Με σύμμαχο τον βελτιωμένο καιρό στήθηκε η επιχείρηση διάσωσης του ιστορικού αντιτορπιλικού “Βέλος”, που επλήγη το Σάββατο στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.
Αυτό το μεγάλο ρήγμα στην πρύμνη του, είναι το αποτύπωμα της κακοκαιρίας εξπρές που χτύπησε την πόλη.
Από νωρίς το πρωί ξεκίνησε η προσπάθεια για να στεγανοποιηθεί μέρος του ρήγματος και να αποτραπεί ο κίνδυνος βύθισης του θρυλικού πλοίου, που λειτουργεί ως πλωτό μουσείο.
Με τη συνδρομή και δύτη, αφαιρέθηκε κομμάτι της πρύμνης και ανυψώθηκε το πλοίο, ενώ μηχανικοί κατέγραψαν το μέγεθος της ζημιάς.
Από το βράδυ, οπότε και αποκολλήθηκε η σκάλα του πλοίου λόγω των δυνατών ανέμων, ήταν αδύνατος ο ανεφοδιασμός του πληρώματος.
Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες, των ανδρών του πολεμικού ναυτικού να βγάλουν από τα νερά του Θερμαϊκού, τα προστατευτικά σίδερα της σκάλας, που ξηλώθηκε χτες βράδυ από τις δυνατές ριπές του ανέμου.
Έπειτα από αρκετές ώρες, αποφασίστηκε να λυθούν οι κάβοι και να μετακινηθεί το θρυλικό “Βέλος” σε πιο ασφαλές σημείο.
«Να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες κινδύνευσε το πλοίο»
Να διερευνηθούν τα αίτια που το αντιτορπιλικό «Βέλος» βρέθηκε σε κίνδυνο για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγους μήνες, και να διασφαλιστεί η προστασία του, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, βουλευτής Επικρατείας, τομεάρχης Εθνικής Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε:
«Να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες εργασίες για να αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν προκληθεί. Όπως, επίσης, είναι αναγκαίο να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες το πλοίο για δεύτερη φορά βρέθηκε σε κίνδυνο».
Οι θυελλώδεις άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, εικόνες σαν κι αυτή, με δέντρο να πέφτει πάνω σε αυτοκίνητα, καταγράφηκαν δεκάδες. Ενώ αυτό είναι το κλειστό γήπεδο της Θέρμης πριν την κακοκαιρία… κι αυτό ό,τι απέμεινε, μετά τους θυελλώδεις ανέμους, που ξήλωσαν ολόκληρη την οροφή.
Αγωνία στη μάχη με τα κύματα
Μάχη με κύματα και μανιασμένες ριπές ανέμων στο λιμάνι της Αίγινας, έδινε ο καπετάνιος του πλοίου Αχαιός, με 330 επιβάτες, για πάνω από μια ώρα.
«Φύγαμε με δελτίο της ΕΜΥ που ήταν χαμηλότερο των καιρικών συνθηκών που βρήκαμε στο λιμάνι της Αίγινας. Όταν φτάσαμε οι καιρικές συνθήκες, ήταν υψηλότερες, της τάξεως τα μποφόρ 9 – 10. Ήταν γενικά επικίνδυνη για τους επιβάτες αν γινόταν μια ορθόδοξη αποβίβαση κόσμου», δήλωσε ο καπετάνιος του πλοίου.
Τις στιγμές τρόμου που βίωσαν όσοι ταξίδευαν με τον Αχαιό, περιγράφει στο MEGA ένας από τους 50 μόλις επιβάτες που αποβιβάστηκαν στην Αίγινα, προτού ο καπετάνιος αποφασίσει να επιστρέψει στον Πειραιά.
«Ήταν τρομακτικό γιατί το πλοίο κουνιόταν ακόμα και την στιγμή που προσπαθούσαμε να αποβιβαστούμε και ο καταπέλτης του πλοίου είχε επαφή με την προβλήτα για πολύ λίγο χρόνο οπότε ήταν μια απόφαση που έπρεπε να πάρουμε εκείνη τη στιγμή, αν θα επιχειρήσουμε να βγούμε ή όχι. Εγώ αποφάσισα να το κάνω», περιέγραψε επιβάτης του πλοίου.
Χαμηλές θερμοκρασίες μετά τους θυελλώδεις ανέμους
Οι σφοδροί άνεμοι έδωσαν σήμερα τη θέση τους στις χαμηλές θερμοκρασίες και το πρωί ο υδράργυρος στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Καϊμάκτσαλαν έδειχνε -9.6 °C. Στο Σέλι η θερμοκρασία άγγιξε τους -5.4 βαθμούς, στη Βλάστη Κοζάνης τους -4.2, στο Μέτσοβο τους -4.1 βαθμούς και στο Οχυρό Νευροκοπίου τους -3.5 βαθμούς.
Η θερμοκρασία, ωστόσο, αναμένεται να ανέβει ξανά τις επόμενες ημέρες.
Πηγή