Οι υπογραφές Μητσοτάκη – Ερντογάν για την διακήρυξη των Αθηνών στο Μέγαρο Μαξίμου επισφράγισαν τη στροφή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από μια μακρά περίοδο έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνική πλευρά κάνει ήδη τον πρώτο θετικό απολογισμό τη συνάντησης των δυο ηγετών εστιάζοντας στην αναβάθμιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, την πρόθεση να πυκνώσουν τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους με τις συζητήσεις να διεξάγονται επι τη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

«Ήρεμα νερά»

Με τις δυο πλευρές να συμφωνούν στην ανάγκη να διατηρηθούν ήρεμα τα νερά σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο ενεργοποιήθηκε το κόκκινο τηλέφωνο μεταξύ των στρατηγείων Λάρισας και Εσκί Σεχίρ για την εκτόνωση τυχόν κρίσεων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνήθη πρακτική του μίλησε στους δημοσιογράφους της αποστολής στο προεδρικό αεροσκάφος επιβεβαιώνοντας και εκείνος το θετικό κλίμα μετά το τετ α τετ που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δίνοντας τις πρώτες διαβεβαιώσεις για τερματισμό των αερομαχιών πάνω από τα ελληνικά νησιά.

«Όσον αφορά στις αερομαχίες (dogfights) μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο, είπαμε: “Ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα και ας το τελειώσουμε”. Αυτά τα λέγαμε πάντα στον κ. Μητσοτάκη και στους πρωθυπουργούς που υπηρέτησαν πριν από αυτόν. Θέλουμε να επικεντρωθούμε στη φιλία. Προσπαθούμε να κάνουμε φίλους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Μέχρι τώρα πετύχαμε οι σχέσεις μας να επανέλθουν σε ήρεμα νερά. Σήμερα, στο όνομα των επόμενων γενεών, οφείλουμε και οι δύο να χτίσουμε ένα αύριο όπου σε αυτά τα ήρεμα νερά θα φυσήξει και ένας ούριος άνεμος. Ένα αύριο ειρήνης, προόδου και συνεργασίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θερμή υποδοχή

Η αναστροφή του κλίματος έτυχε θερμής υποδοχής από τον τουρκικό Τύπο.

Η Χουριέτ έγραψε 100 χρόνια μετά τη Λωζάνη υπεγράφη Διακήρυξη καλής γειτονίας, Η Σαμπάχ μίλα για το παράδειγμα ειρήνης των δυο χωρών.

Η Ακσάμ γράφει το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης και η Μιλλιέτ για ανοιξιάτικο άνεμο στο Αιγαίο.

Προσέγγιση μέσω εμπορίου

Ξεχωριστό κεφάλαιο η ενέργεια, με τον Ταγίπ Ερντογάν να μιλά ακόμη και για συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια.

«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε και να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας. Ας προχωρήσουμε με το ποτήρι μισογεμάτο και όχι με την άδεια πλευρά. Ένας χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιος διαμοιρασμός είναι εφικτός στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το δώρο της ελληνικής κυβέρνησης στην τουρκική αποστολή η εξασφάλιση άδειας από την Κομισιόν η χορήγηση 7ήμερης τουριστικής Visa στους επισκέπτες από την Τουρκία σε δέκα ελληνικά νησιά από τη Λήμνο μέχρι το Καστελλόριζο.

Εμβληματικό έργο που έρχεται να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς των δυο χωρών η δεύτερη διασυνοριακή γέφυρα που θα κατασκευαστεί σε σύμπραξη της Εγνατίας Οδού με τους Τουρκικούς Αυτοκινητόδρομους στους Κήπους του Έβρου.

«Ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης αναγνωρίζουμε κάθε θετικό βήμα. Είναι απαραίτητη μια στρατηγική που θα βάζει σε συγκεκριμένο πλαίσιο τις ευρωτουρκικές σχέσεις και θα θέτει προϋποθέσεις στην αγορά F16 και Eurofighter από την Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Το Απρίλιο στην Άγκυρα, όπως όλα δείχνουν, θα ανταποδώσει την επίσκεψη στον Τούρκο πρόεδρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα επόμενα βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιθυμεί από τους υπουργούς που συμμετείχαν στην συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν να συνεχίσουν το έργο που ξεκίνησαν, αλλά και να αναζητήσουν άλλους τομείς συνεργασίας που μπορούν να εδραιώσουν το κλίμα συνεργασίας που έχει οφέλη και για τις δύο χώρες.

Ακόμη, η κυβέρνηση επιθυμεί από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας να επιχειρήσουν μαζί με τους Τούρκους ομολόγους τους να ενισχύσουν το κλίμα ηρεμίας στο Αιγαίο, καθώς και να μπουν βάσεις για τις επόμενες συναντήσεις των δύο ηγετών.


Πηγή