Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, δυνάμεις των ΜΑΤ μπαίνουν στην Πρυτανεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Νωρίτερα, φοιτητές εισέβαλαν στην πρυτανεία, ανήρτησε πανό κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και προχώρησαν σε κατάληψη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο κτίριο από το υπόγειο. Ομάδα φοιτητών φαίνεται να απομακρύνεται. Η όλη επιχείρηση καταγράφεται σε βίντεο.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την προσπάθεια τρομοκράτησης που υφίστανται μέρες τώρα χιλιάδες νέοι που υπερασπίζονται σθεναρά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στο Δημόσιο Αγαθό της Παιδείας», δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Έξω η αστυνομία από τα πανεπιστήμια. Ο αγώνας των φοιτητών-φοιτητριών είναι δίκαιος», δήλωσε η Νέα Αριστερά.

Θεσσαλονίκη: Ένταση με χημικά το απόγευμα της Πέμπτης μεταξύ αστυνομίας και κουκουλοφόρων

Πριν από λίγη ώρα, περίπου στις 7μιση το απόγευμα σημειώθηκαν νέα επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών.

Τα επεισόδια έγιναν έξω από την πύλη εμπορίου στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησε «κλεφτοπόλεμος» εντός του πανεπιστήμιου και αυτή την ώρα το κλίμα είναι ήρεμο.

Αθήνα

Το μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας, φοιτητικό μπλόκο προσπαθεί να σπάσει τον φραγμό της ΕΛΑΣ μπροστά από την Βουλή στο ύψος των λουλουδάδικων.

Αστυνομικοί των ΥΜΕΤ κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών και με τα γκλοπ χτυπούν τους διαδηλωτές. Επικρατεί πανικός.

Οι φοιτητές αποχωρούν από το σημείο αλλά τα ΜΑΤ τους περικυκλώνουν. Γίνεται ξανά χρήση χημικών και δακρυγόνων. Το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται σε θάλαμο αερίων. Ο κύριος όγκος της πορείας πλέον κατευθύνεται προς το Πολυτεχνείο.

Ομάδες κουκουλοφόρων κρατώντας πέτρες, σιδερένια κοντάρια επιτίθενται στις αστυνομικές δυνάμεις. Κάποιος εκτοξεύει βεγγαλικά προς τις διμοιρίες ενώ άλλοι ανάβουν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Η αστυνομία κάνει έφοδο και αρκετοί τρέχουν προς το εσωτερικό του ιδρύματος.

Στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα συγκεντρώθηκαν χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Οι φοιτητές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.


Πηγή