Η παρέλαση ονομάτων συνεχίστηκε και αυτό το καλοκαίρι για τις ελληνικές ομάδες. Παίκτες όπως ο Αντονί Μαρσιάλ, ο Γουιλιαν, ο Έρικ Λαμέλα και ο Αζεντίν Ουναΐ αποδέχθηκαν την πρόκληση να αγωνιστούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στις τάξεις του κόσμου κυριαρχεί ντελίριο ενθουσιασμού, ενώ οι μπουτίκ κάνουν… διπλές βάρδιες για να ικανοποιήσουν τους διψασμένους φιλάθλους που ψάχνουν απεγνωσμένα μια φανέλα. Το όνομα ενός παίκτη όμως δεν προεξοφλεί και την επιτυχία. Μπορεί στη χώρα μας να έχουμε παραδείγματα όπως του Τζιοβάνι, του Ριβάλντο, του Τζιμπρίλ Σισέ, του Ζιλμπέρτο Σίλβα και πολλών άλλων που έγραψαν ιστορία στη Super League, αλλά δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις παικτών που ο… κρότος της μεταγραφής δεν συνδυάστηκε με χειροκροτήματα στο γήπεδο.
Το ertsports.gr θυμάται μεταγραφές ελληνικών ομάδων που έκαναν τον κόσμο να τρέξει στο αεροδρόμιο, αλλά μάλλον αν έβλεπαν το μέλλον θα προτιμούσαν να κολλήσουν στην κίνηση…
«Μαρσέλο έλα, μας έχει πιάσει τρέλα»
Το ημερολόγιο δείχνει 3 Σεπτεμβρίου του 2022. Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού βρίσκονται σε παροξυσμό, μιας κι ένα από τα καλύτερα αριστερά μπακ στην ιστορία του ποδοσφαίρου γίνεται κάτοικος Πειραιά. Στο “αεροδρόμιο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” συγκεντρώθηκε μια… ερυθρόλευκη λαοθάλασσα για να υποδεχτεί τον άλλοτε αστέρα της Ρεάλ Μαδρίτης, Μαρσέλο. Η αλήθεια όμως είναι πως η ιστορία δεν είχε αίσιο τέλος. Ο Βραζιλιάνος μαγεύτηκε από τις ομορφιές του τόπου μας, αλλά δυστυχώς για τον Κάρλος Κορμπεράν και τον Μίτσελ που βρέθηκαν στην τεχνική ηγεσία της ομάδας εκείνο τον καιρό, ο πεντάκις Πρωταθλητής Ευρώπης δεν εκπληρώσε τις μεγάλες προσδοκίες που υπήρχαν στον κόσμο των Πειραιωτών όταν έγινε γνωστή η μεταγραφή του. Με την ελληνική ομάδα πραγματοποίησε 10 συμμετοχές πετυχαίνοντας τρία τέρματα, κι έφυγε μετά από ένα χρόνο.
Από το αεροδρόμιο στο… χειρουργείο
Αρχές Ιούνη και η είδηση της μεταγραφής του Μάικλ Εσιέν σκάει σαν… χειροβομβίδα στα αθλητικά δρώμενα της χώρας. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού δεν υπολόγισε το προχωρημένο της ώρας, καθώς ο Γκανέζος χαφ προσγειώθηκε στο “Ελ. Βενιζέλος” μετά τα μεσάνυχτα κι έκανε τη νύχτα μέρα. Ο άλλοτε αστέρας της Τσέλσι σε δηλώσεις του είχε τονίσει πως η υποδοχή ήταν κάτι εκπληκτικό, όμως δυστυχώς για τους φίλους του “τριφυλλιού” αυτό ήταν και το μόνο όμορφο συναίσθημα που τους προξένησε. Συγκεκριμένα στις 15 Ιουλίου πέρασε την πόρτα του χειρουργείου, καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα στους κοιλιακούς.
