Τραμπ και Μακρόν συμφώνησαν ότι στόχος τους είναι το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, όμως διαφώνησαν στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός.
«Να προσπαθήσουμε πρώτα να πετύχουμε κάτι που να μπορεί να αξιολογηθεί, να ελεγχθεί και να επαληθευτεί, να είμαστε σίγουροι ότι θα δημιουργήσουμε επαρκείς εγγυήσεις ασφαλείας και μετά θα είμαστε έτοιμοι να δεσμευτούμε», είπε ο Μακρόν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στην συμφωνία για τον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας αποφεύγοντας να κατονομάσει τη Ρωσία ως εισβολέα.
«Πρέπει να συμφωνήσουμε με την Ουκρανία για τα κρίσιμα μεταλλεύματα και τις σπάνιες γαίες καθώς και για άλλες πράγματα όπως η ασφάλεια. Θεωρώ ότι είναι προς όφελος της Ρωσίας να κάνει μια συμφωνία. Νιώθω ότι θα το κάνουμε».
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν δίστασε να αμφισβητήσει τα λεγόμενα του Αμερικανού ομολόγου του μπροστά στις κάμερες.
– Η Ευρώπη δανείζει τα χρήματα στην Ουκρανία. Παίρνουν τα χρήματά τους πίσω.
– Όχι, στην πραγματικότητα, για να είμαι ειλικρινής, πληρώσαμε το 60% της συνολικής προσπάθειας από δάνεια, εγγυήσεις, επιχορηγήσεις. Και παρείχαμε πραγματικά χρήματα, για να είμαι σαφής.
– Αν το πιστεύεις αυτό, τότε εμένα μου κάνει. Αλλά παίρνουν τα χρήματά τους πίσω και εμείς όχι.
Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να ενημερώσει αύριο τους Ευρωπαίους ομολόγους τους για τη συνάντηση, κατά την οποία ο Τραμπ τον διαβεβαίωσε ότι ο πόλεμος μπορεί να λήξει σε λίγες εβδομάδες καθώς και ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα δεχόταν ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία, κάτι που το Κρεμλίνο διέψευσε.
«Είναι γεγονός ότι, σε αντίθεση με τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, οι πολιτικοί ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών συνδέονται με το σημερινό καθεστώς (στην Ουκρανία) και είναι προκατειλημμένοι», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Δεν κατονομάζεται ως εισβολέας η Ρωσία
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών οι Ηνωμένες Πολιτείες προώθησαν από κοινού με τη Ρωσία ψήφισμα με αφορμή την τρίτη επέτειο της εισβολής στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να μην κατονομάζεται ως εισβολέας.
«Αυτό το ψήφισμα μας βάζει σε νέο μονοπάτι προς την ειρήνη. Είναι ένα πρώτο αλλά κρίσιμο βήμα για το οποίο πρέπει να είμαστε όλοι περήφανοι», δήλωσε ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.
Μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως η Βρετανία και η Γαλλία αλλά και η Ελλάδα, που αποτελεί μη μόνιμο μέλος, απείχαν από την ψηφοφορία.
Αύξηση των δαπανών για την άμυνα προανήγγειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας προανήγγειλε αύξηση των δαπανών για την άμυνα στο 2,5 % του προϋπολογισμού μέχρι το 2027 και στο 3% μέχρι το 2030.
«Ένα από τα μεγάλα διδάγματα της ιστορίας μας είναι ότι η αστάθεια στην Ευρώπη πάντα θα ξεβράζεται στις ακτές μας και ότι τύραννοι, όπως ο Πούτιν, αντιδρούν μόνο στη δύναμη».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη ενώ την Κυριακή θα βρεθούν στο Λονδίνο Ευρωπαίοι ηγέτες για να συζητήσουν κοινά σχέδια άμυνας.
Πηγή