Το Σκωτία – Αγγλία θεωρείται η παλαιότερη κόντρα εθνικών ομάδων και σήμερα (12/09, 21:45) οι δυο χώρες ρίχνονται… στη μάχη με τα έσοδα να συγκεντρώνονται για οργανισμό ενημέρωσης και πρόληψης κατά του αλτσχάιμερ.
Το κατάμεστο “Χάμπντεν Παρκ”, που θα… σφίζει από κόσμο, ο οποίος υπολογίζεται περίπου στους 50.000, θα φιλοξενήσει ένα από τα πιο ιστορικά παιχνίδια Εθνικών ομάδων ανάμεσα στην Αγγλία και τη Σκωτία (21:45).
Αγγλία και Σκωτία είναι δυο χώρες που στο μακρινό παρελθόν είχαν συμπλακεί πολλές φορές σε άγριες μάχες, σε μία περίοδο που όλη η Ευρώπη ήταν σε διαρκή πόλεμο. Η αντιπαλότητά τους φυσικά ανά τα χρόνια πέρασε και στον αθλητισμό και συγκεκριμένα στο ποδόσφαιρο, που αποτελεί… θρηκεία για τις χώρες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε κοινωνικό, πολιτικό και γενικά ιστορικό επίπεδο, η έχθρα Αγγλίας-Σκωτίας αρχίζει με την ίδρυση του βασιλείου της δεύτερης το 843 μ.Χ. επί ηγεσίας του Κένεθ ΜακΆλπιν. Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, οι διαμάχες τους κρατούν πολλά χρόνια και για αυτόν τον λόγο το μεταξύ τους ντέρμπι έχει ονομαστεί “Auld Enemy”.
ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
Το πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι διεξήχθη στο… μακρινό 1872 στο “Σκότλαντ Κρίκετ” της Γλασκώβης και αποτελεί την πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη αναμέτρηση ανάμεσα στις δυο ομάδες.
Σήμερα (12/09) “κλείνουν” 150 χρόνια… αντιπαλότητας και θα είναι το 116ο βρετανικό ντέρμπι μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας αν και θα διεξαχθεί σε… φιλικό πλαίσιο. Οι Σκωτσέζοι στοχεύουν ξεκάθαρα στη νίκη, αν και φιλικό ματς, διότι θα είναι η πρώτη τους κόντρα στους Άγγλους μετά από το 1985.
Το τελευταίο, χρονικά, μεταξύ τους ματς, ολοκληρώθηκε ισόπαλο χωρίς τέρματα στο “Γουέμπλεϊ” για το EURO 2020, στη διοργάνωση στην οποία έφτασε μέχρι τον τελικό η Αγγλία και εκεί ηττήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι από την Ιταλία, οπότε το σύνολο του Στιβ Κλαρκ θα παλέψει για την πρώτη του νίκη σε αυτόν τον αιώνα κόντρα στα “τρία λιοντάρια”.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
Η Σκωτία μετράει έξι συνεχόμενες νίκες στην έδρα της και βρίσκεται σε καλό “μομέντουμ”, καθώς για τα προκριματικά του EURO χρειάζεται πλέον μόλις δύο βαθμούς στα τρία τελευταία παιχνίδια για να “κλειδώσει” την πρόκριση στην τελική φάση του θεσμού, ενώ από το 2019, οι Σκωτσέζοι με τον Στίβεν Κλαρκ στο “τιμόνι” τους έχουν ανέβει 30 θέσεις στην κατάταξη της FIFA. Από την άλλη μεριά, τα “τρία λιοντάρια” επίσης βρίσκονται σε καλή κατάσταση, καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στην πρόκριση στο EURO αν και προέρχεται από την ισοπαλία (1-1) με την Ουκρανία.
Η ΦΑΝΕΛΑ ΜΕ… ΝΟΗΜΑ
Το φιλικό παιχνίδι δεν είναι μόνο αγωνιστικά που τραβάει το ενδιαφέρον του κόσμου, αλλά και οι φανέλες των παικτών της Αγγλίας. Συγκεκριμένα, η φανέλα που θα φορεθεί από τους διεθνείς ποδοσφαιριστές στην προθέρμανση του ματς στην Γλασκώβη, θα τεθεί σε δημοπρασία και τα έσοδα θα διατεθούν για τον οργανισμό της FA για την ενημέρωση και την πρόληψη κατά του Αλτσχάιμερ.