Στις 31 Αυγούστου έκανε το ανεπίσημο ντεμπούτο του με την αθηναϊκή ομάδα σε φιλικό προπονητικού χαρακτήρα κόντρα στο Αιγάλεω, όμως νέες ενοχλήσεις τον οδήγησαν να κάνει το πρώτο του ντεμπούτο με τα “πράσινα” στις 28 Νοεμβρίου σε μια εκτός έδρας ήττα από τον Ηρακλή με 1-0. Στη συνέχεια αγωνίστηκε 14 φορές, χωρίς να κάνει υπαρκτές τις φιλοδοξίες της ομάδας όταν προχώρησε στην απόκτηση του, με τη διοίκηση του συλλόγου να λύνει την συνεργασία της με τον άλλοτε αστέρα της Τσέλσι με συνοπτικές διαδικασίες.
«Ένα στόπερ θέλουμε και πήραμε πρωτάθλημα»… ή και όχι
Στην επιστροφή της από τα αλώνια της Γ’ και Β’ Εθνικής η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο, το σύνθημα είχε πλέον δοθεί και στο “κιτρινόμαυρο” στρατόπεδο υπολόγιζαν πως η ομάδα μπορεί να επανέρθει και πάλι μετά από αρκετά χρόνια στην πρώτη θέση του ελληνικού πρωταθλήματος. Ωστόσο, άπαντες γνώριζαν πως… λείπει ένα στόπερ-κολώνα, ένας παίκτης που θα εμπνεύσει με την εμπειρία και θα σταθεί ογκόλιθος στην πορεία προς την κατάκτηση του τίτλου. Μετά από μεγάλη αναζήτηση και λίγο πριν εκπνεύσει το μεταγραφικό παζάρι ο “Δικέφαλος” έφερε στην Ελλάδα τον Τζόλεον Λέσκοτ.
Ο κεντρικός αμυντικός ήρθε με εμπειρία παραστάσεις από μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όντας βασικός με την εθνική Αγγλίας αλλά και με Μάντσεστερ Σίτι. «Tι μπορεί να πάει στραβά;» λέγανε αρκετοί τότε. Δυστυχώς για τους “κιτρινόμαυρους” η απάντηση ήταν «πολλά». Ο Άγγλος αμυντικός πραγματοποίησε τέσσερις εμφανίσεις όλες κι όλες με την ΑΕΚ, χωρίς να καταφέρει να εμπνεύσει με την εμπειρία του την ομάδα. Τελικά οι δρόμοι των δύο πλευρών χώρισαν πριν πιάσουν τα χιόνια στην Πάρνηθα, καθώς στις 24 Νοεμβρίου αποφασίστηκε η κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας τους.
Το πολυβόλο που έμεινε άσφαιρο
Με τον Ιβαν Σαββίδη στον προεδρικό θώκο του ΠΑΟΚ, όλοι οι φίλοι της ομάδας περίμεναν το μεγάλο μπαμ. Τον παίκτη που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και θα κάνει και πάλι μετά από χρόνια τον “Δικέφαλο του Βορρά” Πρωταθλητή Ελλάδας. Το όνομα ήρθε και ήταν… βαρέων βαρών. Δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αλλιώς ένας παίκτης που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του στα κορυφαία πρωταθλήματα. Ο λόγος για τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, που άφησε το αποτύπωμα του στη Premier League με την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Οι φίλοι της ομάδας ετοίμασαν στον επιθετικό μια μοναδική υποδοχή με 8.000 ασπρόμαυρους να παίρνουν θέση στις κερκίδες της Τούμπας, δίνοντας έτσι μια πρώτη γεύση στον παίκτη για το τι θα ακολουθήσει. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Το μεγάλο όνομα των Θεσσαλονικιών πραγματοποίησε 25 συμμετοχές έχοντας μια γεμάτη σεζόν, αλλά δεν κατάφερε να αποτελέσει το σημείο αναφοράς, μιας και πέτυχε μόλις πέντε τέρματα. Ολοκλήρωσε το μονοετές συμβόλαιο που υπέγραψε και στη συνέχεια αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, καταλαβαίνοντας πως τα χρόνια της δόξας του πέρασαν ανεπιστρεπτί.
