Δια πυρός και σιδήρου πέρασε η πρόταση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την Πολιτική Γραμματεία για την διεξαγωγή του Συνεδρίου στα τέλη Φεβρουαρίου.

Την τελική απόφαση θα την πάρει η Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει στις 11 και 12 Νοεμβρίου με τον Στέφανο Κασσελάκη να καλεί τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους για χάρη της ενότητας.

«Όχι σε ανούσιους ανταγωνισμούς εντός του κόμματος, που δεν αφορούν κανέναν έξω από εμάς, αλλά και απωθούν αυτούς που θέλουν να μας εμπιστευτούν για να λύσουμε τα προβλήματά τους» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου υπό την προεδρία του κ. Κασσελάκη πήρε το χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης με την εισήγησή του να εξασφαλίζει οριακή πλειοψηφία και από τα 43 μέλη οι 20 ψήφισαν υπερ. Κατά ψήφισαν οι 9 της «Ομπρέλας» και ένα μέλος της ομάδας των 6+6.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τοποθέτησή του σήμανε την αντίστροφη μέτρηση της αποχώρησης και της διάσπασης με πρώτο σταθμό τη συνεδρίαση της ΚΕ.

«Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Η Πέτη Πέρκα, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Το θέμα της ενότητας του κόμματος βαραίνει κυρίως τον πρόεδρο και την ηγετική ομάδα. Θα προηγηθεί μια Κεντρική Επιτροπή. Ίσως είναι και εκεί μια ακόμα ευκαιρία για σύνθεση και για ενότητα».

Η Δώρα Αυγέρη, εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Τέρμα η ελίτ στον ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος δεν αισθάνεται καλά είναι ελεύθερος να φύγει, με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται, είμαστε ένα αριστερό, δημοκρατικό κόμμα».

Η Έφη Αχτσιόγλου απευθύνθηκε στον πληθυντικό στον κ. Κασσελάκη ασκώντας του έντονη κριτική για τις θέσεις που εξέφρασε στο ΣΕΒ.

«Η άποψη που εκφράσατε στον ΣΕΒ, ότι το κεφάλαιο ”είναι εργαλείο για την ευημερία και την μείωση των ανισοτήτων”, είναι ανήκουστη και αλλοιώνει τον πυρήνα της μισθωτής εργασίας».

Στις αρνήσεις που εισέπραξε ο κ. Κασσελάκης προστέθηκαν και τα 8 λευκά της ομάδας Αχτσιόλγου, ενώ οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Στέφανος Τζουμάκας επέλεξαν να αποχωρήσουν πριν την ψηφοφορία.

Ο Γιάννης Ραγκούσης, μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Δεν αλλάξαμε ηγεσία για να παρακολουθούμε άπρακτοι να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο, από τη δεύτερη θέση στην τρίτη».

«Τα κόμματα δεν είναι χώροι εκμάθησης και εκδήλωσης ηγετικών προσόντων, άρα δεν έχει πίστωση χρόνου καν ο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο Δημήτρης Βίτσας, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ.

Η Όλγα Γεροβασίλη, αντιπρόεδρος Βουλής σημείωσε: «Η ενότητα δοκιμάζεται, δεν κρύψαμε τις διαφορετικότητές μας ”κάτω από το χαλί” στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μονοπρόσωπος ο ΣΥΡΙΖΑ».

Το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν έντονα φορτισμένο κάτι που φάνηκε και στην τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη να του εγκαλεί με σκληρό ύφος για τα όσα είπε ο κ. Κασσελάκης στο Κερατσίνι και το «αριστερόμετρο» που βγάζει η Ομπρέλα.

«Ο τρόπος που έχεις λειτουργήσει μέχρι σήμερα είναι άκρως διχαστικός. Μη με διακόπτεις, θα ακούσεις».

Στη σκιά της προεκλογικής σύγκρουσης περί υπονομευτών του Αλέξη Τσίπρα τα πράγματα βγήκαν εκτός ελέγχου μόλις πήρε το λόγο ο Παύλος Πολάκης. Η κριτική που άσκησε για μετριοπαθή αντιπολιτευτική τακτική στους πρώην τομεάρχες του κόμματος για το θέμα των εμβολίων και των κρατικών ενισχύσεων σε μεγάλες εταιρείες, προκάλεσε την έκρηξη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

«Κάθε φορά που βγαίναμε στα κανάλια από τα πέντε λεπτά τα τρία καλούμασταν να απολογηθούμε για εσένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 5 μονάδες από τη συμπεριφορά σου στις εκλογές και εμφανίζεσαι εδώ ως τιμητής. Είσαι ο καλύτερος χορηγός του Μητσοτάκη».

Το στοίχημα για την νέα ηγεσία είναι τώρα η ΚΕ και η έγκριση του «οδικού χάρτη» του ΣΥΡΙΖΑ με τελικό ορόσημο ανάκαμψης των ποσοστών του κόμματος τις ευρωεκλογές.


Πηγή