Χαμόγελα, χειραψίες, φιλοφρονήσεις φιλικά χτυπήματα στο πόδι. Ο Εμανουέλ Μακρόν όμως δεν δίστασε να διορθώσει τον Ντόναλντ Τραμπ μπροστά στους δημοσιογράφους, όταν εκείνος είπε ότι η Ευρώπη έδωσε τα λεφτά στην Ουκρανία με τη μορφή δανείου.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν μαζί για την ειρήνη στην Ουκρανία. Ο Τραμπ όμως έστειλε το μήνυμα πως η Ευρώπη πρέπει να σηκώσει περισσότερο βάρος από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είμαι ικανοποιημένος που ο Πρόεδρος Μακρόν συμφωνεί ότι το κόστος και το βάρος της διασφάλισης της ειρήνης πρέπει να βαρύνουν τα έθνη της Ευρώπης, όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Τραμπ.

«Όσο για τη Γαλλία, πολλοί από τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου είναι έτοιμοι να δεσμευτούν, αλλά χρειαζόμαστε αυτήν την Αμερικανική υποστήριξη», ανέφερε ο Μακρόν.

Μιλώντας στο Fox News, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε αισιόδοξος για τις διαπραγματευτικές συνομιλίες.

«Θέλουμε ειρήνη. Και νομίζω ότι η πρωτοβουλία του Προέδρου Τραμπ είναι πολύ θετική. Πρώτα να έχουμε ανακωχή. Νομίζω ότι θα μπορούσε να γίνει τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επόμενος καλεσμένος του Ντόναλντ Τραμπ: ο Κιρ Στάρμερ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με μέλη της ουκρανικής κοινότητας στην Βρετανία, λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως η συμφωνία της Ουάσιγκτον με το Κίεβο για τα ουκρανικά ορυκτά δεν αφορά την Ρωσία.

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες στάθηκαν στο πλευρό της Ρωσίας και καταψήφισαν το ευρωπαϊκό ψήφισμα στα Ηνωμένα Έθνη που καταδίκαζε τον πόλεμο στην Ουκρανία και ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Και το ουκρανικό κοινοβούλιο καταψήφισε τη νομιμοποίηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως προέδρου. Η θητεία του Ζελένσκι τυπικά έληξε τον Μάιο, ωστόσο δεν διεξήχθησαν εκλογές στην Ουκρανία εν μέσω πολέμου και στρατιωτικού νόμου.


Πηγή