Ο αρχηγός του κόμματος που δεν κυβέρνησε
Η είδηση πως ο Άρης φέρνει στην Ελλάδα το άλλοτε μεγάλο κανόνι της Serie A, Μάρσιο Αμορόζο, δημιούργησε ντελίριο ενθουσιασμού στον ταλαιπωρημένο λαό των “κιτρίνων”. Οι φίλαθλοι της ομάδας ετοίμασαν ένα καλωσόρισμα που όμοιο του στην Ελλάδα δεν υπήρχε. Περίπου 8.000 φίλοι του συλλόγου περικύκλωσαν το αεροδρόμιο κάνοντας… τη νύχτα μέρα, ενώ ο ίδιος μετά από λίγο πήρε ένα καπνογόνο κι έγινε “ένα με την λαοθάλασσα”. Στις δηλώσεις του είχε τονίσει πως δεν περίμενε να ζήσει κάτι τέτοιο, αλλά και πως αισθάνθηκε ως «αρχηγός κάποιου κόμματος». Ο Βραζιλιάνος επιθετικός είχε δώσει διαπιστευτήρια σε ένα πρωτάθλημα που αγωνίζονταν τα μεγαλύτερα κανόνια που έχει δει ποτέ ο ποδοσφαιρικός πλανήτης. Συγκεκριμένα το μεγάλο απόκτημα της ομάδας από την Θεσσαλονίκη είχε αφήσει πίσω του στην λίστα των σκόρερ τους Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, Ρονάλντο, Ερνάν Κρέσπο, Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο και άλλα ποδοσφαιρικά τέρατα, βγαίνοντας πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα με την φανέλα της Ουντινέζε.
Το μεγάλο… κανόνι λοιπόν ήρθε και ο κόσμος της ομάδας περίμενε τα γκολ του όπως η Πηνελόπη τον Οδυσσέα, όμως ο παίκτης δεν έφτασε ποτέ στην Ιθάκη του. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός πραγματοποίησε μόλις 12 εμφανίσεις, πετυχαίνοντας δύο τέρματα και αφήνοντας τους “κίτρινους” με την όρεξη. Αμορόζο και Μπάγεβιτς δεν κατάφεραν να συνεργαστούν ποτέ και η διοίκηση του Άρη προχώρησε στη λύση της συνεργασίας της με τον παίκτη, δεχόμενη πως ο Βραζιλιάνος επιθετικός αποτέλεσε μια από τις πιο αποτυχημένες μεταγραφές στην ιστορία του συλλόγου.
Το σύμβολο της Λάτσιο που δεν ακούμπησε στον Ηρακλή
Ακόμα ένα κανόνι που μας ήρθε από την ποδοσφαιρομάνα Ιταλία μπαίνει στη συγκεκριμένη λίστα. Ο λόγος για τον μεγάλο Πέπε Σινιόρι. Ο θρύλος της Λάτσιο και τρεις φορές πρώτος σκόρερ (1993, 1994, 1996) στη Serie A ήρθε για να λύσει το πρόβλημα του Ηρακλή στην αιχμή του δόρατος. Τι μπορεί να πάει λάθος, «αν τα βάζει σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα της Ευρώπης δεν θα μπορέσει να κάνει την διαφορά στην Ελλάδα» ακουγόταν από τα στόματα των οπαδών του Γηραιού, ωστόσο η αλήθεια είναι πως πήγαν αρκετά πράγματα λάθος. Ο Ιταλός αρχισκόρερ πέρασε και δεν ακούμπησε από την χώρα μας. Με την φανέλα του Ηρακλή, ο άλλοτε παίκτης των “λατσιάλι” πραγματοποίησε μόλις πέντε συμμετοχές χωρίς να καταφέρει να βρει δίχτυα σε καμία από αυτές. Κάπως έτσι μπήκε δικαιωματικά στη λίστα με τους παίκτες που ήρθαν ως μεγάλα ονόματα αλλά έμειναν ως μια κακή ανάμνηση στους Έλληνες ποδοσφαιρόφιλους.
