Συνεχίζονται οι αντιδράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) αναφορικά με το σχέδιο νόμου που μετατρέπει πέντε μουσεία σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να προχωρούν από τη Δευτέρα (13/2) σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και αποχή από τα καθήκοντα τους.
Ειδικότερα, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε ο ΣΕΑ την Παρασκευή (10/2), η οποία αφορά «την πλήρη αντίθεσή του στο σχέδιο νόμου για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων σε ΝΠΔΔ», καθώς, όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, «διαμελίζει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κατακερματίζει την ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Σε αυτή τη βάση, εκτός από την 24ωρη απεργία την Δευτέρα (13/2), ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής, προκηρύσσονται επιπλέον δύο 24ωρες κυλιόμενες απεργίες την Τρίτη (13/2) και την Τετάρτη (14/2), ημέρες προγραμματισμένης συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), με σκοπό τη μη διεξαγωγή των συνεδριάσεων.
«Σε περίπτωση αλλαγής της ημερομηνίας των συνεδριάσεων του ΚΑΣ από την πολιτική ηγεσία, οι ημερομηνίες των απεργιών θα μεταφερθούν αναλόγως», προσθέτει η ίδια ανακοίνωση.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις μαζί με τα άλλα σωματεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) τη Δευτέρα, στις 11:30 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα και στις 12:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Την Τετάρτη (15/2) έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στις 17:00 έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στον πολιτισμό.
Ο ΣΕΑ προκηρύσσει επίσης «πανελλαδική απεργία-αποχή από τη διεκπεραίωση αλληλογραφίας με τους πολίτες και από τα διοικητικά καθήκοντα που σχετίζονται με τα ΕΣΠΑ και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (εκτός μισθοδοσίας προσωπικού), από τη Δευτέρα (20/2), για την ικανοποίηση επιπλέον των οικονομικών μας αιτημάτων και της άμεσης πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού», ενώ θα προσφύγει, όπως αναφέρει, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια στον νόμο για τα Μουσεία «με σκοπό την κατάργησή του. Μέχρι την απόφαση του ΣτΕ, δεν αναγνωρίζουμε την ισχύ αυτού του νόμου», συμπληρώνει η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Πηγή