Για πρώτη φορά, ερευνητές έδειξαν σε μελέτη πεδίου ότι η χρήση ιωδιούχου επιτραπέζιου αλατιού εμπλουτισμένου με φολικό οξύ μπορεί να αποτρέψει αρκετές σοβαρές γενετικές ανωμαλίες.
Γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες πόσο σημαντικό είναι για τις γυναίκες να έχουν επαρκή ποσότητα φολικού οξέος στον οργανισμό τους πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την πρόληψη σοβαρών γενετικών ανωμαλιών, όπως η δισχιδής ράχη και η ανεγκεφαλία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά σε όλες τις γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν να καταναλώνουν 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέος ημερησίως από την έναρξη της εγκυμοσύνης έως τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης.
Ο υποχρεωτικός εμπλουτισμός των βασικών τροφίμων με φυλλικό οξύ είναι ένας οικονομικά αποδοτικός και ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεπάρκειας φυλλικού οξέος.
Τον Μάιο του 2023, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας ενέκρινε ψήφισμα που προωθεί τον εμπλουτισμό των τροφίμων με φολικό οξύ για την πρόληψη της δισχιδούς ράχης και άλλων γενετικών ανωμαλιών που συνδέονται με τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος της μητέρας στην αρχή της εγκυμοσύνης.
Ωστόσο, περίπου 260.000 μωρά παγκοσμίως (περίπου 20 ανά 10.000 ζωντανές γεννήσεις) γεννιούνται με δισχιδή ράχη ή ανεγκεφαλία, με αποτέλεσμα πολλές θνησιγενείς γεννήσεις, παιδοκτονίες και θανάτους βρεφών.
Το φολικό οξύ προστίθεται ως βασικό συστατικό των βασικών δημητριακών σε περίπου 65 χώρες. Δυστυχώς, ωστόσο, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και περιορισμένης ικανότητας για τον εμπλουτισμό των βασικών δημητριακών σε μεγάλη κλίμακα, περισσότερες από 100 χώρες δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει τον εμπλουτισμό.
Τα αποτελέσματα μιας νέας κοινής μελέτης Αμερικανών και Ινδών ερευνητών δείχνουν ότι υπάρχουν λύσεις που πολλοί άνθρωποι βάζουν ήδη στο τραπέζι τους.
Αυτή η κλινική δοκιμή έδειξε ότι η ανάμειξη φολικού οξέος με ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι (ένα εμπορικό προϊόν), με βάση την υφιστάμενη μέση ημερήσια κατανάλωση αλατιού, αύξησε τα επίπεδα φολικού οξέος στους συμμετέχοντες σε επίπεδα που θεωρούνται απαραίτητα για την πρόληψη της δισχιδούς ράχης και της ανεγκεφαλίας.
Η αύξηση ήταν σημαντική. Διαπίστωσαν 3,7 φορές καλύτερη πρόσληψη φυλλικού οξέος μετά από τέσσερις μήνες χρήσης ιωδιούχου αλατιού με φολικό οξύ.
Το αλάτι έγινε μόνο λίγο κίτρινο, κάτι που δεν ενόχλησε τους συμμετέχοντες στη μελέτη. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι διαπίστωσαν ότι η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική, τονίζοντας ότι αυτή η απλή μέθοδος μπορεί να αποτρέψει γενετικές ανωμαλίες που δεν μπορούν να θεραπευτούν.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν το φολικό οξύ είχε προστεθεί στα κύρια άλατα που είναι ήδη ιωδιούχα, τουλάχιστον το 50% των περιπτώσεων δισχιδούς ράχης που συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
govastileto.gr