Παλιό σαν την Ακρόπολη δεν είναι, αλλά το Τουρνουά “Ακρόπολις” καλά κρατεί επί 37 χρόνια και το ertsports.gr θα σας ταξιδέψει σε αυτή την μπασκετική πορεία, ενός εκ των γνωστότερων τουρνουά διεθνών φιλικών, με τους κανονισμούς της FIBA.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 βρίσκεται προ των πυλών και όπου είναι μεγάλη διοργάνωση είναι και το Τουρνουά Ακρόπολις. Άλλωστε, αποτελεί παράδοση να πραγματοποιείται ενόψει μεγάλων γεγονότων, όπως το MundoBasket, το EuroBasket και οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Γιατί πραγματοποιείται και γιατί… όχι
Πρόκειται για διεθνή φιλική διοργάνωση μπάσκετ, η οποία υπάρχει από το 1986 και συμβαίνει για λόγους προετοιμασίας πριν από ένα μεγάλο τουρνουά. Ωστόσο, οι μοναδικές χρονιές που δεν έχει διοργανωθεί είναι το 1991, το 2012, το 2014, το 2016 το 2018 και το 2020.
Το 2012 και το 2016 δεν υπήρξε, αφού δεν ήταν οι χρονιές ούτε του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά ούτε και του Ευρωπαϊκού. Ήταν οι σεζόν των Ολυμπιακών Αγώνων (2012 στο Λονδίνο και 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο) όμως, αλλά παρ’ ολ’ αυτά δεν πραγματοποιήθηκε. Το 2014, παρόλο που διεξήχθη το MundoBasket στην Κωνσταντινούπολη, η ΕΟΚ επέλεξε να μην οργανώσει το τουρνουά. Το 2018 δεν υπήρξε κανένα μεγάλο μπασκετικό event και το 2020 “πάγωσε” όλος ο πλανήτης με την έξαρση του COVID-19. Το 1991 όμως, υπήρχε μία ιδιαιτερότητα, γιατί μπορεί να μην έγινε… αλλά είναι σαν να έγινε!
Τα 100 χρόνια του μπάσκετ και το “Τουρνουά Ακρόπολις” αλά FIBA
Το 91′ η FIBA και η ΕΟΚ διοργάνωσαν από κοινού το τουρνουά “Ιωβηλαίου” για την συμπλήρωση 100 χρόνων “ζωής” του μπάσκετ. Στο πέρασμα ενός αιώνα από τότε που ο Τζέιμς Νέισμιθ δημιούργησε το άθλημα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάσκετ συμφώνησε με την ΕΟΚ και μαζί διοργάνωσαν ένα τουρνουά για την μπασκετική γιορτή.
Πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (05-09/06), λίγες μέρες αφότου η Γιουγκοσλαβία κέρδισε το Ευρωμπάσκετ, με την Ιταλία και την Ελλάδα να είναι οι φιναλίστ. Στο τέλος της ημέρας, η γείτονα χώρα κέρδισε το επετειακό τουρνουά, με την Εθνική μας να έρχεται δεύτερη.
Πρόκειται για ένα τουρνουά που ήταν ακριβώς σαν αυτό του Ακρόπολις αλλά δεν προσμετράται εκεί, λόγω συνδιοργάνωσης της ΕΟΚ με την FIBA. Ωστόσο, το FIBA Centennial Jubilee Basketball Tournament πρόσθεσε το All-Star FIBA, μεταξύ Βαλκανίων και της υπόλοιπης Ευρώπης, με νικητές τους πρώτους, με τελικό 103-102.
Ο τόπος του εγκλήματος και η προϊστορία
Συνολικά μετράμε 31 τουρνουά, εκ των οποίων τα 19 πραγματοποιήθηκαν στο ΟΑΚΑ, στο “Νίκος Γκάλης”, τα 9 στο ΣΕΦ και τα 3 στο Κλειστό Γυμναστήριο Γλυφάδας. Επί σειρά ετών θεωρείται τόπος προσέλευσης μεγάλων αστέρων, όπως ο Ντιρκ Νοβίτσκι.
Πολυνίκης του τουρνουά είναι η διοργανώτρια Ελλάδα, χωρίς όμως να είναι αυτή που ξεκίνησε… την παράδοση. Για την ιστορία, το 1986 ήταν η Γιουγκοσλαβία που κυριάρχησε και τοι έκανε μέχρι το 1988, όταν η Ελλάδα έσπασε για τα καλά το ρόδι και επιβλήθηκε. Την πρώτη φορά όμως, η Ελλάδα ολοκλήρωσε τρίτη και η Ιταλία δεύτερη. Πιο πρόσφατη νικήτρια είναι η Εθνική μας.
Αμέσως επόμενη από από την χώρα μας στην κατάταξη με τις περισσότερες νίκες, είναι η Γιουγκοσλαβία (4). Ακολουθεί η Ιταλία με 3 συνολικές κατακτήσεις και με 2 η Σερβία. Από μία κατάκτηση μετρούν οι Αργεντινή, “Επίλεκτοι Σερβίας”, Λιθουανία και Γεωργία.//
Επιμέλεια: Γιώτα Κουφού
Πηγη