Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι, Παρί Σεν Ζερμέν, Ίντερ, Μπάγερ Λεβερκούζεν, Αϊντχόφεν, Κλαμπ Μπριζ και Γαλατασαράι. Ομάδες που έχουν ως κοινά χαρακτηριστικά τα ατελείωτα τρόπαιά τους και τον πυρήνα του κόσμου που τις ακολουθεί πιστά. Κάποιες από αυτές έχουν οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο, κάποιες περισσότερο εντός των συνόρων της χώρας τους. Τα γήπεδά τους -το ένα πιο εντυπωσιακό από το άλλο- είναι μόνιμα γεμάτα ανεξαρτήτως αντιπάλου, έχοντας πάντα την ίδια ζεστή ατμόσφαιρα. Ποιο είναι όμως το κόστος για τους ανθρώπους που επιλέγουν να περάσουν μια ολόκληρη σεζόν στο πλευρό της αγαπημένης τους ομάδας, αγοράζοντας εισιτήρια διαρκείας και εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα να είναι παρόντες σε κάθε παιχνίδι;
Ρεάλ Μαδρίτης (Σαντιάγκο Μπερναμπέου-80.000 θέσεις)
Όπως είναι λογικό, το να ακολουθείς την “Βασίλισσα” του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, στο στολίδι του καινούριου “Σαντιάγκο Μπερναμπέου” με όλους τους αστέρες του αθλήματος στο δυναμικό της, θα έχει αρκετά υψηλό κόστος.
Το κόστος αυτό την περσινή σεζόν ξεκινούσε από τα 1.350 ευρώ και έφτανε μέχρι και τις 4.500. Σε αυτά τα ύψη κυμαίνεται και φέτος, με τις ακριβείς τιμές να μην είναι ευρέως γνωστές, καθώς η Ρεάλ δεν έχει διαθέσει τα εισιτήρια διαρκείας στο γενικό κοινό, παρά μόνο στα μέλη της.
Μάντσεστερ Σίτι (Etihad Stadium-53.400 θέσεις)
Το Etihad Stadium είναι πάντα γεμάτο για να απολαμβάνει την “αυτοκρατορία” του αγγλικού ποδοσφαίρου που έχει χτίσει ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Τα εισιτήρια διαρκείας έχουν φυσικά εξαντληθεί ενόψει της ερχόμενης σεζόν. Από τα πολύ ακριβά στις premium θέσεις, μέχρι τα πιο προσιτά στις οικογενειακές.
Χοντρικά μπορούμε να πούμε πως ξεκίνησαν από 540 λίρες και έφτασαν έως 1.600, σε ό,τι αφορά πάντα τους ενήλικες. Προβλέπονται εκπτώσεις για άτομα 18-21 ετών, για ανήλικους, για άνω των 65 και για όσους έχουν πρόβλημα αναπηρίας. Από αυτές τις κατηγορίες, οι ανήλικοι λαμβάνουν τις μεγαλύτερες εκπτώσεις με αρκετή διαφορά.
Η Μάντσεστερ Σίτι δίνει τη δυνατότητα στους φίλους της να παραχωρήσουν, με το κατάλληλο αντίτιμο, το εισιτήριό τους σε κάποια αγωνιστική που δεν μπορούν να βρεθούν στο γήπεδο. Επιπλέον, οι κάτοχοι των διαρκείας μπορούν να εξασφαλίσουν και ένα εισιτήριο που θα τους εξυπηρετεί για όλη τη σεζόν στη γραμμή συγκοινωνιών metrolink, που περιλαμβάνει δρομολόγια από και προς το Etihad.
Παρί Σεν Ζερμέν (Παρκ Ντε Πρενς-48.712 θέσεις)
Η σχεδόν μόνιμη Πρωταθλήτρια Γαλλίας τα τελευταία 12 χρόνια (με δύο εξαιρέσεις) θα παρουσιάσει μια από τις λιγότερο λαμπερές ομάδες των τελευταίων ετών, με την απώλεια και του Κίλιαν Εμπαπέ, γεγονός που όμως δεν εμπόδισε τους φίλους της να εξαντλήσουν τα εισιτήρια διαρκείας. Για αυτά, η Παρί δημιούργησε τρεις προσφορές. Την “Le Virage”, που ξεκινά από 460 ευρώ και αφορά την κερκίδα των οργανωμένων πίσω από τη μια εστία, την “Tribune” (από 640 ευρώ) που ισχύει για τις περισσότερες θέσεις του σταδίου και την “Club Premier” (από 1.320 ευρώ), που αφορά τις θέσεις στις δύο πλευρές του γηπέδου. Οι δύο πρώτες κατηγορίες παρέχουν δυνατότητα παρουσίας και στα προημιτελικά και ημιτελικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων (του Champions League, εφόσον φτάσει ως εκεί), ενώ η τελευταία σε όλα τα παιχνίδια.
Ίντερ (Τζουσέπε Μεάτσα-80.018 θέσεις)
Τα “μαγικά χαρτάκια” των “Νερταζούρι” έγιναν πραγματικά καπνός όταν τέθηκαν σε διάθεση τον περασμένο Ιούνιο. Μέσα σε λίγες ώρες είχαν εξαντληθεί, ενώ το συντριπτικό ποσοστό (άγγιξε το 100%) των 40.000 κατόχων διαρκείας της προηγούμενης σεζόν το ανανέωσε, μην αφήνοντας περιθώρια σε όσους ήθελαν να προχωρήσουν στη διαδικασία για πρώτη φορά.
