορηματική καταδίκη κάθε μορφής βίας και τρομοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη εκφράσει προβληματισμούς για τη χερσαία επιχείρηση, επιμένοντας στην αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα «αλλά πάντοτε και μόνο σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο».

Τυχόν ανεξέλεγκτη σύρραξη ανησυχεί το Μαξίμου (και) ως προς το ντόμινο επιπτώσεων που θα επέφερε, αναγκάζοντας την κυβέρνηση σε πολυεπίπεδες αναπροσαρμογές.

«Ελπίζω να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις δημοσιονομικές μας εφεδρείες» έλεγε ενδεικτικά προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στο ενεργειακό κόστος.

Ταυτόχρονα το ενδεχόμενο «έκρηξης» στο Προσφυγικό με ροές από την πλευρά της Αιγύπτου προβληματίζει εντόνως την Αθήνα. «Η Αίγυπτος και η Ιορδανία επωμίζονται μεγάλο βάρος και δικαίως ανησυχούν πολύ για την πιθανότητα αναγκαστικού εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο, μεταφέροντας μήνυμα στήριξης στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Φατάζ αλ Σίσι και στον βασιλιά Αμπτνάλα Β’ της Ιορδανίας, με τον οποίο συζήτησε και στο περιθώριο της συνόδου για την ειρήνη.


Πηγή