Πιο δύσκολη η Super League από το Champions League
Να έχεις κατακτήσει το Champions League την προηγούμενη χρονιά, να έχεις γεμάτες σεζόν στην Premier League αλλά να μην μπορείς να κάνεις όχι την διαφορά, ούτε να θεωρείσαι αξιόπιστη λύση για την ενδεκάδα. Κι όμως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Ο πρόλογος για τον συμπαθέστατο, για πολλούς λόγους, Ιγκόρ Μπίσκαν. Ο Παναθηναϊκός ήθελε να κάνει την υπέρβαση με ένα μεγάλο όνομα, και έφερε στην χώρα μας τον Κροάτη κάτοχο του τροπαίου με τα “μεγάλα αυτιά” από τη Λίβερπουλ. Στις τάξεις του κόσμου του “τριφυλλιού” επικρατούσε παράνοια, καθώς η απόκτηση του συνδυάστηκε μαζί με αυτή του Φλάβιο Κονσεϊσάο, κάτι που έκανε ακόμα και τον πιο απαισιόδοξο φίλο του συλλόγου να πιστεύει πως αλλάζει επίπεδο η ομάδα. Οι προσδοκίες όμως για ακόμα μια φορά δεν επιβεβαιώθηκαν.
Ο Μπίσκαν θεωρούταν το λιγότερο αργός, κάτι που τον έκανε ακατάλληλο για τον νευραλγικό χώρο του άξονα, υπήρξε μετατόπιση στα στόπερ, όμως ούτε εκεί μπορούσε να δικαιολογήσει το υπέρογκο συμβόλαιό του. Η διοίκηση Βαρδινογιάννη αποφάσισε να λύσει τη συνεργασία της με τον Κροάτη, καθώς δεν έβρισκε τον λόγο να πληρώνει ένα μεγάλο συμβόλαιο σε έναν παίκτη που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην θέση ανάλογα με τα χρήματα που λαμβάνει. Με τη φανέλα των “πρασίνων” πραγματοποίησε 52 συμμετοχές πετυχαίνοντας τρία τέρματα.
Πολλά κιλά… μπάλα
Δεν θα μπορούσε να μην συμπεριληφθεί στη λίστα ο ογκόλιθος από την Μαδαγασκάρη. Ερίκ Ραμπεσαντρατανά, ένα όνομα σιδηρόδρομος, που είχε κάνει τους “κιτρινόμαυρους” φίλους της ομάδας να τραγουδάνε το σύνθημα «Ερίκ είσαι τρέλα, το όνομα σου δεν χωράει στη φανέλα». Δυστυχώς για τους φίλους του συλλόγου, δεν χωρούσε και στο γήπεδο. Ο άλλοτε παίκτης της Παρί Σεν Ζερμέν πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ έναντι ενός ποσού των 1.800.000 εκατομμυρίων ευρώ. Κάτι που δεν δικαιολόγησε ούτε στο ελάχιστο. Οι ιθύνοντες της ομάδας δεν είχαν εικόνα για την κατάσταση που βρίσκονταν ο παίκτης, όταν προχώρησαν στην μεταγραφή του.
Ο ποδοσφαιριστής πατούσε πιο συχνά στο γραφείο του φυσικοθεραπευτή, παρά στο χορτάρι του “Νίκος Γκούμας”. Λίγο αυτό, λίγο το γεγονός πως η παραπάνω φωτογραφία ήταν η μοναδική φορά που ο ιδιοκτήτης της “Ένωσης” τότε Μάκης Ψωμιάδης χαμογελούσε όταν άκουγε Ραμπεσαντρατανά, έκαναν το πέρασμα του από τον “Δικέφαλο” σύντομο. Ο Έρικ πραγματοποίησε μόλις πέντε εμφανίσεις με την φανέλα της ΑΕΚ, αλλά έμεινε στην καρδιά τον Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων για ξεχωριστούς λόγους.
