Και ενώ είναι ανοιχτές οι αιτήσεις για την αποζημίωση των πληγέντων πολλοί είναι οι κάτοικοι που δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ.
Η πολιτεία είχε υποσχεθεί να καταβάλλει το ποσό των 6.600 ευρώ ενώ άλλοι σε χωριά της Μαγνησίας δεν έχουν λάβει χρήματα παρόλο που η αίτησή τους έχει οριστικοποιηθεί.
Το ποσό αφορά στην αντικατάσταση οικοσυσκευών και τις πρώτες ζημιές
Οικισμοί που κάτοικοι δεν έχουν λάβει την κρατική αρωγή (ενδεικτικά)
Γιάννουλη Λάρισας
Αρμένιο Λάρισας
Νίκη Λάρισας
Σωτήριο Λάρισας
Βλοχό Καρδιτσας
Παλαμάς Καρδίτσας
Γεωργανάδες Τρικάλων
Κλοκοτός Τρικάλων
Φαρκαδόνα Τρικάλων
Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων
Επισημαίνεται πως τα χωριά που έχουν καταγραφεί, είναι ύστερα από καταγγελίες και μαρτυρίες, και ότι βάσει επίσημων στοιχείων από την πολιτεία.
Φαίνεται μάλιστα πως κάτοικοι χωριών που δεν υπέστησαν ζημιές, έχουν λάβει ποσό αποζημίωσης ενώ άλλοι που «κολυμπούν» στις λάσπες δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ.
«Είμαστε κλιματικοί πρόσφυγες στην ίδια μας την πατρίδα», λένε οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών
Ο κ. Αχιλλέας που διαμένει στο Σωτήριο Λάρισας, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών.
«Το χωριό μου έχει πλημμυρίσει 2 φορές από τα νερά που έρχονται από την καινούρια ΠΑΘΕ και είναι χαρακτηρισμένο «κόκκινο» από την αρχή. Όλη μας η περιουσία έχει καταστραφεί, είμαστε πλέον κλιματικοί πρόσφυγες στην ίδια μας την πατρίδα. Από τις 100 οικογένειες που έχει το χωριό, έχουν πάρει οι 35-40 αποζημίωση. Είμαστε χαρακτηρισμένοι «κόκκινοι» και αυτόματα η πολιτεία σε κάποιους χωρίς αίτηση. Δεν μπορεί το κράτος να βρει 100 ΑΦΜ και να τα ελέγξει;», είπε αρχικά.
«Η πολιτεία δεν μας έχει δώσει οδηγίες. Κάναμε τις ερωτήσεις, και αντί για «βαριές βλάβες» για να το πάρει το σύστημα υποχρεωθήκαμε να το βάλουμε «ελαφριές βλάβες». Έτσι ήταν το σύστημά τους, και αναγκαστήκαμε να το περάσουμε έτσι. Έχει επίπτωση αυτό στο ύψος της αποζημίωσης θα πάρουμε άλλο βαριά και άλλο ελαφριά βλάβη», συμπλήρωσε ο κ. Αχιλλέας.
«Και για τα σπίτια δεν ξέρουμε τι να κάνουμε γιατί τα σπίτια έχουν πρόβλημα στατικότητας, είναι από το 1970 κατασκευασμένα. Για τα χωράφια πήγαμε στον ΕΛΓΑ και ξεχωριστή αίτηση καταγράψαμε για τα υπόλοιπα. Εγώ φιλοξενούμαι σε φιλικό σπίτι, όπου μπορούσαμε πήγαμε. Το Σωτήριο δεν κατοικείται. Η ΔΑΕΦΚ έχει όλα μας τα στοιχεία, να βγουν να μας πουν τι θα γίνει», κατέληξε.
Πηγή