Όλα αυτά, παρ’ ότι σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις τιμές, από 12% έως 23% σε διαφορετικά σημεία του γηπέδου, με τις ακριβείς τιμές να μην αναγράφονται ούτε στο επίσημο σάιτ της Ίντερ, ούτε σε κάποιο ιταλικό μέσο.
Μπάγερ Λεβερκούζεν (Μπάι Αρίνα-30.210 θέσεις)
Η Λεβερκούζεν ολοκλήρωσε μια ονειρική σεζόν, η οποία άλλαξε ριζικά το στάτους της και επέφερε, μεταξύ άλλων, αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων διαρκείας. Αυτή είναι όμως μόνο η μισή αλήθεια, καθώς αυτές παραμένουν ιδιαίτερα προσιτές και ελκυστικές, σε σύγκριση με πρωταθλήτριες άλλων χωρών. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο επίσημ σάιτ της ομάδας, η «Μπάι Αρίνα» ήταν sold-out και στα 17 παιχνίδια της προηγούμενης σεζόν, ενώ πωλήθηκαν 21.400 διαρκείας.
Οι τιμές κυμαίνονται -για όσους δε δικαιούνται έκπτωση- από 210 έως 550 ευρώ.
PSV (Φίλιπς Στάντιον-36.500 θέσεις)
Πολλές και ενδιαφέρουσες είναι οι λεπτομέρειες γύρω από τη φετινή “καμπάνια” της PSV σε ό,τι αφορά τα εισιτήρια διαρκείας.
Η σημαντικότερη εξ αυτών είναι ο διαχωρισμός των “κανονικών” και των “all-in” εισιτηρίων. Τον όρο “all-in” χρησιμοποίησε η ομάδα για τα εισιτήρια που αφορούν όχι μόνο τα παιχνίδια της Eredivisie, αλλά όλων των διοργανώσεων (από φιλικά, μέχρι ευρωπαϊκά και εγχώρια κύπελλα)
Στα «κανονικά», το χαμηλότερο κόστος ανέρχεται σε κάτι παραπάνω από 300 ευρώ και το υψηλότερο σε κάτι λιγότερο από 700.
Στα “all-in”, το αντίστοιχο εύρος ορίζεται από 600 περίπου ευρώ μέχρι και σχεδόν 1600.
Όπως και πολλές άλλες ομάδες, η PSV δίνει τη δυνατότητα σε κατόχους διαρκείας που αδυνατούν να είναι παρόντες σε κάποιο παιχνίδι, να “πουλήσουν” το εισιτήριο σε έναν συνοπαδό τους.
Γενικότερα, υπάρχει μια μέση αύξηση της τάξης του 5% σε σχέση με τις περσινές τιμές των εισιτηρίων διαρκείας.
Γαλατασαράι (Τουρκ Τέλεκομ Αρίνα-52.650 θέσεις)
Η πρωταθλήτρια Τουρκίας διαθέτει ένα γήπεδο “διαμάντι”, το οποίο φτιάχτηκε από το 2007 έως το 2011, κόστισε γύρω στα 160 εκατομμύρια και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα κορυφαία της Ευρώπης.
Ίσως αυτό να δικαιολογεί και το πολύ υψηλό κόστος των εισιτηρίων, τα οποία είναι εκ των ακριβότερων που συναντούμε στη λίστα. Βέβαια, οι τιμές τους αναγράφονται σε τούρκικες λίρες. Κάνοντας την αναγωγή σε ευρώ, εντοπίζουμε τιμές από 327 έως 2.454.
Κλαμπ Μπριζ (Γιαν Μπρέιντελ Στέιντιουμ-29.062 θέσεις)
Η πρωταθλήτρια Βελγίου έχει ήδη ξεκινήσει τις υποχρεώσεις για τη φετινή σεζόν, έχοντας συγκεντρώσει μόλις 1 βαθμό στα 3 παιχνίδια της Jupiler Pro League. Πολλοί οπαδοί της έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν τα εισιτήρια διαρκείας από τον περασμένο Ιούνιο.
Οι τιμές παρουσίασαν μεγάλη ποικιλία. Για τους κατόχους διαρκείας, που είχαν προτεραιότητα για ανανέωση του εισιτηρίου τους, κυμάνθηκαν από 215 έως 930 ευρώ, ενώ αυτά που τέθηκαν σε πώληση από 240 έως 1050 ευρώ.
Υπήρξαν ειδικές προσφορές με μεγάλες εκπτώσεις για τους φοιτητές και τα παιδιά, σε θέσεις όμως που αφορούσαν μόνο το Νότιο κομμάτι της εξέδρας. Ταυτόχρονα, υπάρχει μέριμνα και για τα άτομα με αναπηρία, τα οποία έχουν σημαντική έκπτωση τόσο για τους ίδιους, όσο και για έναν συνοδό τους.
Επιμέλεια: Ανδρέας Φούντας
Πηγη