Drones καταγράφουν το εσωτερικό, στάχτες και αποκαΐδια. Διάσπαρτα προσωπικά αντικείμενα των πελατών και ένα δωμάτιο που δεν έχει καεί, με το κρεββάτι ακόμη στρωμένο.

Ρεπόρτερ του τουρκικού καναλιού NTV δείχνει στις σκάλες που θα έπρεπε να οδηγούν στις εξόδους ασφαλείας. Και αυτές καμένες. Κανένας δεν μπόρεσε να ξεφύγει και να γλιτώσει από εκεί.

Ξεκληρίστηκαν οικογένειες στη φονική πυρκαγιά

Οι περιγραφές των τουρκικών καναλιών για τα θύματα είναι συγκλονιστικές.

Ξεκληρίστηκε η οικογένεια Ντογκάν. Η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, Κούμπρα Τονγκούτς και η 4χρονη κόρη της Αλία βρέθηκαν νεκρές μέσα στα αποκαϊδια.

Δύο επιχειρηματίες και τα παιδιά τους,  Κεμάλ και Άτλας Τοκστάν, ο καθηγητής Ατακάν Γιαλτσίν, Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Ozin.

Η Πελίν Γιορντέ πήγαινε στην 5η Δημοτικού. Πέθανε μαζί με τον πατέρα, τη μητέρα και τον αδερφό της.

Η 17χρονη Οζούμ Καρατασλί, η 24χρονη Ντιλάρα Ερνάμογλου, η 22χρονη Σεβάλ Σαχίν, σερβιτόρα στο ξενοδοχείο πήδηξε στο κενό για να σωθεί. Λίγο πριν πηδήξει τηλεφώνησε στον πατέρα της.

14 άτομα της οικογένειας Γκιουλτεκίν χάθηκαν στην πυρκαγιά. Στα θύματα ο κορυφαίος νευροχειρουργός της Τουρκίας και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Αχμέτ Τσετίζ, η γυναίκα του και τα παιδιά τους.

Εγκληματικές ευθύνες ιδιοκτήτων και Αρχών

Έντεκα άτομα έχουν συλληφθεί ως υπαίτιοι της εθνικής τραγωδίας.

Ο ιδιοκτήτης και ο γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου, ένας αντιδήμαρχος του Δήμου του Μπολού, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της περιοχής.

Οι έρευνες αποκαλύπτουν εγκληματικές αμέλειες για όλους.

Το πολυτελές σαλέ Γκραν Καρτάλ, με δωμάτια που στοιχίζουν μέχρι και 1.000 ευρώ το βράδυ, ήταν αγαπημένο μέρος χειμερινών διακοπών για την οικονομική ελίτ της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης.

Κι όμως, σε αυτό το στολίδι του τουρκικού τουρισμού δεν λειτούργησαν οι ανιχνευτές φωτιάς και διέθετε μόνο δύο σκάλες κινδύνου κακών προδιαγραφών.

Η ξύλινη πρόσοψή του δεν ήταν 100% πυράντοχη. Από το 2008 δεν είχε καν εγκατασταθεί ο αυτόματος καταιονισμός, το σύστημα δηλαδή που εκτοξεύει νερό μόλις ανιχνευτεί έστω και καπνός.

Και η τελευταία φορά που ο Δήμος του Bolu είχε κάνει έκθεση σχετικά με την πυρασφάλεια του ξενοδοχείου ήταν το 2007 και έκτοτε δεν είχε γίνει κανένας τέτοιος έλεγχος.

Τα δάκρυα του Ερντογάν στις κηδείες των θυμάτων

Ο Ερντογάν έχει παραστεί σε πολλές κηδείες, σήκωσε φέρετρα στους ώμους, δάκρυσε και έκλαψε.

Στην επιστροφή στο Λευκό Παλάτι του στην Άγκυρα, τον περιμένουν οι βαριές ευθύνες.


Πηγή