The #ThreeLions will wear a unique warm-up shirt ahead of tomorrow’s 150th Anniversary Heritage Match against Scotland at Hampden Park 🤍
— England (@England) September 11, 2023
ΤΑ… ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
Στις 115 αναμετρήσεις που μετρούν μεταξύ τους, η Αγγλία μετράει 48 νίκες και η Σκωτία 41 αντίστοιχα, με 26 αγώνες να έχουν ολοκληρωθεί ισόπαλοι. Στις τελευταίες δώδεκα αναμετρήσεις τους, η Σκωτία έχει κερδίσει μόλις μία φορά με 1-0 στα προκριματικά του EURO 2020, αλλά στο “Χάμπντεν Παρκ”, έχει κερδίσει μόλις μία φορά το 1985, με το ίδιο σκορ.
Παράλληλα, ας μη ξεχνάμε ότι ο Σκοτ ΜακΤόμινεϊ έχει σκοράρει στις τρεις τελευταίες εντός έδρας εμφανίσεις του για τη Σκωτία, σημειώνοντας πέντε γκολ. Ο Κρις Μπόιντ ήταν ο τελευταίος παίκτης που σκόραρε σε τέσσερις συνεχόμενους εντός έδρας αγώνες τον Σεπτέμβριο του 2007.
ΤΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Η πρώτη μεταξύ τους συνάντηση στο θρυλικό “Γουέμπλεϊ”, έλαβε χώρα στις 12 Απριλίου 1924 και έληξε ισόπαλη 1-1 στο πλαίσιο του Βρετανικού Πρωταθλήματος, το οποίο τότε κατέκτησε η Ουαλία. Οι δυο χώρες μάχονταν για να αποφύγουν την τελευταία θέση, όμως το ματς που έμεινε… αξέχαστο στο “Χάμπντεν Παρκ”, ήταν αυτό της 15ης Απριλίου του 1939 και πάλι για το Βρετανικό Πρωτάθλημα. Το παιχνίδι αυτό ήταν και το τελευταίο πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στο γήπεδο της Γλασκώβης έδωσαν το “παρών” 150.000 θεατές.
Ένα από τα πιο εμβληματικά παιχνίδια στην ιστορία των αναμετρήσεων ανάμεσα σε Αγγλία και Σκωτία ήταν εκείνο που διεξήχθη στις 15 Απριλίου του 1961. Τελικό σκορ 9-3, με την Αγγλία να κατακτά το 39ο British Home Championship της ιστορίας της και τη Σκωτία να γνωρίζει την πιο… ντροπιαστική της ήττα από τον “αιώνιο” εχθρό.
Ο ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ… ΞΕΦΥΓΕ
Για λόγους ασφαλείας, το Home Championship ακυρώθηκε το 1984, καθώς ο χουλιγκανισμός ολοένα και αυξανόταν, με αποτέλεσμα το ταξίδι των ομάδων στη Βόρεια Ιρλανδία να ακυρώνεται και ο θεσμός έλαβε… τελος με την Αγγλία να έχει 54 κατακτήσεις, τη Σκωτία 41, την Ουαλία 12 και την Ιρλανδία 8.
Ένα χρόνο αργότερα, υπήρξε η φοβερή τραγωδία του Χέιζελ. Συνέβη στις 29 Μαΐου του 1985 στο στάδιο Χέιζελ στις Βρυξέλλες, όπου η Λίβερπουλ και η Γιουβέντους θα αγωνίζονταν στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και πριν από την αναμέτρηση ο τοίχος κατέρρευσε και γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, καθώς 39 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και πάνω από 600 τραυματίστηκαν.
Αυτό, είχε σαν αποτέλεσμα, η Πρωθυπουργός τότε της Αγγλίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, σε συνεννόηση με την UEFA, να αποκλείσει 5 χρόνια όλους τους αγγλικούς συλλόγους από τις διοργανώσεις των ευρωπαϊκών κυπέλλων, με εξαίρεση τη Λίβερπουλ, η οποία αποκλείστηκε για 6 χρόνια. Φυσικά και τα ντέρμπι των δυο εθνικών ομάδων είχαν διαφορετική αντιμετώπιση στις κερκίδες έκτοτε.
The oldest fixture in football history 🤝 pic.twitter.com/Ak3FDu2Z9x
— Wembley Stadium (@wembleystadium) September 12, 2023
Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί πως μερικές αναμετρήσεις μεταξύ των δυο ομάδων δεν έχουν αναγνωριστεί από την FIFA, καθώς η εθνική Σκωτίας των πρώτων αγώνων ήταν μια επιλογή μόνο των καλύτερων Σκωτσέζων από την πόλη του Λονδίνου. //