Ο προκάτοχος του Μέσι που δεν έπεισε…
Πως ακούγεται σε κάποιον φίλο μιας ομάδας η μεταγραφή του δεκαριού της Μπαρτσελόνα; Τουλάχιστον εντυπωσιακή, θα έλεγε κανείς. Οι φίλοι της ΑΕΚ τότε, παράτησαν δίχως δεύτερη σκέψη τις παραλίες και έτρεξαν μέσα στο καλοκαίρι για να υποδεχθούν τον μαέστρο από την Σερβία. Για ποιον όλος αυτός ο πρόλογος, μα φυσικά για τον Ντράγκαν Τσίριτς. Ο 25χρονος τότε ποδοσφαιριστής ήρθε στην χώρα μας για λογαριασμό της “Ένωσης” και ο κιτρινόμαυρος κόσμος βρίσκεται σε παράνοια. Χίλιοι φίλαθλοι του “Δικεφάλου” συγκεντρώθηκαν στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” για να καλωσορίσουν τον Σέρβο, αλλά η αλήθεια είναι πως η μεταγραφή του Τσιριτς στην ελληνική ομάδα πήγε στραβά πριν ξεκινήσει.
Ο κόσμος της ομάδας επιχείρησε να φτάσει στο χώρο αφίξεων, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά επεισόδια. Ο Ντράγκαν μόλις αντίκρισε το θέαμα αναρωτήθηκε ποιος είναι ο λόγος που τα σπάνε, ενώ και στις φωτογραφίες της υποδοχής δείχνει εμφανώς φοβισμένος. Με τα “κιτρινόμαυρα” ο Τσιριτς πραγματοποίησε 40 συμμετοχές πετυχαίνοντας 20 τέρματα κατακτώντας μάλιστα και ένα κύπελλο. Ωστόσο δεν έπεισε την τότε διοίκηση της ΑΕΚ να καταθέσει τις 800.000.000 δραχμές στη Μπαρτσελόνα και να τον κάνει δικό της, ενώ και στα τότε ντιμπέιτ του κόσμου κυριαρχούσε η άποψη πως παρά τα τέρματα που πέτυχε δεν βοηθούσε την ομάδα.
Το άτυχο κανόνι
Όσο και να αναλύουμε το ποδόσφαιρο και το ποσό ρόλο παίζουν όλες οι θέσεις, αυτό που δίνει τις νίκες είναι τα γκολ. Αυτό θεώρησαν και στον Ολυμπιακό και στην εκπνοή της μεταγραφικής περιόδου τον Αύγουστο προχώρησαν στην απόκτηση του Οσκάρ Καρντοσο. Ο Παραγουανός σέντερ φορ είχε δώσει τα διαπιστευτήρια του στην Μπενφίκα, όπου μάλιστα είχε αναδειχθεί και πρώτος σκόρερ στο Europa League, ενώ το όνομα του ακούγονταν και για μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης με την Τσέλσι τότε να βολιδοσκοπεί τις προθέσεις του. Τι μπορεί να πάει λάθος; Πολλά. Ο γκολεαδόρ των ερυθρόλευκων έδειξε πως είχε καλύτερη σχέση στο ελληνικό έδαφος με τα δοκάρια παρά με τα δίχτυα. Πιο συγκεκριμένα σε 36 συμμετοχές με τους Πειραιώτες ο άλλοτε επιθετικός της Μπενφίκα βρήκε το δοκάρι στις 8, ενώ τα δίχτυα τρείς φορές. Δεν δικαιολόγησε πότε τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν τότε για την απόκτηση του, ενώ δεν μακροημέρευσε στο λιμάνι, καθώς το επόμενο καλοκαίρι αποτέλεσε παρελθόν από το ερυθρόλευκο ρόστερ. Κάπως έτσι μπήκε επάξια στη λίστα με τα μεγάλα ονόματα που ήρθαν στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς έμειναν μόνο ονόματα…
Επιμέλεια: Νίκος Καραγιάννης
Πηγη