Φιέστα για την Άλωση
Η φιέστα για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης στήθηκε στην ασιατική πλευρά της Πόλης. Γενίτσαροι και μουσικά συγκροτήματα έδωσαν τον παλμό, ενώ χρησιμοποιήθηκε η τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την αναπαράσταση της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης από τον Μωάμεθ τον Πορθητή και την στρατιά του.
Μπορεί να μη γιόρτασε ο ίδιος ο Ερντογάν την επέτειο στην Αγιά Σοφιά, όμως το παρών στο σόου που οργάνωσε ο δήμος του στην περιοχή Μαλτεπέ, έδωσε ο δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, που άσκησε έμμεσα κριτική για την αποτυχία τους να εκθρονίσουν τον Ερντογάν στις κάλπες.
«Πρέπει να ξαναχτίσουμε τη θέληση για αλλαγή σε αυτήν τη χώρα. Στη χώρα που έχει ανάγκη καλύτερη ζωή, περισσότερη δικαιοσύνη, μεγαλύτερη ευημερία».
Ήταν μια αρχηγική εμφάνιση του Ιμάμογλου, λένε Τούρκοι σχολιαστές, την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να παραιτηθεί από την ηγεσία του κεμαλικού κόμματος.
Η ατζέντα για τα F-16
Στην πρώτη ομιλία σε οικονομικούς παράγοντες μετά την επανεκλογή του, ο Ερντογάν επέμεινε στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, υποσχέθηκε καταπολέμηση του πληθωρισμού και διακήρυξε ότι η σοφία της Ανατολίας νίκησε τα πολιτικά κατασκευάσματα.
«Το έθνος ανέτρεψε το τραπέζι των τζογαδόρων».
Περιγράφοντας την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ερντογάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, άφησε να εννοηθεί ότι γίνεται παζάρι για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 και την άρση του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Μίλησα στον Ερντογάν και του έδωσα συγχαρητήρια .Θέλει ακόμα να εργαστούμε για κάτι στα F-16 και του είπα ότι εμείς θέλουμε μια συμφωνία για τη Σουηδία, να γίνει αυτό. Θα παραμείνουμε σε επαφή. Όμως βασικά ήταν ένα συγχαρητήριο τηλεφώνημα».
Η Ουάσιγκτον θέλει να λύσει το θέμα της ένταξης της Σουηδίας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.
Οι βασικοί υποψήφιοι για το υπουργικό συμβούλιο
Η ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να γίνει το Σάββατο και αμέσως μετά θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κυβερνητικό σχήμα και ήδη στα τουρκικά μέσα έχει ξεκινήσει η ονοματολογία με τις φήμες για το ποιοι μπαίνουν και το ποιοι αποχωρούν να είναι αρκετές.
Υπουργείο εξωτερικών
Ιμπραΐμ Καλίν ή Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Υπουργείο Άμυνας
Χουλουσί Ακάρ
Υπουργείο Οικονομικών
Μεχμέτ Σίμσεκ
Πηγή