Τα πρώτα Εγκαίνια Ιερού Ναού τέλεσε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023.

egenia agios dimitrios001

Εγκαινίασε τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θέρμου, που αποτελεί την δεύτερη Ενορία της γραφικής πόλης του Θέρμου.

egenia agios dimitrios002

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Σεβασμιώτατος μετέφερε και κατέθεσε επί της Αγίας Τραπέζης τα ιερά μαρτυρικά Λείψανα, κατά την τάξη της Εκκλησίας και στη συνέχεια χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού των Εγκαινίων.

egenia agios dimitrios003

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο αναφέρθηκε στην εξέλιξη της Θείας Λατρείας, περιέγραψε αναλυτικά την Ακολουθία των Εγκαινίων και σχολίασε θεολογικά τα βασικά σημεία και τα συμβολικά στοιχεία της Ακολουθίας. Εξήγησε τους λόγους που καταθέτουμε μαρτυρικά Λείψανα στην Αγία Τράπεζα, καθώς και την σημασία του καθαγιασμού των ιερών αντιμηνσίων και μίλησε για τη σχέση που έχουν οι πιστοί χριστιανοί με τους Ιερούς Ναούς των Ενοριών και των χωριών τους, που αποτελούν το κέντρο της ζωής τους.

egenia agios dimitrios004

Τόνισε, ότι αποφάσισε να τελέσει τα πρώτα του Εγκαίνια στην πόλη του Θέρμου, γιατί, όπως είχε ομολογήσει και κατά την Ενθρόνισή του, θεωρεί το Θέρμο ως την πνευματική μήτρα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αφού από αυτόν τον τόπο προήλθε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός∙ εδώ γεννήθηκε, έζησε και δίδαξε και εδώ είναι η πνευματική αναφορά ολόκληρης της τοπικής μας Εκκλησίας.

egenia agios dimitrios005

Επίσης θέλησε με αυτόν τον τρόπο να τιμήσει τον πρωτοπρ. Κωνσταντίνο Αθανασόπουλο, Προϊστάμενο του Ναού, ο οποίος αποπεράτωσε τον Ιερό Ναό και παράλληλα ανήγειρε ένα Ενοριακό Γηροκομείο με πρότυπες κτιριακές προδιαγραφές, το οποίο θα αναλάβει πλέον να εξοπλίσει και να λειτουργήσει η Ιερά Μητρόπολή μας.

egenia agios dimitrios006

Το πρωί του Σαββάτου ο κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε την Ακολουθία των Εγκαινίων. Σε διάφορα σημεία της Ακολουθίας ο Αρχιερατικός Επίτροπος Θέρμου, αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης εξηγούσε τα τελούμενα για να μπορούν οι πιστοί να κατανοούν καλύτερα και να συμμετέχουν στην ιερά ακολουθία.

egenia agios dimitrios007

Στη συνέχεια τελέσθηκε η πρώτη πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί της εγκαινιασθείσης Αγίας Τραπέζης. Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Προϊστάμενος του Ναού πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την ευλογημένη ημέρα των Εγκαινίων και αναφέρθηκε στους κτίτορες, μνημόνευσε τους ιερείς που υπηρέτησαν στην Ενορία, τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους και όσους συνέβαλλαν και συμβάλουν στην αποπεράτωση του Ναού.

egenia agios dimitrios008

sinidisi.gr


Πηγή