Περισσότερα από 10.000 άτομα στην Θεσσαλονίκη είδαν τα χρήματά τους να γίνονται φτερά και να χάνονται μέσα από μίοα διαδικτυακή απάτη.

Την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου τα άτομα που είχαν επενδύσει, είδαν το σάιτ να έχει πέσει και τους εκπροσώπους εξαφανισμένους, ενώ τα τηλέφωνα που είχαν δεν λειτουργούσαν. Τα χρήματά τους δε, είχαν εξαφανιστεί.

Ήταν σε μορφή πυραμίδας

Ήταν σε μια μορφή πυραμίδας, και άγνωστοι καλούσαν κόσμο να επενδύσει μέσω bitcoin. Έλεγαν στα θύματά τους πως εάν επενδύσουν θα πάρουν τα διπλάσια χρήματα πίσω, με συναλλαγές με άλλα ψηφιακά νομίσματα αλλά και μέσω της ισοτιμίας που αλλάζει καθημερινώς.

Επιπλέον έλεγαν στα θύματά τους πως εάν προσέθεταν και άλλα άτομα στον κύκλο αυτόν, θα είχαν ακόμη περισσότερα κέρδη.

Έμπαιναν σε μία ιστοσελίδα, κατέβαζαν μία εφαρμογή, έβαζαν χρήματα σε μορφή bitcoin και τα χρήματά αυτά υποτίθεται θα τα διπλασίαζαν με συναλλαγές με άλλα ψηφιακά νομίσματα.

Μία μεγάλη μάζα μπήκε στην εν λόγω ιστοσελίδα στα μέσα του καλοκαιριού, ωστόσο η δράση ήταν περίπου 8 μήνες. Το χαμηλότερο ποσό που επενδύθηκε ήταν 100 ευρώ ενώ υπολογίζεται ότι έχουν επενδυθεί ακόμη και 65.000 ευρώ.

Πώς “ψάρευαν” τα θύματά τους οι επιτήδειοι

Η υποτιθέμενη εταιρεία εγγυόταν ότι θα έδινε κέρδος 1,8% έως 3% κέρδος κλάθε μέρα, ενώ έδινε bonus σε όποιον έβαζε και άλλον κόσμο μέσα. Η εταιρεία εμφανιζόταν ότι είχε έδρα την Νεβάδα των ΗΠΑ και ως ιδιοκτήτης εμφανιζόταν ένας άνδρας με το όνομα Αλεξάντερ Ουίλσον.

Ωστόσο υπήρχαν και διαχειριστές επικεφαλής και στην Ελλάδα, και μάλιστα έκαναν εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Εμφανίζονταν άτομα με ειδικά μπλουζάκια και “ψάρευαν” τα θύματά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες και καταγγελίες, δύο από αυτά τα άτομα εμφανίζονονταν ως αεροπόροι της Πολεμικής Αεροπορίας, και γι΄αυτόν τον λόγο τα θύματα – μεταξύ αυτών και γνωστοί δικηγόροι – έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες στην Πολεμική Αεροπορία.

Η διαδρομή του χρήματος – Τράπεζες «φάντασματα» που εξαφανίζουν τα λεφτά

Ο μηχανικός Η/Υ – εμπειρογνώμονας ηλεκτρονικού εγκλήματος, Κωνσταντίνος Μαντές, και ο δικηγόρος Θοδωρής Καραγιάννης, μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις απάτες με τα κρυπτονομίσματα και τι να προσέχουμε.

«Τους τάζουν καλύτερη πρόσβαση στο χρήμα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι υποθέσεις είναι ακαταδίωκτες. Είναι σάιτ στο εξωτερικό που δεν ελέγχεται, χρήματα που μπαίνουν στο σάιτ με μορφή κρυπτονομισμάτων, άρα σε έναν ψηφιακό κόσμο που δεν ελέγχεται η εισροή του χρήματος. Από την στιγμή που βάζει κάποιος τα χρήματά του και του τα βάζουν σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι που έχει μετατραπεί η αξία σε bitcoin. Μετά από εκεί χάνονται τα ίχνη. άρα δεν μπορεί η αστυνομία και οι ελεγκτικές αρχές να βρουν τα ίχνη», τόνισε ο κ. Καραγιάννης.

«Αν το ηλεκτρονικό πορτοφόλι λειτουργεί κανονικά, μπορείς να εξαργυρώσεις τα χρήματά σου. Αυτά τα ηλεκτρ. πορτοφόλια είναι αναμφιβόλου ποιότητας. ειναι ένα ανέλεγκτο καθεστώς. Δεν είναι όλη η διακίνηση κρυπτονομισμάτων παράνομη. Υπάρχουν σάιτ που λειτουργούν χρόνια, που δεν υπάρχει σχετικό προηγούμενο. Υπάρχουν σάιτ που μπορεί να ασχοληθεί κάποιος με bitcoin και να βγάλει καλό κέρδος. Αλλά το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός και δεν μπορεί να ελεγχθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και τις αστυνομικές αρχές», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μαντές υπογράμμισε: «Υπάρχουν ειδικές εταιρείες – πλατφόρμες, που σου λένε αγόρασε τόσα bitcoin με την πιστωτική σου κάρτα. Αυτά πλέον έχουν φύγει από τον λογαριασμό μας και πάνε σε εταιρεία FOREX – που δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι κανονικό πιστωτικό ίδρυμα γιατί δεν έχει τις νομιμοποιήσεις για τις συναλλαγές και αγοραπωλησίες bitcoin. «Συνηθώς τα λεφτά αυτά που γίνονται bitcoin καταλήγουν σε χώρες που δεν είναι συνδεδεμένο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ή γενικότερα δεν είναι συνδεδεμένο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ώστε να γίνει η ιχνηλάτηση της διαδρομής του χρήματος. Άρα μπορεί να πηγαίνουν σε τράπεζες που δημιουργούνται σε λίγα λεπτά μέσω ίντερνετ και να πάρουν τα λεφτά και να κλείσουν μετά τον λογαριασμό. Θα πρέπει να μπουν κανόνες χρήσης του διαδικτύου από τις χώρες. Να θεσμοθετηθεί από το εκάστοτε κράτος και στην συνέχεια θα πρέπει και εμείς οι ίδιοι να είμαστε προσεκτικοί. Η Ελβετία είναι η πιο ασφαλής χώρα γι’ αυτά, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε εύκολα», δήλωσε.

Τι δήλωσε θύμα της απάτης στο MEGA

«Βάζαμε κεφάλαια σε bitcoin και μας έλεγαν ότι θα κερδίσουμε από τις συναλλαγές με άλλα ψηφιακά νομίσματα. Πχ αν έβαζες 1.000 ευρώ, σου γύριζαν 2.000 ευρώ. Αν έβαζες κόσμο στην πυραμίδα, είχες μπόνους και σου επέτρεπαν να κάνεις και άλλες κινήσεις. Οι πρώτοι πρόλαβαν και έκαναν αναλήψεις με κάρτες από το εξωτερικό. Ξαφνικά στις 30/9 εξαφανίστηκαν όλοι και το σάιτ έπεσε. Ως διαχειριστές παρουσιάζονταν άτομα που ισχυρίζονταν ότι ήταν στην Πολεμική Αεροπορία. Στο τσατ λένε ότι τον ξέρουν πολλοί στην Λάρισα και ο άλλος πως ζει στη Θεσσαλονίκη», αποκάλυψε θύμα της υπόθεσης.


Πηγή