Δεν έχουν τέλος, τα μπρος πίσω και οι παλινωδίες του «ανεξάρτητου» εθνικού Οργανισμού διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων που συστάθηκε από την κυβέρνηση για να διαλευκάνει τα αίτια του μεγαλύτερου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην χώρα.

Στο πόρισμα που παρουσιάστηκε στις 27 Φεβρουαρίου δόθηκε ξεκάθαρη ερμηνεία για την έκρηξη και την πυρόσφαιρα που ακολούθησε της μοιραίας σύγκρουσης.

«Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι είναι απίθανο τα έλαια σιλικόνης να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έναρξη, τη δημιουργία και την εξέλιξη της πυρόσφαιρας.», ανέφεραν τα μέλη του οργανισμού.

Τη Δευτέρα, ενάμιση μήνα την παρουσίαση, ο οργανισμός αποφάσισε να εξαιρεθεί από το πόρισμα η επίμαχη παράγραφος μετά από τις αποστάσεις που φέρεται ότι κράτησαν στελέχη από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης αλλά και της Πίζας

«Αυτό αποφασίσαμε να φύγει, το συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ από την επιτροπή διερεύνησης των ειδικών του ΕRA που είναι ανεξάρτητη και εκείνη έγραψε το πόρισμα να μη γίνει παρουσίαση αυτού του μικρού κομματιού καταλαβαίνοντας ότι όταν παρουσιάστηκε το πόρισμα δεν υπήρχε η πλήρης επιστημονική τεκμηρίωση. Ο κ. Ακου και ο κ. Καρπινέλι ζήτησαν να προχωρήσουν θεώρησαν ότι είναι επιστημονικά καλυμμένοι», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Χρήστος Παπαδημητρίου.

Χθες, μία ημέρα μετά από αυτή την δήλωση, συνεδρίασε το συμβουλίου του Οργανισμού, και έκανε στροφή 180 μοιρών..

«Το συμβούλιο εκφράζει την στήριξη του στο πόρισμα και την άψογη εργασία της ομάδας διερεύνησης και τονίζει ότι η εκτίμηση περί της μη συμμετοχής στο φαινόμενο της δημιουργίας της πυρόσφαιρας των ελαίων σιλικόνης βασίζεται σε βεβαίωση του καθηγητή του ΑΠΘ κου Κωνσταντοπούλου και φυσικά παραμένει ως έχει», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Το θέμα του πορίσματος προκάλεσε την κατεπείγουσα παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με την Γεωργία Αδειλίνη να ζητεί να ερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της αθέμιτης επιρροής δικαστικών λειτουργών, τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου οικογενειών θυμάτων Κώστα Λακαφώση.

Από πότε ένα πόρισμα Εθνικού Οργανισμού, που όρισε μάλιστα το ίδιο το Κράτος, αποτελεί «αθέμιτη επιρροή» ή «πίεση» ή «απειλή» σε δικαστικό λειτουργό; Εδώ ακόμη και για τις Πραγματογνωμοσύνες, ο νόμος λέει ότι εκτιμώνται ελεύθερα από τους δικαστές, άρα πως ένα Πόρισμα που κατά ένα λόγο παραπάνω εκτιμάται ελεύθερα, μπορεί να αποτελέσει αθέμιτη επιρροή ή πίεση ή απειλή σε δικαστικό λειτουργό;», ανέφερε η Μαρία Καρυστιανού.

Εάν ο χώρος της τραγωδίας είχε μείνει ανέπαφος και δεν είχαν δεν είχαν χαθεί πολύτιμα στοιχεία, σήμερα ενδεχομένως δεν θα συζητούσαμε τίποτα από όλα αυτά.

Το μόνο σίγουρο όμως, είναι ότι αν η περιβόητη τηλεδιοίκηση λειτουργούσε, το σύστημα θα προειδοποιούσε ότι δύο τρένα έχουν μπει στην ίδια γραμμή με αντίθετη κατεύθυνση για 12 ολόκληρα λεπτά.. ένα ανθρώπινο λάθος που υπήρχε αρκετός χρόνος για να διορθωθεί.


Πηγή