Ο Φιντάν προσέθεσε μάλιστα ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία για τα κυπριακά κοιτάσματα, χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hurriyet.

Όπως ανέφερε, αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με εκείνη στην οποία κατέληξαν πέρυσι Ισραήλ και Λίβανος.

«Δυνατή η αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού χωρίς πολιτική λύση»

«Εντάξει, το αδιέξοδο μεταξύ μας είναι ακόμα εδώ. Αλλά υπάρχουν ορισμένα θέματα που και οι δύο κοινότητες μπορούν να επωφεληθούν από αυτά», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους και προσέθεσε ότι «οι πόροι από τους υδρογονάνθρακες βρίσκονται στην κορυφή αυτών. Στη συνέχεια, υπάρχουν θέματα όπως η ενσωμάτωση της ηλεκτρικής ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το νερό, η παράτυπη μετανάστευση, η εκκαθάριση ναρκών».

Ο Χακάν Φιντάν κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι δε θέλησε να συνεργαστεί στο θέμα, σημειώνοντας ότι «στην πραγματικότητα, αυτά είναι τα ζητήματα από τα οποία οι άνθρωποι θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό στην καθημερινή τους ζωή και περιμένουν μια λύση. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήταν ποτέ πρόθυμη να συνεργαστεί σε αυτό το θέμα. Ως Τουρκία, η άποψή μας είναι παράλληλη με την ‘ΤΔΒΚ’. Είναι δυνατή η αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού που και οι δύο πλευρές θα επωφεληθούν εξίσου χωρίς να περιμένουν πολιτική λύση» στο Κυπριακό, όπως είπε.

Και προσέθεσε πως «υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα στον κόσμο, που έχουν εφαρμοστεί πρόσφατα» και αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέροντας πως «η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου είναι ένα παράδειγμα. Γιατί να μην υπάρξει παρόμοια συμφωνία στην Κύπρο».

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για διεθνή αναγνώριση»

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε, επίσης, για τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας ως προς το Κυπριακό.

«Η τουρκική εξωτερική πολιτική ασκεί τις δραστηριότητές της σε δύο σημαντικούς τομείς ως προς το νησί της Κύπρου. Και οι δύο είναι πολιτικές που επικεντρώνονται στην ευημερία και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων στο νησί. Πρώτον, ποιο θα είναι το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων στη διεθνή κοινότητα. Δεύτερον, ως Τουρκία, εξετάζουμε ποια περαιτέρω βήματα μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε την ευημερία, την ειρήνη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων».


Πηγή