Από το πρωί με κομβόι έχουν αποκλείσει οδούς, έχουν μπει σε αστικά κέντρα για να διαμαρτυρηθούν και έχουν κυκλώσει το κτίριο της Agroticaστην Θεσσαλονίκη με τον αριθμό ρεκόρ των 300 τρακτέρ, στο Θερμαϊκό, τα καΐκια συμπαράστασή και να βαράνε τις μπουρούδες.

Ο συντονισμός είναι πανευρωπαϊκός. Στις Βρυξέλλες φωτιές και επεισόδια, οι Ισπανοί ζεσταίνουν μηχανές, οι Γάλλοι παίρνουν φόρα και οι Πορτογάλοι δίνουν παροχές για να κατευνάσουν τους αγρότες.

Μήνυμα Μητσοτάκη στους αγρότες

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει τους τόνους με πακέτο παροχών αλλά οι αγρότες αντιδρούν στα μέτρα που θεωρούν ανεπαρκή, παράλληλα το κύμα αντιδράσεων φουντώνει.

Το κύμα αντιδράσεων φουντώνει και με τους μελισσοκόμους να βγαίνουν στους δρόμους. Προς το παρόν, οι αντιδράσεις είχαν πορεία και ψηφίσματα. Στην Ατάλαντη, τα τρακτέρ στους δρόμους οι αγρότες έτοιμοι να κλεισθούν τον δρόμο προς το παρών συμβολικά για ένα 2ωρο κλείνει ο δρόμος.

Νέες ανακοινώσεις Αυγενάκη

Προ του κινδύνου να κλείσει ο δρόμος, ο Λευτέρης Αυγενάκης προχώρησε και σε νέες ανακοινώσεις.

«Χρέος μας να στεκόμαστε και να πράττουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο πλευρό όσων πλήττονται από την κλιματική κρίση αλλά και να διορθώνουμε τις όποιες ατέλειες υπάρχουν για να παράσχουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στους παραγωγούς».

Μέσα στην οργή, ήδη, στην αγορά προκαλούνται ελλείψεις και οι τιμές πήραν ήδη την πάνω βόλτα.

Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τρία διαφορετικά σενάρια

Όπως είπε η δημοσιογράφος, Χριστίνα Κοραή, οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τους αγρότες θα εστιαστούν στο κόστος των ενεργειακών δαπανών στο ρεύμα και στο αγροτικό πετρέλαιο.

Το οικονομικό επιτελείο έχει λάβει εντολή και επεξεργάζεται κάποια σενάρια, τα οποία μόλις επιστρέψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τα αξιολογήσει και θα αποφασίσει ποια θα ανακοινώσει στη Βουλή.

Επίσης, με την αγρανάπαυση παραδίδονται στους αγρότες 1 εκατ. στρέμματα. Επιπλέον, πρόκειται να αναφερθεί στο μακροπρόθεσμο σχέδιο «Απόλλων» για τη σταθερή μείωση του κόστους με τα αιολικά πάρκα.


Πηγή