Ο πρώην διαιτητής ποδοσφαίρου και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας στη Ρουμανία, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή “Πρώτο και στα Σπορ” με τους Τάσο Επιτρόπου και Δημήτρη Καϊμά.
Ο Κύρος Βασσάρας αναφέρθηκε στο νέο του βιβλίο, που αφορά τις σημαντικότερες στιγμές στην καριέρα του, ενώ μίλησε για την άνοδο της Ρουμανικής διαιτησίας και τα προβλήματα της “ελληνικής σφυρίχτρας”.
Για το VAR και την τεχνολογία στο ποδόσφαιρο:
«Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι των λαθών, συμμετέχουν πολλοί άνθρωποι και το κάνει πιο σημαντικό. Το VAR και η τεχνολογία εισηγήθηκε για να παραλειφθούν τα σημαντικά, τα “χοντρά” λάθη».
Για την Ρουμανία και για την επιτροπή διαιτησία που είναι πρόεδρος:
«Είμαι πλέον 9 χρόνια στην Ρουμανία. Είναι σημαντικό να κατέχεις το πόστο του αρχιδιαιτητή για 9 χρόνια. Νομίζω είναι ρεκόρ στην Ευρώπη.
Στην Ελλάδα διαπραγματευόμαστε ακόμη και το αυτονόητο. Στην Ρουμανία, όταν ξεκίνησα, οι συνθήκες ήταν δύσκολες, χειρότερες, από την Ελλάδα. Οι προηγούμενοι αρχιδιαιτητές είχαν προβλήματα νομικής φύσεως.
Έχει γίνει καλή δουλειά με τους Ρουμάνους διαιτητές. Αρχικά επέλεξα νέους διαιτητές και μαζί με τους παλαιούς διαιτητές, δημιουργήθηκε μια καλή ομάδα. Αυτή την στιγμή, είμαστε μια από τις 7 ομοσπονδίες της Ευρώπης με δύο elit διαιτητές στους άνδρες και δύο elit διαιτητές στις γυναίκες. Μετά από 34 χρόνια υπήρξε αντιπροσώπευση, σε όλα τα μεγάλα τουρνουά, Παγκόσμιο Κύπελλο, Euro, Ολυμπιακοί Αγώνες, τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων, Ρουμάνων διαιτητών».
Για την ελληνική διαιτησία:
«Θέλω να καταδικάσω την επίθεση που δέχθηκε ο Ανδρέας Γκάμαρης και η οικογένεια του. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια.
Από τότε που έχουν αναλάβει ξένοι αρχιδιαιτητές, μια φόρα κλήθηκα και έκανα σεμινάρια. Είναι οξύμωρο, κάποιος που μιλάει την ελληνική γλώσσα και είναι εκπαιδευτής της FIFA και UEFA, να μην έχει κληθεί.
Είχα θέσει τον εαυτό μου στην διάθεση των επιτροπών διαιτησίας. Το 2015 είχα κάνει μια έρευνα, μια μεγάλη στατιστική μελέτη σε όλες τις ενώσεις, για την κατάσταση στην διαιτησία και πως μπορούσε να προσεγγίσουμε νέους διαιτητές και την παρέδωσα στον κύριο Περέιρα.
Στεναχωρήθηκα, όταν έμαθα ότι ο κύριος Κλάτενμπεργκ, αποφάσισε ότι δεν μπορώ να είμαι παρατηρητής, ούτε να διδάσκω, γιατί είμαι στην Ρουμανία.
Προκάλεσα μια συζήτηση με τον κύριο Μπαλτάκο, λέγοντας του τα εξής: “Πρόεδρε, δεν ξέρω αν του χρόνου ή σε δύο χρόνια, θα μπορείτε να έχετε διαιτητές Έλληνες για την Super League. Οι νέοι μεγαλώσανε, οι top διαιτητές έχουν λιγότερα παιχνίδια, με συνέπεια να ορίζονται και σε λιγότερα παιχνίδια στην Ευρώπη. Χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα, ώστε να έχουμε νέους διαιτητές”».
Για το βιβλίο του:
«Όταν είπα στον πατέρα μου, ότι θέλω να γίνω διαιτητής, μου είπε θα σε δω για δύο χρόνια και θα σου πω, αν κάνεις. Με είδε και μου είπε συνέχισε.
Ήταν ο πιο αυστηρός κριτής στην καριέρα μου.
Το βιβλίο έχει έναν ανθρώπινο χαρακτήρα. Θεωρώ ότι είναι ένας οδηγός για τους νέους διαιτητές.
Περιλαμβάνει τις πιο σπουδαίες αναμετρήσεις, στην Ευρώπη, στο Champions League, στο οποίο είχα την τύχη όταν τέλειωσα την καριέρα μου, να είμαι ο 5ος σε συμμετοχές. Περιλαμβάνει στιγμές, από το Μουντιάλ, από το Euro, τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων».//Λ.
Πηγη